Αιολικά Κατούνας Δυτ. Αργιθέας: Σθεναρή πολυφωνία – απαίτηση για σοβαρές προτάσεις από επενδύτριες εταιρίες

Share

Αιολικά Κατούνας Δυτ. Αργιθέας: Σθεναρή πολυφωνία – απαίτηση για σοβαρές προτάσεις από επενδύτριες εταιρίες

Στο χθεσινό ΔΣ ορεινής Αργιθέας έγινε μια σημαντική συνεδρίαση με τεκμηριωμένο διάλογο και παράθεση σοβαρών επιχειρημάτων .
Οι παρατάξεις και οι αιρετοί υπογράμμισαν με ελευθερία έκφρασης γνώμης κ ψήφου, όπως θεσμικά είναι κατοχυρωμένο, ότι ο Δήμος Αργιθέας συζητά μόνο σοβαρές – καλά σχεδιασμένες προτάσεις για επενδύσεις έργων ΑΠΕ στα χωριά μας από αξιόπιστες εταιρίες μετά πλήρη ενημέρωση.

• Η απόφαση επι του αιολικού πάρκου στον βιότοπο Κατούνας Δυτ Αργιθέας – κοινότητες Ανθηρού κ Ελληνικών – ήταν αρνητική, ουσιαστικά «αναβλητική» λόγω της προχειρότητας του σχεδίου της υποψήφιας εταιρίας.

1. Ο Δήμαρχος Α. Σεργίου δήλωσε ότι είναι ΥΠερ των ΑΠΕ με νέο εθνικό χωραταξικό που αναμένεται από την κυβέρνηση. Είναι υπέρ ΑΠΕ εφόσον οι τοπικές κοινωνίες είναι θετικές .
@ Βέβαια: στην περίπτωση του αιολικού Κατούνας οι δυο Κοινοτάρχες κ ΚΣ Ανθηρου δήλωσαν υπέρ του έργου .

2. Ο επικεφαλής της Αντιπολίτευσης Γιάννης Β. Μπαμπάτσικος σωστά επανέλαβε τη θέση της Αργιθ. Συμμαχίας διαχρονικά ότι τα έργα ΑΠΕ είναι αναγκαία για έσοδα στον Δήμο, απασχόληση και ανάπτυξη. Επισήμανε την προχειρότητα του υπόψη σχεδίου και εισηγήθηκε να μην δοθεί θετική ψήφος (Παρών)

3. Ο έμπειρος ΔΣ Γ. Χασιωτης έθεσε κρίσιμα ερωτήματα και δήλωσε ξεκάθαρα: «Λέμε Ναι στα αειφορικα έργα ΑΠΕ όμως δεν δίνουμε λευκή επιταγή σε κανέναν επενδυτή ..».
Καταψήφισε το υπόψη έργο.

4. Ο ΔΣ Γ Σακελλαρης με εμπειρία στο χειρισμό έργων ΑΠΕ (2007-10 κ α) σημείωσε εύστοχα ότι έπρεπε να παρίσταται και η διοίκηση του Αναγκ. Συνεταιρισμού Κατούνας για σφαιρική ενημέρωση .

5. Ο δυναμικος κοινοτάρχης Ανθηρού Γιώργος Κουτής ζήτησε τη θετική στάση του ΔΣ ,γιατί έργα σημαίνουν έσοδα στην κοινότητα , απασχόληση νέων .

•• Η πολυφωνία , ο διάλογος ενισχύει την διαπραγματευτική δύναμη του ορεινού Δήμου, ανεβάζει τη θεσμικότητα των αιρετών οργάνων και την αξιοπιστία των Αιρετών.
••• Όπως διαχρονικά από 2002 έως 2018 (απόφαση θετική ΔΣ υπαρ 158)18 για αιολικά Χονδροσπανι Ανατολικής) η συντριπτική πλειοψηφία των Αργιθεατών λέμε Ναι στα έργα ΑΠΕ / υδροηλεκτρικά αιολικά / αλλά με όρους και αμοιβαίο όφελος.
* Απαιτούμε πλήρη ενημέρωση των σχεδίων και σοβαρότητα προτάσεων από τις Επενδύτριες Εταιρίες.
Ούτε λευκή επιταγή, ούτε απόλυτη άρνηση και χάσιμο ευκαιριών …!

@ Ζούμε περίοδο αναταράξεων, κλιματικής κρίσης, ενεργειακής εξάρτησης και πληθωρισμού και η προσαρμοστικότητα, η καινοτομία αποτελούν μονόδρομο επιβίωσης και ανάπτυξης!

Δημήτρης Παπακώστας 12-3-22

Δείτε επίσης