Παρατηρήσεις και προτάσεις του Δημάρχου Πύλης Κ. Μαράβα για τον νέο εκλογικό Νόμο για την Αυτοδιοίκηση

Share

Παρατηρήσεις και προτάσεις του Δημάρχου Πύλης Κ. Μαράβα για τον νέο εκλογικό Νόμο για την Αυτοδιοίκηση

Με αφορμή την συζήτηση για τον νέο εκλογικό Νόμο που αφορά την Αυτοδιοίκηση, ο Δήμαρχος Πύλης κ. Κωνσταντίνος Μαράβας, κατέθεσε τις παρατηρήσεις και τις προτάσεις του στο Δημοτικό Συμβούλιο που έγινε την Πέμπτη 25 Φεβρουαρίου 2021.

Τόνισε την θετική του στάση στο γενικότερο σχέδιο νόμου. Αντιπρότεινε όμως και αλλαγές στο υπό συζήτηση Νομοσχέδιο. Βέβαια διατυπώθηκαν και διαφορετικές απόψεις. Απόψεις που έχουν να κάνουν με την επαναφορά της ενισχυμένης και όχι της απλής αναλογικής. Απόψεις για την εκλογή του Δημάρχου με 43% συν ένα και όχι με 50% συν ένα. Απόψεις για την ένταξη των Κοινοτικών Συμβουλίων κάτω από την ομπρέλα των υποψηφίων Δημάρχων και όχι αυτόνομα.

Ο Δήμαρχος Πύλης κ. Μαράβας παρέθεσε στο Σώμα τα παρακάτω σημεία:

1ον: Η επαναφορά της ενισχυμένης αναλογικής σίγουρα θα δώσει τέλος στην δυσκολία διοίκησης των Δήμων στην πράξη.

Θα ξαναδώσει το κύρος στα Δημοτικά Συμβούλια. Γιατί θα υπάρχει η πλειοψηφία των 3/5 της Δημοτικής Αρχής.

2ον:Η επιμήκυνση της δημοτικής περιόδου με την καθιέρωση της πενταετίας είναι στην σωστή κατεύθυνση και βοηθά στον καλύτερο προγραμματισμό των δράσεων των δημοτικών αρχών.

3ον:Η μείωση των Δημοτικών Συμβούλων παρουσιάζει δυσκολίες στην διοίκηση του Δήμου, διότι:

α) Είναι μεγάλη η γεωγραφική έκταση των Δήμων, υπάρχουν πολλές Δημοτικές Ενότητες και Κοινότητες (στον Δήμο Πύλης υπάρχουν επτά Δημοτικές Ενότητες και σαράντα τρείς Κοινότητες).

β) Είναι πολλές οι θέσεις ευθύνης στην διοίκηση του Δήμου ( Πρόεδρος Δ.Σ. – Αντιδήμαρχοι – Πρόεδροι ΔΕΥΑ – ΟΚΠΑΔ – Αναπτυξιακές Εταιρίες).

γ) Θα υπάρξει μείωση του ενδιαφέροντος και της συμμετοχής δημοτών μας, ως υποψήφιοι.

ΠΡΟΤΕΙΝΕΤΑΙ:

α) Η διατήρηση του αριθμού των μελών των Δημοτικών Συμβουλίων, πάντα λαμβάνοντας υπόψη τον αριθμό των Δημοτικών Ενοτήτων κάθε Δήμου.

Παράλληλα πρέπει να υπάρχει εκπροσώπηση όλων των Δημοτικών Ενοτήτων στα Δημοτικά Συμβούλια.

β) Να υπάρξει αύξηση του ποσοστού συμμετοχής των γυναικών στα ψηφοδέλτια.

4ον: @Καταργείται το Συμβούλιο της Δημοτικής Κοινότητας που είναι η έδρα Δήμου.

@Οι Δημοτικές Κοινότητες μέχρι 500 κατοίκους εκλέγουν μόνο εκπρόσωπο.

@Οι Δημοτικές Κοινότητες πάνω από 500 κατοίκους εκλέγουν τριμελές Συμβούλιο.

ΠΡΟΤΕΙΝΕΤΑΙ: 

α) Η διατήρηση της Δημοτικής Κοινότητας της έδρας του Δήμου, γιατί υπάρχει η αμεσότητα της καθημερινότητας των δημοτών – κατοίκων με την διοίκηση.

β) Η διατήρηση του εκπροσώπου στις δημοτικές Κοινότητες σε πληθυσμό από μηδενική βάση. Λόγω και της μείωσης του πληθυσμού των ορεινών Κοινοτήτων, με βάση την Απογραφή κάθε δεκαετία. Ο εκπρόσωπος να διατηρήσει τον τίτλο «ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ». 

Παράλληλα οι Δημοτικές Κοινότητες με πληθυσμό άνω των 150 κατοίκων να εκλέγουν τριμελές ή πενταμελές Συμβούλιο.

γ)Να υπάρχει η εκλογή Κοινοτικού Συμβουλίου με βάση την πλειοψηφία σε κάθε Κοινότητα και όχι με βάση τον εκλεγέντα Δήμαρχο. 

5ον: @Τίθεται καταληκτική ημερομηνία η 30η Ιουνίου για την κατάρτιση των συνδυασμών ώστε να υπάρχει πλήρης έλεγχος των εκλογικών δαπανών.

Θεωρούμε ότι είναι  εξαιρετικά νωρίς η οριζόμενη ημερομηνία για την κατάθεση των ψηφοδελτίων. Δημιουργεί πρόβλημα μιας μακράς προεκλογικής περιόδου, η οποία θα λειτουργήσει αποσταθεροποιητικά για τους Δήμους, δεδομένου ότι οι εκλογές προγραμματίζονται για τον Οκτώβριο.

ΠΡΟΤΕΙΝΕΤΑΙ:

Η κατάθεση των δημοτικών συνδυασμών να γίνεται πιο κοντά στον χρόνο διεξαγωγής των εκλογών.

6ον: Πρέπει να είναι ξεκάθαρες οι αρμοδιότητες του κάθε Βαθμού εξουσίας. Δίπλα στην καθημερινότητα του πολίτη είναι πρώτα ο Δήμος, μετά η Περιφέρεια και μετά η κεντρική εξουσία.

7ον: Να υπάρχουν σίγουροι πόροι για την λειτουργία των Δήμων. Να έχουν λόγο οι Δήμαρχοι στην κινητικότητα υπαλλήλων και με δυνατότητα ενίσχυσης των υπηρεσιών του Δήμου με υπαλλήλους προς όφελος των δημοτών.

8ον: Να ενημερώσουμε την ΚΕΔΕ και την πολιτική ηγεσία για το φαινόμενο που παρατηρούμε κάθε φορά στις Εκλογές. Δηλ. την μη παρουσία των μελών των Εφορευτικών Επιτροπών στα εκλογικά τμήματα.

ΠΡΟΤΕΙΝΕΤΑΙ

Ή πρέπει να αλλάξει ο τρόπος επιλογής των Εφορευτικών Επιτροπών ή να υπάρχει πρόβλεψη πληρωμής των κληρωθέντων με συμβολικό ποσό.

ΑΠΟ ΤΟΝ ΔΗΜΟ ΠΥΛΗΣ

Δείτε επίσης