Προσοχή εκτελούνται τα βουνά

Share

Προσοχή εκτελούνται τα βουνά

Περίπου 300 άτομα πραγματοποιήσαμε ειρηνική διαμαρτυρία στον Τύμπανο, την περασμένη Κυριακή, ενάντια στην εκβιομηχάνιση των Αγράφων. Η λεηλασία της φύσης συνεχίστηκε ακάθεκτη εν μέσω πανδημίας και το τοπίο ήδη άλλαξε μια για πάντα.

Στο χώρο βρισκόταν ΜΑΤ που δεν μας επέτρεψαν να προχωρήσουμε στα σημεία των έργων χωρίς να απαντήσουν στα εύλογα ερωτήματα μας. Αντίθετως, μας απώθησαν βίαια ρίχνοντας δακρυγόνα ακόμη και όταν οπισθοχωρήσαμε.

Προσοχή εκτελούνται τα βουνά

Θυμίζουμε πως οι επιπτώσεις από την εγκατάσταση Αιολικών Πάρκων Βιομηχανικής κλίμακας στην προστατευμένη και ενταγμένη στο Δίκτυο Natura περιοχή των Αγράφων θα είναι ΜΗ Αναστρέψιμες!

▪️Θα αλλοιωθούν 850.000 τμ δάσους και δασικών χόρτο λιβαδικών εκτάσεων σε βαθμό ΜΗ αναστρέψιμο σε υψόμετρο 1.600-2.000μ
▪️Απειλεί τη βιοποικιλότητα καθώς η περιοχή είναι καίριας σημασίας για τα Όρνια, την καφέ αρκούδα και το λύκο
▪️Θα έχει επιβλαβείς συνέπειες για την ακεραιότητα των ευαίσθητων οικοτόπων
▪️Η διάνοιξη δρόμων σε αδιατάρακτες περιοχές υψηλής φυσικότητας βλάπτει την άγρια φύση, πανίδα και χλωρίδα ( οι αποκαλούμενες roadless areas έχουν αναγνωριστεί σε παγκόσμια κλίμακα)
▪️Θέτει σε κίνδυνο την ήπια εναλλακτική μορφή τουρισμού που επιδιώκει η τοπική κοινωνία ώστε τα ορεινά χωριά να παραμείνουν ζωντανά
▪️Θέτει σε κίνδυνο την κτηνοτροφία
▪️Το ενεργειακό όφελος είναι ελάχιστο σε σχέση με την υποβάθμιση που θα επιφέρει
▪️Τα Άγραφα θα μετατραπούν σε απέραντα νεκροταφεία ανεμογεννητριών αφού ο μ.ο. ζωής είναι τα 20 χρόνια.

Προσοχή εκτελούνται τα βουνά

Αν αναλογιστούμε και το συσχετισμό τέτοιων έργων με τα ολοένα αυξανόμενα ακραία καιρικά φαινόμενα (βλ ΙΑΝΟΣ) καθώς και με την υγειονομική κρίση(βλ Covid19) που έχει άμεση σχέση με την περιβαλλοντική κρίση, κρίνεται αναγκαίο να σταματήσουμε αυτές τις πρακτικές τώρα!

Στο σύνολο της η επιστημονική κοινότητα αντιδρά με τη χωροθέτηση των αιολικών πάρκων και κυρίως με την εγκατάσταση τους σε περιοχές Natura.

Καλούμε για άλλη μια φορά την τοπική αυτοδιοίκηση, τους βουλευτές και πολιτικούς του Νόμου Καρδίτσας να ενημερωθούν, να πάρουν ξεκάθαρη θέση και κυρίως να πράξουν αναλόγως.

Προσοχή εκτελούνται τα βουνά

✔️Επειδή σκοπος μας είναι η προστασία της φύσης δεν θα υποχωρήσουμε!!!
✔️Ο αγώνας μας θα είναι διαρκής!!!

#save_agrafa #save_greek_mountains

Ενάντια στην εγκατάσταση αιολικών πάρκων στην Αργιθέα και στ’ Άγραφα

Δείτε επίσης