Γεώργιος Καραϊσκάκης – Μαυρομμάτι – Δήμος Μουζακίου Έννοιες συνυφασμένες

Share

Γεώργιος Καραϊσκάκης – Μαυρομμάτι – Δήμος Μουζακίου Έννοιες συνυφασμένες 

Η Ελλάδα γιορτάζει τα 200 χρόνια από την ελληνική επανάσταση και μαζί της το Μαυρομμάτι, η γενέτειρα του Γεωργίου Καραϊσκάκη και ιστορική έδρα του Δήμου Μουζακίου.

Τα έργα που θα υλοποιηθούν το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα στο Μαυρομμάτι, καθώς και οι δράσεις του Δήμου Μουζακίου, είναι αφιερωμένες στον Αρχιστράτηγο της ελληνικής επανάστασης και έχουν ως εξής:

  • Επικαιροποίηση μελέτης για ανάπλαση της σπηλιάς του Γ.Καραϊσκάκη, με προϋπολογισμό ύψους 450.000 ευρώ
  • Μελέτη για τη δημιουργία ψηφιακού μουσείου στο σπίτι που έζησε και μεγάλωσε ο Γ.Καραϊσκάκης με τίτλο: «Γεώργιος Καραϊσκάκης, τιμή στον ήρωα του 1821» (προϋπολογισμός 519.000 ευρώ)
  • 29/06 – 01/07: Συνέδριο με θέμα: «Ο Γεώργιος Καραϊσκάκης και η εποχή» του, υπό την αιγίδα της Βουλής των Ελλήνων. Πρόκειται για το μεγαλύτερο συνέδριο που έχει γίνει για τον Γ.Καραϊσκάκη, με τη συμμετοχή ακαδημαϊκών και πολιτικών αρχόντων της χώρας.
  • 19/07: Θεατρική παράσταση αφιερωμένη στη ζωή του Γ.Καραϊσκάκη – μια από τις μεγαλύτερες που έχουν παρουσιαστεί στον Δήμο Μουζακίου – με πρωταγωνιστές τους: Κώστα Αρζόγλου, Λεωνίδα Καλφαγιάννη, Ιωάννα Πηλιχού και Φιλίτσα Καλογεράκου, στην κεντρική πλατεία του Μαυρομματίου
  • 29/07: Μουσικά σύνολα της ΕΡΤ με τον Μάριο Φραγκούλη, στο Βυζαντινό κάστρο του Φαναρίου

Αυτά είναι τα πιο σημαντικά έργα, δράσεις και εκδηλώσεις που θα διεξαχθούν φέτος στον Δήμο Μουζακίου.

Σε δήλωσή του, ο Δήμαρχος Μουζακίου, Θεοφάνης Στάθης, τόνισε: «Το Μαυρομμάτι, η ιστορική έδρα του Δήμου Μουζακίου και γενέτειρα του Γ.Καραϊσκάκη, είναι διαχρονικά σημείο αναφοράς. Φέτος με τη συμπλήρωση 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση γίνεται ο «πρωταγωνιστής» των προγραμματισμένων εκδηλώσεων που είναι αφιερωμένες στο «γιο της καλογριάς». Για εμένα προσωπικά ο Γεώργιος Καραισκάκης και το Μαυρομμάτι είναι έννοιες συνυφασμένες απόλυτα. Η ιστορία έχει γραφτεί και δεν επιδέχεται στρεβλώσεις και παρερμηνείες. Η όποια προσπάθεια δημιουργίας εντυπώσεων μόνο έριδες προκαλεί και δεν αλλοιώνει την ιστορική καταγραφή. Περηφάνια και ομοψυχία μας δίδαξε ο ήρωάς μας. Περήφανοι όλοι μας, που κατάγεται από το Μαυρομμάτι του Δήμου μας».

Δείτε επίσης