Δημήτρης Παπακώστας: Στις “ελληνικές καλένδες” ξανά το Φράγμα Συκιάς Αργιθέας;

Share

Δημήτρης Παπακώστας: Στις “ελληνικές καλένδες” ξανά το Φράγμα Συκιάς Αργιθέας;

Από την έδρα της Θεσσαλίας, την Λάρισα, ο τομεάρχης Περιβάλλοντος της Αξιωματικής αντιπολίτευσης και τέως Υπουργός ΣΥΡΙΖΑ Σωκράτης Φάμελος ξεκαθάρισε χθες με δηλώσεις του:

-“Ναι” στο φράγμα και Υδροηλεκτρικό Μεσοχώρας Τρικάλων !

– “Όχι” στην ολοκλήρωση έργων εκτροπής άνω Ρού Αχελώου ποταμού από τα βουνά της Αργιθέας προς τον Θεσσαλικό κάμπο.
Επισήμανε και την εμπλοκή που έχει προκύψει από πρόσφατη απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου – Συμβούλιο της Επικρατείας.

|. Η Αξιωματική Αντιπολίτευση τόλμησε και ανακοίνωσε την τελική απόφαση της για την πορεία των έργων Αχελώου!

||. Είναι η στιγμή και η Συμπολίτευση, η παρούσα Κυβέρνηση, να δηλώσει άμεσα την πολιτική βούληση για τα ημιτελή παρατημένα έργα Αχελώου.
Τα ” Ναι μεν…. αλλά ” πρέπει να λάβουν τέλος….
Να ειπωθεί η αλήθεια, όσο πικρή και αν είναι……
Το αίσχος των παρατημένων έργων φράγματος Συκιάς Αργιθέας Καρδίτσας και σηράγγων εκτροπής πρέπει να σταματήσει τώρα!

|||. Η ορεινή περιοχή μας έχει υποστεί και υφίσταται τεράστιες ζημιές στο παρθένο οικοσύστημα της και το κεντρικό οδικό δίκτυο (Καρδίτσα – Αργιθέα – Συκιά – Άρτα).
Η διέλευση από τις πέντε οδικές Σήραγγες Συκιάς, που παραμένουν ημιτελείς – χωρίς εσωτερική επένδυση, δίχως εξωτερικά πλέγματα και μη φωτισμό) είναι λίαν επικίνδυνη για διερχόμενους οδηγούς.
Οι Σήραγγες Συκιάς ανοίχτηκαν από τη ΔΕΗ πριν 40 χρόνια…..

Τα μεγάλα έργα για να ολοκληρωθούν χρειάζονται :
Πολιτική βούληση – Διακομματική συναίνεση – Γλώσσα Αλήθειας!

• Για την εκτροπή Αχελώου ποταμού, τίποτα από τα παραπάνω δεν υπάρχει….
Σκληρή αντιπαράθεση από φορείς της Αιτωλοακαρνανίας, από οικολογικές οργανώσεις, Κόμματα, εμπλοκή από Δικαστήρια και Ευρωπαϊκά όργανα.

|V. Μετά τις ευθύτατες και απολύτως σεβαστές – παρά τη διαφωνία μας – δηλώσεις του Τομεάρχη Περιβάλλοντος ΣΥΡΙΖΑ, γεννώνται τα ερωτήματα:

1. Τι προτίθεται να εξαγγείλει η Κυβέρνηση, το Υπουργεία Υποδομών και του Περιβάλλοντος για το φράγμα Συκιάς Αργιθέας (που έχει γίνει κατά 75%);
Τι για το φράγμα Μουζακίου και έργα εκτροπής Αχελώου ποταμού;
Ποια η Εναλλακτική για την ήδη ανοιγμένη σήραγγα εκτροπής 18 Χλμ ;

2. Οι Θεσσαλικοί φορείς έχουν επεξεργαστεί εναλλακτικές ή τρόπους δράσης υπέρ των Θεσσαλικών συμφερόντων;
Θα επιτρέψουμε νέες αναβολές και παραπομπή στις …. ‘ελληνικές καλένδες’ που αποτελούν εμπαιγμό προς τους Θεσσαλούς και με προφανέστατη ζημιά για την εθνική οικονομία, καθότι έχουν δαπανηθεί τεράστια κονδύλια για τα ημιτελή παρατημένα έργα Αχελώου και Συκιάς.

3. Η ΔΕΗ ως ιδιοκτήτρια του Υδροηλεκτρικού Συκιάς, τι θα πράξει για τις πέντε οδικές Σήραγγες Συκιάς Αργιθέας Καρδίτσας και το υπόλοιπο εργασιών του φράγματος Συκιάς;
Η Δημοτική Αρχή και οι Παρατάξεις Αργιθέας, πως σκέπτονται να δράσουν, να πιέσουν, να παρέμβουν για την αποκατάσταση των βλαβών στα οδικά δίκτυα και ευρύτερο περιβάλλον της περιοχής μας;
Τι θα γίνει με την Ασφαλτόστρωση της εναλλακτικής διαδρομής – λόφο Πέντε Αδέλφια, που θα βοηθήσει στην μείωση των κινδύνων έως ότου ασφαλιστούν οι πέντε οδικές Σήραγγες Συκιάς (φωτισμό – πλέγματα – επένδυση);

V. Προτείνουμε άμεση σύγκληση του ΔΣ Αργιθέας και κινητοποιήσεις προς τα αρμόδια υπουργεία, τον Διοικητή ΔΕΗ και Περιφερειάρχη Θεσσαλίας.
Έκδοση ψηφίσματος και νομικές διαδικασίες κατά παντός υπευθύνου!

• Θυμίζουμε την επιτόπια επίσκεψη του Αντιπροέδρου Γιάννη Δραγασάκη τον Οκτώβριο 2017 με εντολή του τότε πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα.
Τι είδε και τι προτάσεις μετέφερε ο κ.Αντιπροεδρος της Κυβέρνησης ;
Ποια η πρόβλεψη για το φράγμα και Υδροηλεκτρικό Συκιάς Αργιθέας;

• Είναι ώριμη η πρόταση μας να επισκεφθεί επιτόπου ο Υπουργός Υποδομών Κώστας Α Καραμανλής μαζί με τον Θεσσαλό Υπουργό Περιβάλλοντος Κώστα Σκρέκα και τον Διοικητή ΔΕΗ Γ Στάσση για να δηλώσουν ευθαρσώς το χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης του ημιτελούς Φράγματος Συκιάς και πλήρους ασφαλούς βατότητας στο τμήμα από Γέφυρα Κοράκου / Συκιά έως κοινότητα Αργιθέας (Κνισοβο) & Τύμπανο με την εκεί αναγκαία οδική Σήραγγα Τυμπάνου!

– Ας στρέψουν το βλέμμα τους τα “κέντρα Αποφάσεων” και στην ορεινή Δυτική Θεσσαλία, που υστερεί σημαντικά έναντι της Ανατολικής Θεσσαλίας!

√ H Θεσσαλία διψάει … Σαχαροποιείται…

√ Η Αργιθέα κινείται σε διαλυμένα επικίνδυνα οδικά δίκτυα …

√ Η Ελληνική Πολιτεία …..εν ύπνω δικαίω δεν αντιδρά θετικά…και η Ευρωπαϊκή Κομισιόν κωφεύει…

Δημήτρης Παπακώστας/9-6-21
(Αιρετός ΤΑ/ Δήμαρχος Αχελώου Αργιθέας Καρδίτσας Θεσσαλίας /1991-2019)

Δείτε επίσης