Έρχονται αλλαγές στο επίδομα ανεργίας. Το ποσό, ο χρόνος και τρόπος υπολογισμού

Share

Έρχονται αλλαγές στο επίδομα ανεργίας. Το ποσό, ο χρόνος και τρόπος υπολογισμού 

Πληροφορίες αναφέρουν πως ένα από τα σενάρια που βρίσκονται στο τραπέζι προβλέπει αυξημένο ποσό επιδόματος – ενδεχομένως πιο κοντά στον μισθό του ανέργου- το πρώτο χρονικό διάστημα μετά την απόλυση, το οποίο μπορεί να μειώνεται σταδιακά όσο περνούν οι μήνες. Σκέψεις, δηλαδή, υπάρχουν όσο μεγαλώνει η χρονική απόσταση από την απόλυση, ανάλογα να μειώνεται και το ποσό της επιδότησης, χωρίς όμως να πέφτει κάτω από το σημερινό όριο των 400 ευρώ τον μήνα. Με έναν τέτοιο μηχανισμό, δηλαδή, το επίδομα συνολικά θα αυξανόταν.

Ταυτόχρονα, η επιδότηση αναμένεται να συνδεθεί πιο στενά με την κατάρτιση και την ενεργή αναζήτηση εργασίας, ως υποχρέωση του ανέργου. Στόχος είναι το νέο σύστημα επιδότησης της ανεργίας να οδηγεί σε ταχύτερη επανένταξη των ανέργων στην αγορά εργασίας, μέσα και από έναν συνδυασμό ενεργητικών και παθητικών πολιτικών απασχόλησης (δηλαδή επιδοτήσεων αλλά και εργασίας – κατάρτισης).

Ζητούμενο επίσης είναι για το νέο σύστημα η αύξηση των δικαιούχων, καθώς σήμερα το επίδομα ανεργίας λαμβάνει μια μικρή μόνο μειοψηφία κάτω του 20% των εγγεγραμμένων ανέργων στο μητρώο του ΟΑΕΔ. Σήμερα το επίδομα ανεργίας χορηγείται μετά την απόλυση για 5 έως 12 μήνες, ανάλογα με τις ημέρες εργασίας που έχουν απασχοληθεί οι δικαιούχοι. Όσοι έχουν από 250 ημέρες εργασίας και πάνω το 14μηνο πριν από την απόλυση (αφαιρουμένων των 2 τελευταίων μηνών) λαμβάνουν 12 μήνες επιδότηση. Το ποσό της επιδότησης είναι σταθερό για όλους, στα 400 ευρώ, και εξαρτάται από τον κατώτατο μισθό.

Ο κ. Χατζηδάκης ανέφερε χθες πως το νέο πλαίσιο δεν έχει ακόμη σχηματοποιηθεί. Υπάρχουν, ωστόσο, συζητήσεις και ζυμώσεις για τη μεταρρύθμιση του επιδόματος ανεργίας, μεταρρύθμιση που δεν αποκλείεται να τρέξει «παράλληλα» με τη μεταρρύθμιση των προγραμμάτων κατάρτισης. Όπως άλλωστε έχει περιγράψει ο κ. Χατζηδάκης στο παρελθόν, η αναθεώρηση του επιδόματος ανεργίας καθώς και των προγραμμάτων ανεργίας και κατάρτισης εντάσσεται στο πλαίσιο της γενικότερης αναθεώρησης του τρόπου με τον οποίο θα αντιμετωπίζεται στο μέλλον ο ΟΑΕΔ.

Μεταρρύθμιση και στην κατάρτιση. Στο ζήτημα της κατάρτισης, ο κ. Χατζηδάκης χθες ήταν σαφής, λέγοντας πως ο ΟΑΕΔ μπορεί να έχει πιο βασικό ρόλο στις πολιτικές της απασχόλησης και της κατάρτισης, εξηγώντας μάλιστα πως αυτό θα αποτυπωθεί στο σχέδιο για την αξιοποίηση των κονδυλίων του Ταμείου Ανάκαμψης, αλλά και στο σχεδιασμό για το νέο ΕΣΠΑ.«Δεν βρίσκουμε ότι είναι σωστό να διατίθενται κονδύλια 1,5 δισ. ευρώ για πολιτικές που θα μπορούσαν να αφορούν τον ΟΑΕΔ -το σημερινό ΕΣΠΑ εννοώ- και από αυτά ο ΟΑΕΔ να διαχειρίζεται ο ίδιος ούτε 150 εκατομμύρια. Στόχος δεν είναι ο ΟΑΕΔ να υποκαταστήσει τα ΚΕΚ, αλλά να έχει ρόλο σημείου αναφοράς, ρόλο ρυθμιστή», εξήγησε με νόημα ο υπουργός Εργασίας προαναγγέλλοντας νομοθετική παρέμβαση για την κατάρτιση, ώστε «να συνδεθεί η χρηματοδότηση των Κέντρων Κατάρτισης με τα αποτελέσματα της δουλειάς τους». Ο ίδιος έχει επισημάνει πως ο ΟΑΕΔ και η κατάρτιση θα έχουν βασικό ρόλο για την ομαλότερη δυνατή μετάβαση στη μετά κορωνοϊού εποχή.

Στα σκαριά βρίσκονται στοχευμένα προγράμματα επιδοτούμενης απασχόλησης που θα συνδυάζουν την επιδότηση με την κατάρτιση σε ψηφιακές και άλλες δεξιότητες, σε πληττόμενους από την πανδημίας κλάδους, όπως είναι ο τουρισμός, η εστίαση και το λιανεμπόριο. Τα προγράμματα αυτά θα ενταχθούν στη χρηματοδοτική «ομπρέλα» του Ταμείου Ανάκαμψης, ενώ αναμένεται να νομοθετηθούν και να αρχίσουν να τρέχουν μέσα στο πρώτο 6μηνο του 2021, με στόχο όμως να παραμείνουν ενεργά ως δίχτυ ασφαλείας για την επόμενη ημέρα της πανδημίας.

Διοικητής ΟΑΕΔ: Επένδυση στην καινοτομία. «Ο ΟΑΕΔ επένδυσε στην καινοτομία και στον ψηφιακό του μετασχηματισμό με νέες και πρωτοποριακές υπηρεσίες όπως τα ψηφιακά ραντεβού μέσω του myOAEDlive, την τηλεκπαίδευση και τηλεκατάρτιση μέσω του G-Suite for Education της Google, καθώς και τη σταδιακή ανάπτυξη άνω των 140 διαλειτουργικοτήτων με άλλους φορείς του δημοσίου, και συνεχίζει να επενδύει με σκοπό να προσφέρει καλύτερες, ποιοτικότερες και αμεσότερες υπηρεσίες προς τους πολίτες», τόνισε από την πλευρά του ο διοικητής του ΟΑΕΔ Σπύρος Πρωτοψάλτης στη χθεσινή παρουσίαση της νέας εφαρμογής ΟΑΕΔapp, μέσω της οποίας περισσότερες από 40 ηλεκτρονικές υπηρεσίες είναι προσβάσιμες ακόμη και από το κινητό τηλέφωνο, όπως έκδοση δελτίου ανεργίας, αίτηση για επιδότηση ανεργίας κ.ά.

Δέσμη μέτρων για καλύτερη εξυπηρέτηση. Ο κ. Χατζηδάκης τόνισε, τέλος, πως η ψηφιοποίηση του ΟΑΕΔ εντάσσεται σε μια συνολική δέσμη μέτρων που στόχο έχει την αναβάθμιση της εξυπηρέτησης του πολίτη: Ενιαίο call center με έναν αριθμό για όλα τα θέματα του υπουργείου. Δωρεάν κλήσεις από τους πολίτες και υποστήριξη των χειριστών με υπηρεσίες back office για εξειδικευμένα θέματα

Αναβάθμιση των ιστοσελίδων του υπουργείου και των εποπτευόμενων φορέων ώστε να γίνουν κόμβοι ενημέρωσης και απάντησης ερωτημάτων

Αξιοποίηση των ΚΕΠ για την εξυπηρέτηση πολιτών σε απομακρυσμένες περιοχές ή χωρίς ψηφιακές δεξιότητες

Δείτε επίσης