More

  Συζητήθηκε η «μελέτη Λαζαρίδη» για τα κλειστά δίκτυα Σμοκόβου στο Δημαρχείο  Σοφάδων

  Share

  Συζητήθηκε η «μελέτη Λαζαρίδη» για τα κλειστά δίκτυα Σμοκόβου στο Δημαρχείο  Σοφάδων

  Λ. Λαζαρίδης: Εκτιμώ μόνο με ΣΔΙΤ θα γίνει το έργο – Θάνος Σκάρλος: Παρέμβαση τεράστιας οικονομικής και περιβαλλοντικής σημασίας για τον τόπο

  Τις σημαντικότερες πτυχές της εν εξελίξει μελέτης των κλειστών δικτύων άρδευσης από τον ορεινό όγκο της λίμνης Σμοκόβου προς τις ημιορεινές και πεδινές περιοχές παρουσίασε ο ίδιος ο μελετητής κ. Λάζαρος Λαζαρίδης στο Δημαρχείο Σοφάδων.

  Ο κ. Λαζαρίδης είχε την ευκαιρία να συζητήσει διεξοδικά με το Δήμαρχο Σοφάδων κ. Θάνο Σκάρλο, τον Αντιπεριφερειάρχη Καρδίτσας κ. Κωστή Νούσιο, τον θεματικό Αντιπεριφερειάρχη Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας κ. Δημ. Αναγνωστόπουλο και μέλη της Δημοτικής Αρχής Σοφάδων.

  Όπως τόνισε ο μελετητής η πρώτη σοβαρή δουλειά έγινε το 1985 με μια προμελέτη, ενώ το1991 έγιναν οριστικές μελέτες που βασίζοντας όμως σε δεδομένα της εποχής χωρίς να  έχουν την αξιοπιστία που θα έπρεπε καθώς δεν βασίζονταν σε μεγάλη σειρά μετρήσεων.

  Πρόσθεσε ότι η Λίμνη Σμοκόβου έχει θέμα στο πώς γεμίζει μιας και οι μετέπειτα προβλέψεις είχαν αισιόδοξες εισροές. Τα έργα που σχεδιάστηκαν το 2001 για μόνιμα δίκτυα 20.000 στρεμμάτων στο Λεοντάρι προέβλεπαν 80-85 εκατ. κμ εισροές ετησίως και σήμερα με το ζόρι φτάνουν τα 50 εκατ. κμ.

  Ο κ. Λαζαρίδης εκτίμησε ότι το έργο μπορεί να χρηματοδοτηθεί μόνο με ΣΔΙΤ ενώ η ολοκλήρωση της μελέτης απαιτεί τουλάχιστον άλλα δυο χρόνια με πιθανή παράταση καθώς υπάρχουν αρκετά ζητήματα να επιλυθούν. Σύμφωνα με τη μελέτη το έργο χωρίζεται σε οκτώ ζώνες εκ των οποίων οι τέσσερις αφορούν μόνο την ΠΕ Καρδίτσας ενώ και πέμπτη εμπεριέχει μεγάλη έκταση της ΠΕ Καρδίτσας.

  Συνολικά υπολογίζεται ότι με  τα κλειστά δίκτυα Σμοκόβου θα αρδεύονται με την ολοκλήρωση του έργου 250.000 στρέμματα, βασικά στο Ν. Καρδίτσας αλλά και σε εκτάσεις των νομών Φθιώτιδας και Λάρισας.

  Ο κ. Λαζαρίδης σημείωσε ότι γίνονται προσπάθειες για τον εμπλουτισμό της Λίμνης Σμοκόβου ενώ αναφέρθηκε και στη σημασία της δημιουργίας φορέας διαχείρισης του έργου.

  Ο κ. Σκάρλος διαβεβαίωσε τον κ. Λαζαρίδη ότι θα γίνει κάθε προσπάθεια ώστε παράλληλα με τη μελέτη να αναζητηθούν τρόποι χρηματοδότησης του κορυφαίας σημασίας αυτού έργου. Μάλιστα  το ερχόμενο διάστημα προγραμματίζονται συναντήσεις ώστε να αναδειχθεί σε μέγιστο βαθμό η σημασία και αναγκαιότητα των κλειστών δικτύων.

  Δήλωση Δημάρχου Σοφάδων

  Μετά τη συνάντηση ο Δήμαρχος Σοφάδων κ. Θάνος Σκάρλος τόνισε:

  Είμαστε εδώ για να διεκδικούμε και να προωθούμε έργα που συνδέονται με την ανάπτυξη και την προοπτική της περιοχής μας. Το τεράστιο έργο των κλειστών δικτύων άρδευσης από τη Λίμνη Σμοκόβου αναμφίβολα θα δώσει αναπτυξιακή ώθηση στην αγροτική οικονομία, θα ενισχύσει την παραγωγή και θα δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για να αυξηθεί το εισόδημα των αγροτών. Πρόκειται για ένα μεγάλο έργο υποδομής για την κατασκευή του οποίου γίνεται ήδη το πρώτο μεγάλο βήμα με την εν εξελίξει μελέτη.

  Είναι επίσης αλήθεια πώς παρότι το έργο το οραματίστηκαν πριν πολλά χρόνια, διάφορα ζητήματα δεν επέτρεψαν την πλήρη ολοκλήρωσή του. Ήρθε η ώρα όμως να περάσουμε στην πράξη. Γνωρίζουμε καλά ότι τέτοια έργα δεν γίνονται «από τη μια μέρα στην άλλη».  Οφείλουμε όλοι μας όμως, με δεδομένη την ισχυρή πολιτική βούληση από πλευράς πολιτείας για κατασκευή μεγάλων αρδευτικών έργων όπως άλλωστε αποδεικνύει το «Υδωρ 2.0» το μεγαλύτερο πρόγραμμα αρδευτικών έργων από το 1960, να βάλουμε σε τάξη τη χρήση των υδάτινων πόρων δημιουργώντας όλες τις κατάλληλες συνθήκες.

  Αυτό  θέλουμε να κάνουμε με τη δημιουργία των κλειστών δικτύων Σμοκόβου, παρέμβαση τεράστιας οικονομικής και περιβαλλοντικής σημασίας για τον τόπο. Θα αναβαθμίσει τον κάμπο, θα μειώσει το κόστος παραγωγής ενώ ταυτόχρονα είναι έργο φιλικό προς το περιβάλλον καθώς θα μειώσει κατά πολύ τις απώλειες νερού.

  Δείτε επίσης