Γιώργος Κωτσός: Θετική η μείωση ή και απαλλαγή ενοικίων Δημοτικών εκτάσεων, θα εξεταστούν τα τέλη άρδευσης

Share

Γιώργος Κωτσός: Θετική η μείωση ή και απαλλαγή ενοικίων Δημοτικών εκτάσεων, θα εξεταστούν τα τέλη άρδευσης

Ο Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών κ. Στέλιος Πέτσας απάντησε στην επίκαιρη ερώτηση που είχε καταθέσει ο Βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας κ. Γιώργος Κωτσός

Στην αίθουσα ολομέλειας της Βουλής των Ελλήνων συζητήθηκε σήμερα Παρασκευή 9 Απριλίου η επίκαιρη ερώτηση που είχε καταθέσει ο Βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας του Νομού Καρδίτσας κ. Γιώργος Κωτσός σχετικά με την απαλλαγή ή μείωση των τελών άρδευσης και των ενοικίων Δημοτικών εκτάσεων λόγο των καταστροφών που υπέστη ο Νομός της Καρδίτσας μετά τη θεομηνία  του μεσογειακού κυκλώνα «ΙΑΝΟΣ».

Ο καταστροφικός κυκλώνας «ΙΑΝΟΣ» έπληξε το Νομό Καρδίτσας τον περασμένο Σεπτέμβριο και ο Καρδιτσιώτης Βουλευτής από την πρώτη μέρα μετά τη θεομηνία έχει καταθέσει μία πληθώρα αναφορών και ερωτήσεων προς τους αρμόδιους Υπουργούς τους οποίους έχει επισκεφθεί και προσωπικά, προκειμένου να στηριχθούν οι πληγέντες. Την επίκαιρη ερώτηση του κ. Κωτσού σχετικά με την απαλλαγή ή μείωση των τελών άρδευσης και των ενοικίων Δημοτικών εκτάσεων λόγω ΙΑΝΟΥ κλήθηκε να απαντήσει ο Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών κ. Στέλιος Πέτσας.

Γιώργος ΚωτσόςΑπό το βήμα της Βουλής των Ελλήνων ο κ. Κωτσός αναφέρθηκε σε περιπτώσεις που συνέβη επιχωμάτωση των χωραφιών σε πολύ μεγάλο βαθμό καθιστώντας τα χωράφια άγονα και μη καλλιεργήσιμα. Για τέτοιου είδους περιπτώσεις ο κ. Κωτσός ζήτησε να υπάρχει η δυνατότητα να αλλάζει το θεσμικό πλαίσιο ή να προσαρμόζεται δίνοντας τη δυνατότητα στην τοπική αυτοδιοίκηση να απαλλάσσει από ανταποδοτικά τέλη ή και ενοίκια έως ότου αυτοί οι αγροί ξαναγίνουν γόνιμοι και παραγωγικοί. Επίσης ο κ. Κωτσός ζήτησε, όλο αυτό το διάστημα όπου οι αγροί είναι μη παραγωγικοί να μην προσμετράτε   ο χρόνος αυτός στο συμβατικό χρόνο ενοικίασης του χωραφιού και να δίνεται παράταση. Κλείνοντας ο Βουλευτής του Νομού Καρδίτσας ανέφερε πως με τις παραπάνω ρυθμίσεις θα αποδώσουμε δικαιοσύνη και κυρίως θα καλύψουμε τα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί όχι μόνο για αυτή την καλλιεργητική περίοδο αλλά και για τις επόμενες περιόδους.

Ο Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών κ. Στέλιος Πέτσας απάντησε λέγοντας πως δεν ξεχνάμε όλους αυτούς τους ανθρώπους που υπέστησαν καταστροφές λόγω ΙΑΝΟΥ και πως το ζήτημα μείωσης μισθωμάτων που καταβάλουν αγρότες σε Δήμους για Δημοτικές εκτάσεις σε περιπτώσεις φυσικών καταστροφών, είναι εύλογο και θα εξεταστεί στο πλαίσιο συνολικής αντιμετώπισης των καταστροφικών αποτελεσμάτων που επισύρουν φυσικές καταστροφές σε συνεργασία με τα αρμόδια Υπουργεία. Όσον αφορά τη μείωση ή και απαλλαγή των ανταποδοτικών τελών ο κ. Πέτσας ανέφερε πως μπορούμε να δείξουμε την απαραίτητη ευελιξία για να αντιμετωπίζουμε τέτοιες έκτακτες καταστάσεις. Είναι ένα θέμα το οποίο θα το εξετάσουμε και να δούμε πως μπορούμε να το αντιμετωπίσουμε καθώς σε κάθε περίπτωση πρέπει να παρέχουμε το πλαίσιο εκείνο έτσι ώστε να αντιμετωπιστεί.

Δείτε επίσης