More

  Αχελώος – νερά άνω ρού : πηγή ζωής για Θεσσαλία – το « πυρηνικό» Green Deal κόντρα στην κλιματική κρίση – την ενεργειακή εξάρτηση, την ερήμωση!

  Share

  Αχελώος – νερά άνω ρού : πηγή ζωής για Θεσσαλία – το « πυρηνικό» Green Deal κόντρα στην κλιματική κρίση – την ενεργειακή εξάρτηση, την ερήμωση!

  • Σημαντική και ελπιδοφόρα η σημερινή δήλωση του Περιφερειάρχη Θεσσαλίας !

  •• Κοινή η διαπίστωση, αμετάκλητο το συμπέρασμα ότι τα έργα Αχελώου ποταμού, στον άνω ρού του, με την κατασκευή φραγμάτων και μεγάλων υδροηλεκτρικών πράσινης ενέργειας σε συνδυασμό με την ήπια ισορροπημένη μερική μεταφορά νερών προς τον Θεσσαλικό Κάμπο, τον Πηνειό και πόλεις – (250 εκατομμύρια κ.μ – ελάχιστο ποσοστό του συνόλου των νερών)  – που βρίσκονται σε στάδιο εκτέλεσης από το μακρινό 1985 και παραμένουν ημιτελή και κυρίως …παρατημένα με κινδύνους σοβαρούς για τις περιοχές Συκιάς -Αγορασιάς – Αργιθέας -Δρακότρυπας – Μουζακίου (πλημμυρικά φαινόμενα) & αχρήστευσης υποδομών στο έτοιμο υδροηλεκτρικό της Μεσοχώρας Τρικάλων, όμως σταθερή πολιτική βούληση για ολοκλήρωση, αξιοποίηση και ενίσχυση της αειφορικής παραγωγής ρεύματος στο νέο ‘ενεργειακό μείγμα’ που προωθεί η ευρωπαϊκή ένωση και η Ελλάδα, δεν φαίνεται στον ορίζοντα ….

  • Λόγια, επισκέψεις πολιτικών παραγόντων σε Συκιά – Μεσοχώρα, ημερίδες, αρθρογραφία άξιων Επιστημόνων, Αιρετών ….και έργο : ουδέν !

  •• Ο Περιφερειάρχης Κώστας Αγοραστός σε σημερινές δηλώσεις του στην Ημερίδα για Βιώσιμη Γεωργία – Λάρισα /του αγρ συνεταιρισμού «Λαρισαίων Αγροτών» – τόνισε την αδήριτη ανάγκη σήμερα, για επάρκεια σε νερά – σε πράσινη ενέργεια – στη διατροφική αλυσίδα.
  Όλα αυτά -είπε- σημαίνουν : Αχελώο !
  Η αξιοποίηση μέρους των νερών του από τη Συκιά, τα βουνά της ορεινής Αργιθέας προς τον Θεσσαλικό κάμπο.
  * Τα έργα Αχελώου θα είναι το μεγαλύτερο Green Deal στην Ευρώπη ολόκληρη !

  Όμως, το ζήτημα δεν είναι μόνο να σχολιάζουμε, να επιχειρηματολογούμε υπέρ της ολοκλήρωσης των σημαντικών έργων Αχελώου, πρέπει κυρίως οι ηγεσίες του Τόπου μας (Περιφέρεια – Δήμοι – Κόμματα – Κυβέρνηση – Φορείς) να πετύχουν απτά αποτελέσματα – προώθηση με Fast Truck διαδικασίες, νομιμότητα και περιβαλλοντική ισορροπία, όλων των αναγκαίων επενδύσεων στο φράγμα Συκιάς Αργιθέας, Μουζακίου, Πύλης, Μεσοχώρας σε συνδυασμό με άλλα ανεξάρτητα αλλά αλληλοσυμπληρούμενα αειφορικά έργα, όπως του Νέου Υδροηλεκτρικού Καταφυλλίου – λεγόμενο Αυλακίου ισχύος 83mw επί της κοιλάδας Αχελώου σε απόσταση 15 χλμ από φράγμα Συκιάς, του οποίου ο φάκελος έχει κατατεθεί πριν 12 μήνες στο αρμόδιο Υπουργείο, μια επένδυση άνω των 150 εκατομμυρίων ευρώ.

  @ Η Κυβέρνηση έως τώρα έδειξε ότι είναι υπέρ των έργων, όμως είναι διστακτική στην τελική εξαγγελία, ενδεχομένως φοβούμενη αντιδράσεις φορέων Αιτωλ/νίας.

  @ Η αξιωματική αντιπολίτευση του ΣΥΡΙΖΑ -ΠΣ, επιτέλους, είναι υπέρ του υδροηλεκτρικού Μεσοχώρας και του σχεδιαζόμενου Φράγματος Μουζακίου – Δηλώσεις Ρένας Δούρου κα. (αρνείται τη μεταφορά νερών κ το φράγμα Συκιάς).

  @ Το ΚΙΝΑΛ – ΠΑΣΟΚ, το ΚΚΕ είναι υπέρ των έργων Αχελώου κ μεταφοράς νερών.

  • Η ηγεσία της Περιφέρειας μαζί με τους Δήμους της Θεσσαλίας οφείλουν  – Τώρα ! να ταρακουνήσουν τη…γη κ ουρανό, ώστε σύντομα να υπάρξει Εξαγγελία από την Κυβέρνηση και Βουλή των Ελλήνων με σαφές χρονοδιάγραμμα και χρηματοδότηση.

  •• Η κλιματική κρίση, η ενεργειακή εξάρτηση που επιδεινώνεται λόγω του Ουκρανικού, η ακρίβεια και οι ανατιμήσεις σε διατροφικά αγαθά μπορούν να αντιμετωπιστούν μόνο με το μεγάλο Green Deal στην Θεσσαλία, το «πράσινο πυρηνικό σχέδιο», τα Αειφορικά Έργα στην κοιλάδα Αχελώου ποταμού (άνω ρους), τα Υδροηλεκτρικά, τα Αιολικά στον Τύμπανο, την Κατούνα, την Στεφανιάδα, το Χινδροσπάνι Ανατολικής Αργιθέας !

  • Μονόδρομος η ολοκλήρωση των ημιτελών έργων Αχελώου, η εξασφάλιση σύγχρονης προσβασιμότητας στους επικίνδυνους ορεινούς δρόμους ….

  •• Η ορεινή Πατρίδα μας αποτελεί το οικολογικό απόθεμα, πηγή ζωής κ ευημερίας όλων των Θεσσαλών και δικαιωματικά διεκδικούμε …το εύλογο αντίδωρο !!!
  Όσοι τυχόν υποτιμούν την ορεινή Αργιθέα …θα απογοητευθούν, θα χάσουν …

  4 Μαρτίου 2022

  Δημήτρης Παπακώστας
  Αιρετός ΤΑ επι 25 έτη-Δήμαρχος Αχελώου 1999-2006.

  Δείτε επίσης