«Απλοϊκές ιστορίες φτωχών ανθρώπων & άλλα διηγήματα» στη Δημόσια Βιβλιοθήκη Μουζακίου

Share

 

«Απλοϊκές ιστορίες φτωχών ανθρώπων & άλλα διηγήματα στο Μουζάκι», παρουσίαση της συλλογής διηγημάτων της Κατερίνας Ευαγγέλου-Κίσσα στη Δημόσια Βιβλιοθήκη Μουζακίου

Η Δημόσια Βιβλιοθήκη Μουζακίου και οι εκδόσεις ΠΝΟΗ σας προσκαλούν στην παρουσίαση του βιβλίου της Κατερίνας Ευαγγέλου-Κίσσα, ΑΠΛΟΪΚΕΣ ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΦΤΩΧΩΝ ΑΝΘΡΩΠΩΝ & άλλα διηγήματα, που θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 6 Απριλίου 2019 στις 19:30, στο χώρο της Βιβλιοθήκης στο Μουζάκι.

Την εκδήλωση θα ανοίξει, απευθύνοντας χαιρετισμό, η εκδότρια Κάκια Ξύδη.

Για το βιβλίο θα μιλήσουν οι:

Αφροδίτη Μανουσάκη, συγγραφέας

Φανή Γεωργολοπούλου, εκπαιδευτικός – συγγραφέας

Στο πιάνο η διευθύντρια του ωδείου “Μουσική Πνοή”, Σοφία Λαμπρογιώργου.

Η συγγραφέας θα συνομιλήσει με τους συντοπίτες της και θα υπογράψει τα βιβλία της.

Είσοδος ελεύθερη.

Δύο λόγια για το βιβλίο:

Μια ταμπακιέρα, μια αλήθεια που δεν ειπώθηκε ποτέ, πόνος καλά κρυμμένος πίσω από χαμηλωμένα βλέμματα και αυστηρά ήθη, κοινωνίες που μυρίζουν βασιλικό, θυμίαμα και αίμα. Γυναίκες πίσω από το παράθυρο, άνδρες μεθυσμένοι από κρασί και ηδονή, τρύπια παπούτσια και λιγοστό ψωμί. Δύσκολη γέννα και φόνος ξημερώματα δίπλα σε σκυλιά που αλυχτούν – δικαιοσύνη, μια ατομική υπόθεση. Αγάπη δίχως όρια – θυσία, αναπόσπαστο κομμάτι σε παζλ με πολλά μεθυσμένα κομμάτια. Ανάβαση με δανεικά παπούτσια, χιόνι που δυσκολεύεται να καθαρίσει βρόμικες συνειδήσεις, δάκρυα που δεν κύλησαν και άλλα που καθάρισαν τα μάτια. Πιεσμένες ψυχές, φυλακισμένες σε κοινωνικά στενά κλουβιά με σκουριασμένες κλειδαριές και θαμμένα κλειδιά. Απόπειρα να πετάξουν πουλιά με ραγισμένα φτερά και γκρεμισμένες φωλιές, κάπου όπου ο αέρας είναι πιο καθαρός.

Δέκα «Απλοϊκές ιστορίες φτωχών ανθρώπων» που άφησαν ανεξίτηλο το σημάδι τους στο ίδιο θεσσαλικό χωριό. Ιστορίες γραμμένες στο τοπικό ιδίωμα, αποτυπωμένες σαν αναμνήσεις, για ανθρώπους φτωχούς στην τσέπη, στο μυαλό, στην καρδιά.

Τη συλλογή ολοκληρώνουν επιπλέον δώδεκα αυτόνομα διηγήματα ανθρώπων που έζησαν εξίσου ασυμβίβαστα, με πάθος, ως το τέλος. 

Μικρό βιογραφικό της συγγραφέως:

Η Κατερίνα Ευαγγέλου – Κίσσα γεννήθηκε στην Αθήνα τον προηγούμενο αιώνα κι εκεί μεγάλωσε. Ζει μόνιμα με την οικογένειά της στο Μουζάκι Καρδίτσας. Γράφει από μικρό παιδί, όμως μόνο όταν ήρθε στη ζωή της το παιδί της ένιωσε ότι μπορεί να μοιραστεί τις λέξεις της, τις εικόνες της.

Σπούδασε Κοινωνιολογία και Management Organizational Behavior. Μιλάει και γράφει άπταιστα την αγγλική και κάνει φιλότιμες προσπάθειες για την ιταλική. Σπουδάζει κλασσικό πιάνο. Το διάστημα Φεβρουάριος 2015 – Φεβρουάριος 2016, εργάσθηκε ως συντάκτρια στον ιστότοπο το βιβλίο.net.

Το 2014 το διήγημά της με τίτλο «Δομήνικος» διακρίθηκε ανάμεσα στα δέκα πρώτα του Πρώτου Λογοτεχνικού Διαγωνισμού Διηγήματος των εκδόσεων ΡΩΜΗ, με αφορμή τα 400 χρόνια από το θάνατο του Δομήνικου Θεοτοκόπουλου.

Έχει συμμετάσχει σε πέντε συλλογικές εκδόσεις: στην Συλλογή Διηγημάτων «ElGreco» (Ρώμη, 2014), στην Ανθολογία «Χνάρια στο Φιλιατρό των Φίλων» (Γαβριηλίδης, 2015), στο Καλλιτεχνικό Ημερολόγιο 2016 (το βιβλίο, 2016), στην Ανθολογία «Κορφολογώντας εποχών την προίκα» (Γαβριηλίδης, 2018) και στην Ανθολογία «100+1 κλειδιά της διπλανής πόρτας» (itravelpoetry publicantions). Κείμενά της, καθώς και ποιήματά της, έχουν δημοσιευθεί στα λογοτεχνικά περιοδικά «Εμβόλιμον» και «Το Κοράλλι» καθώς και σε πολλούς ιστότοπους.

Από τον Μάρτιο του 2016 λειτουργεί ως Διευθύντρια τη Λογοτεχνική Ιστοσελίδα «Λόγω Γραφής» [www.logografis.gr] [email: [email protected]].

Τον Ιανουάριο του 2018 εμπνεύστηκε και κυκλοφόρησε το Συλλογικό Έργο «Χριστός Γεννάται» [εκδ. Όστρια], ένα έργο που προέκυψε κατόπιν προσκλήσεως που απηύθυνε η λογοτεχνική ιστοσελίδα «Λόγω Γραφής» στους διακονούντες τη γραφή.

Δείτε επίσης