Νέο έργο πολιτισμού: Ανακαινίζεται το Λαογραφικό Μουσείο Τρικάλων

Share

 Μετά από επισταμένη μελέτη και συγκεκριμένες προσπάθειες, ο Δήμος Τρικκαίων ολοκληρώνει τη βασική του παρέμβαση για το Λαογραφικό Μουσείο Τρικάλων. Η δημοτική αρχή, ήδη από το 2015, είχε ξεκινήσει τη διαδικασία για τη συντήρηση ενός διατηρητέου – του 19ου αιώνα – κτηρίου, που αποτελεί κόσμημα, ακριβώς στο κέντρο της πόλης. Μάλιστα είχε υπάρξει και συνεργασία με τον Σύλλογο Φίλων του Μουσείου, οπότε ο Δήμος Τρικκαίων ξεκίνησε μια ολόκληρη διαδικασία με διπλό στόχο: ο ένας, να μπορέσει, αρχικώς για να εκτιμήσει το εύρος των απαραίτητων εργασιών. Ο δεύτερος, να βρει χρήματα.

 Οι προσπάθειες του Δημάρχου Δημήτρη Παπαστεργίου και της δημοτικής αρχής  απέδωσαν το 2018: με προϋπολογισμό 535.000€ (τα 239.795€ από το «Πράσινο Ταμείο» και τα υπόλοιπα από το ταμείο του Δήμου), ξεκίνησε η διαδικασία για τη «Συντήρηση κτηρίου Λαογραφικού Μουσείου Τρικάλων», όπως είναι ο τίτλος του έργου.

 Ο εργολάβος στα τέλη Αυγούστου του 2019 πρώτα ξεκίνησε τις εργασίες στη στέγη και σταδιακά θα εισέλθει στο εσωτερικό του κτίσματος. Οι εργασίες είναι πολυποίκιλες και σχετίζονται με τη συντήρηση και διάσωση της στέγης, τη λιθοδομή και την αφαίρεση υγρασίας, τα παράθυρα, τους εξώστες, τα κιγκλιδώματα, τα εσωτερικά ζητήματα στατικότητας κ.α. Επίσης, θα γίνουν εργασίες για χώρους υγιεινής, για τις εγκαταστάσεις ηλεκτρισμού και κλιματισμού, τις ηλεκτρομηχανολογικές εγκαταστάσεις. Θα βαφεί το κτίσμα και εσωτερικώς, θα κατασκευαστεί παραδοσιακό ταβάνι με ξύλινο σκελετό, θα διασωθούν οι παλαιότεροι ζωγραφικοί διάκοσμοι του κτηρίου.

 Μετά από όλα αυτά, τα εκθέματα που τα τελευταία χρόνια περιμένουν τους λάτρεις της ιστορίας των Τρικάλων, θα μπορούν να «υποδέχονται» ξανά τους χιλιάδες επισκέπτες της πόλης. Ετσι, ένας χώρος πολιτισμού, ένας χώρος ιστορικός και εμβληματικός, αναμένεται εντός του 2020 να ανοίξει ξανά τις πόρτες του στην ιστορία και την παράδοση, με το βλέμμα στα Τρίκαλα των επόμενων χρόνων.

 Υπενθυμίζεται, επίσης, ότι ήδη από το 2017 ο Δήμος Τρικκαίων είχε προχωρήσει σε κάποιες μικρές παρεμβάσεις στην πινακοθήκη «Θόδωρου Μάρκελλου», προκειμένου αυτή να χρησιμοποιείται για καλλιτεχνικά δρώμενα.

Από το γραφείο Τύπου του Δήμου Τρικκαίων

Δείτε επίσης