More

  Τείχος ανοσίας: Η απειλή του 4ου κύματος ανοίγει συζητήσεις για υποχρεωτικό εμβολιασμό και προνόμια

  Share

  Τείχος ανοσίας: Η απειλή του 4ου κύματος ανοίγει συζητήσεις για υποχρεωτικό εμβολιασμό και προνόμια

  Σε συνέντευξή του στον ΣΚΑΪ, ο καθηγητής Επιδημιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Γκίκας Μαγιορκίνης τόνισε πως εάν καταφέρουμε να φτάσουμε ποσοστό 60-70% στους εμβολιασμούς των ηλικιών 20 έως και 39 ετών, τότε θα έχουμε πετύχει ένα πολύ μεγάλο ποσοστό του τείχους ανοσίας.

  Αν στις ηλικίες 20-39 φτάσουμε ένα 60-70% εμβολιασμένων, «θα έχουμε κερδίσει ένα 80% του τείχους ανοσίας», τόνισε ο καθηγητής και συμπλήρωσε πως αν στο σύνολο του πληθυσμού φθάσουμε ένα 60-70% εμβολιασμένων, θα πάμε πολύ καλά.

  Κατά τον ίδιο, αυτό πρέπει να συμβεί πάση θυσία σε αντίθετη περίπτωση, και εάν υπάρξει πτώση στους εμβολιασμούς, θα είναι αναπόφευκτο ένα τέταρτο κύμα της πανδημίας τον χειμώνα. «Είναι σχεδόν βέβαιο το τέταρτο κύμα αν δεν επιτύχουμε ένα καλό τείχος ανοσίας μέσα στο καλοκαίρι» υπογράμμισε.

  Προνόμια

  Η ανάγκη να αποφευχθεί πάση θυσία ένα τέταρτο καταστροφικό «κύμα» του ιού φαίνεται πως επαναφέρει και τη συζήτηση για τα προνόμια των εμβολιασμένων εντός της κυβέρνησης, με τον αναπληρωτή υπουργό Εσωτερικών Στέλιο Πέτσα να αναφέρεται σε ένα τέτοιο μέτρο σε σημερινή του συνέντευξη στον ΣΚΑΪ.

  Ο κ. Πέτσας ανέφερε πως με αυτό τον τρόπο θα δοθεί κίνητρο ώστε να καμφθούν πιθανές αντιστάσεις στα άτομα που είτε κάνουν δεύτερες σκέψεις, είτε έλκονται από θεωρίες συνομωσίας.

  Όπως ανέφερε «εφόσον υπάρχουν διαθέσιμα εμβόλια πλέον, πρέπει να δοθούν κίνητρα στους εμβολιασμένους όπως μεγαλύτερη κίνηση ελευθερίας εντός και εκτός επικράτειας, δυνατότητα να επισκέπτονται χώρους που είναι κλειστοί τώρα και θα ανοίξουν και παρόμοιες ελευθερίες».

  Ο κ. Πέτσας εξήγησε ότι αυτό είναι κάτι που συζητείται εδώ και ένα μήνα και εκτίμησε πως στα μέσα Ιουνίου είναι το χρονικό διάστημα που θα πρέπει να παρθούν κάποιες αποφάσεις για να επιταχυνθεί ο εμβολιασμός. Σχετικά με τα εμβολιαστικά κέντρα ανέφερε πως ο αρχικός σχεδιασμός προέβλεπε 1.018 ενώ πλέον έχουν φτάσει 50% πάνω από τον αρχικό σχεδιασμό.

  Παράλληλα σημείωσε πως είναι καλύτερο να κάνεις το πιο γρήγορο εμβόλιο παρά να περιμένεις την πιο εξεζητημένη επιλογή.

  Υποχρεωτικός εμβολιασμός

  Στο ενδεχόμενο υποχρεωτικού εμβολιασμού αναφέρθηκαν ο καθηγητής Παθολογίας Χαράλαμπος Γώγος, ο Πνευμονολόγος-Εντατικολόγος Θεόδωρος Βασιλακόπουλος και ο διευθυντής ΜΕΘ στο νοσοκομείο Παπανικολάου, Νίκος Καπραβέλος.

  «Είναι καλό να υπάρχουν κίνητρα για τους εμβολιασμένους και στο τέλος μπορούμε να συζητήσουμε για την υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού σε συγκεκριμένες κατηγορίες. Είναι ανοιχτό το θέμα. Θα μπει στην συζήτηση γιατί είναι πολύ σημαντικό. Αλλά πρέπει να δούμε όλες τις όψεις και απόψεις του» σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Γώγος στον ΣΚΑΪ τονίζοντας πως είναι αναμφισβήτητο ότι είναι αναγκαίος ο εμβολιασμός.

  Ο ίδιος επεσήμανε πως με το εμβολιασμό έχουμε πολλά πλεονεκτήματα όπως την προστασία της υγείας μας και την εύρυθμη λειτουργία ενός νοσοκομείου. Για το γεγονός ότι πολλοί δεν εμβολιάζονται γιατί δυσκολεύονται να πάνε στα εμβολιαστικά κέντρα ανέφερε πως ο επόμενος στόχος είναι να δίνεται η δυνατότητα μαζικού εμβολιασμού και να γίνεται εύκολα στην γειτονιά μας πχ γιατρό μας, φαρμακείο.

  Παράλληλα, ο κ. Βασιλακόπουλος μιλώντας για το πώς μπορουν να πεισθούν όσοι διστάζουν να κάνουν το εμβόλιο πρότεινε να γίνουν δύο πράγματα: Να δοθούν κίνητρα σε αυτούς που εμβολιάζονται τώρα που τα εμβόλια είναι διαθέσιμα για όλους και να ενεργοποιηθούν και άλλοι επιστήμονες όπως διαφημιστές κλπ για να πειστεί αυτό το κομμάτι της κοινωνίας. «Το εμβόλιο αυτή την στιγμή είναι το κυριότερο όπλο για να ελέγξουμε την πανδημία» τόνισε μεταξύ άλλων ο κ. Καπραβέλος.

  Όπως ανέφερε αν θέλουμε να ξεμπερδεύουμε με τον ιό θα πρέπει να χρησιμοποιήσουμε αυτό το «όπλο» και υπογράμμισε πως ο μη εμβολιασμένος διευκολύνει την διασπορά – ανάπτυξη των μεταλλάξεων και υπάρχει κίνδυνος να τιναχθούν όλα στον αέρα. «Το εμβόλιο δεν σε προφυλάσσει μόνο αλλά σπάει και την αλυσίδα της διασποράς», είπε χαρακτηριστικά.

  Παράλληλα, δήλωσε πως ίσως χρειαστεί να έχουμε και μια δόση «αναμνηστική» τον Σεπτέμβριο αλλά ο εμβολιασμένος είναι προστατευμένος. «Οι πάνω από 60 ετών θα είναι πιο ευάλωτοι σε ένα πιθανό τέταρτο κύμα και μάλιστα όσοι δεν έχουν εμβολιαστεί» ανέφερε μεταξύ άλλων τονίζοντας πως ο κίνδυνος είναι μεγάλος. «Το 4ο κύμα θα μας απασχολήσει με αυτή την κατηγορία ασθενών. Πρέπει να πάνε να εμβολιαστούν» είπε χαρακτηριστικά.

  Ο ίδιος εκτιμά πως για να μπει ένα τέλος με την πανδημία απαιτείται ένας καθολικός υποχρεωτικός εμβολιασμός σε όλους τους ανθρώπους ακόμα και στα παιδιά. Παράλληλα, σημείωσε πως από την στιγμή που το νοσοκομείο μετατρέπεται για μία νόσο αποδιοργανώνεται με αποτέλεσμα την ακύρωση χειρουργείων και άλλων.

  Δείτε επίσης