Επιμένει για ασφαλιστικό Πινοσέτ ο Κ. Μητσοτάκης

Share

 

Ο κ. Μητσοτάκης με την ομιλία του στη συνέλευση της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιριών επιβεβαίωσε ότι παραμένει αμετανόητος υπέρμαχος του ασφαλιστικού Πινοσέτ. Το σχέδιο της ΝΔ οδηγεί μαθηματικά στη διάλυση και την ιδιωτικοποίηση του δημόσιου συστήματος κοινωνικής ασφάλισης. Ο κ. Μητσοτάκης, μάλιστα, ξεπέρασε τον εαυτό του καθώς υποσχέθηκε στις ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες ότι θα τους εκχωρήσει όχι μόνο την επικουρική ασφάλιση αλλά και την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη των ασφαλισμένων. Παράλληλα, ως γνήσιος πλασιέ ιδιωτικών συμφερόντων, συκοφάντησε τη δημόσια κοινωνική ασφάλιση και αθώωσε τους παραβατικούς εργοδότες εμφανίζοντας την ανασφάλιστη εργασία ως επιλογή των νέων.

Τι ευαγγελίζεται ο Κυριάκος Μητσοτάκης; Κεφαλαιοποιητικά συστήματα. Μόνο που αυτά εξαρτώνται από τις μεταβολές των αγορών και μάλιστα σε παγκόσμιο επίπεδο. Εν ολίγοις, ο ασφαλισμένος τοποθετεί τα χρήματά του σε…. επενδυτικό κίνδυνο. Χαρακτηριστικότερο παράδειγμα κατάρρευσης είναι αυτό της μετοχής της AIG. Τον Σεπτέμβριο του 2008, η μετοχή της μεγαλύτερης ασφαλιστικής εταιρείας των ΗΠΑ «έπεσε» από τα 70 δολάρια σε 5,5, με αποτέλεσμα το Αμερικανικό Δημόσιο να αναλάβει το κόστος ασφαλιστικών συμβολαίων ύψους 85 δις. ευρώ. Αλλά ας μην πάμε πέραν του Ατλαντικού. Η ελληνική ΑΣΠΙΣ Πρόνοια, που υπόσχονταν στα συνταξιοδοτικά και επενδυτικά της προγράμματα εγγυημένη απόδοση 7,5%, κατέρρευσε μέσα σε λίγο διάστημα και χιλιάδες ασφαλισμένοι έμειναν ξεκρέμαστοι.

Αυτά είπε ο κ. Μητσοτάκης χθες. Αυτά που δεν είπε είναι ότι το σχέδιό του για ιδιωτικοποίηση της επικουρικής ασφάλισης επιβαρύνει με 55 δισ. ευρώ τον κρατικό προϋπολογισμό και απειλεί ευθέως τις εισφορές και τις συντάξεις, τόσο των νυν συνταξιούχων όσο και των σημερινών και των νέων ασφαλισμένων. Εκτός εάν προτίθεται ο κ. Μητσοτάκης το κόστος αυτό να το καλύψει μέσω μίας οριζόντιας περικοπής των συντάξεων. Δεν θα ήταν εξάλλου κάτι πρωτότυπο για το κόμμα που ως κυβέρνηση περιέκοψε 12 φορές τις συντάξεις, βυθίζοντας συγχρόνως τη δημόσια κοινωνική ασφάλιση στα ελλείμματα. Ευχαριστούμε τον κ. Μητσοτάκη για την ειλικρίνειά του. Όσο περισσότερο μιλάει τόσο περισσότερο ξεκάθαρο κάνει το αντικοινωνικό του σχέδιο.

Για τη Ν.Ε. ΣΥΡΙΖΑ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ

Ηλίας Αντωνίου

Δείτε επίσης