Μουσείο Τσιτσάνη: Καλλιτεχνικές δράσεις και φυτώριο δημιουργίας

Share

 

Κυκλοφόρησε το ενημερωτικό φυλλάδιο με τις προγραμματισμένες δράσεις μέχρι το ερχόμενο καλοκαίρι

ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΣΕ ΜΟΡΦΗ PDF

Η μουσική και καλλιτεχνική γειτονιά των Τρικάλων, το Μουσείο Τσιτσάνη και οι πέριξ αυτού χώροι, είναι πόλος δημιουργίας. Καλλιτέχνες από τα Τρίκαλα και όλη τη χώρα, συνθέτουν, εκθέτουν, παρουσιάζουν, δημιουργούν, σε όλο το φάσμα της δημιουργίας. Και αυτές ακριβώς τις δράσεις παρουσιάζει το Κέντρο Ερευνας – Μουσείο Τσιτσάνη, με ένα φυλλάδιο που διανέμεται δωρεάν σε όλους τους επισκέπτες και τους τρικαλινούς. Έτσι, ειδικά την περίοδο του Μύλου των Ξωτικών, οι παράλληλες αυτές εκδηλώσεις συμπληρώνουν το πολιτιστικό γίγνεσθαι στον Δήμο Τρικκαίων και τα Τρίκαλα.

Το φυλλάδιο, λιτό και περιεκτικό, δίνει τις απαραίτητες πληροφορίες για το πλήθος των καλλιτεχνικών εκδηλώσεων που προγραμματίστηκαν μέχρι τον Μάιο του 2019 και αφορούν σε μορφές της τέχνης. Δεν συμπεριλαμβάνονται σε αυτές, οι εκδηλώσεις παρουσιάσεων βιβλίων, οι εκδηλώσεις με σχολεία, οι δράσεις για παιδιά, είτε οι εκπαιδευτικές δράσεις του μουσείου, επειδή ουσιαστικά πραγματοποιούνται κάθε βδομάδα και αφορούν σε χωριστό, κάθε φορά, κοινό.

Ο οδηγός, όπως δήλωσε η αντιπρόεδρος του μουσείου κ. Βασιλένα Μητσιάδη, «σταματά ακριβώς λίγο πριν την έναρξη της Εβδομάδας Μουσικής και Τέχνης, τον ερχόμενο Ιούνιο. Ξεκίνησε, όμως, με τις εκδηλώσεις που έχουν καταστήσει το Μουσείο, αγαπημένο χώρο για τους τρικαλινούς και τους εκτός Δήμου επισκέπτες. Δεν είναι μόνο τα εκθέματα. Δεν είναι μόνο το πλήθος των εκδηλώσεων που φιλοξενούμε από άλλους φορείς. Είναι και ο νέος εκθεσιακός χώρος που δημιουργήσαμε στο διοικητήριο των παλιών φυλακών, είναι το studio για τις ηχογραφήσεις, είναι η συνάφεια με έναν ολόκληρο χώρο δίπλα από το θεατράκι του Ληθαίου, πάνω από το Δίδυμο Οθωμανικό Λουτρό και σε συνάφεια με το Κουρσούν Τζαμί. Ο χώρος του μουσείου, αναδεικνύει την Τέχνη και τα Τρίκαλα μετατρέπονται σε φυτώριο καλλιτεχνικής δημιουργίας».

Το φυλλάδιο βρίσκεται σε διάφορα σημεία (Μουσείο, Πνευματικό Κέντρο, Δημαρχείο), ενώ από τη Δευτέρα, οι εκδηλώσεις του θα φιλοξενούνται – όπως όλες, όσες υλοποιούνται στους χώρους του Δήμου Τρικκαίων – στο ημερολόγιο εκδηλώσεων.


18/12

ΔΙΑΔΡΑΣΤΙΚΟ ΜΟΥΣΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ με την ηθοποιό και ερμηνεύτρια Χριστίνα Μαξούρη τα «Δανεικά Παπούτσια». Τραγούδια των Χατζιδάκι, Θεοδωράκη, Ξαρχάκου, Τσιτσάνη, Σαββόπουλου και άλλων, συνομιλούν με κείμενα των Γιάννη Ρίτσου, Οδυσσέα Ελύτη, Τάσου Λειβαδίτη, Μίλτου Σαχτούρη, Λίνας Νικολακοπούλου.

ΑΙΘΟΥΣΑ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ ΜΟΥΣΕΙΟΥ ΤΣΙΤΣΑΝΗ

Είσοδος με προαιρετικά κουπόνια ενίσχυσης του Μουσείου Τσιτσάνη.


18/12-10/1

ΕΚΘΕΣΗ ΖΩΓΡΑΦΙΚΗΣ του Στέφανου Λαζαρόπουλου.

ΔΙΔΥΜΟ ΟΘΩΜΑΝΙΚΟ ΛΟΥΤΡΟ ΔΩΡΕΑΝ


19-26/12

ΕΚΘΕΣΗ ΣΧΕΤΙΚΗ ΜΕ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΜΟΥΣΙΚΩΝ ΟΡΓΑΝΩΝ. Συμμετέχουν:

Νίκος Φρονιμόπουλος, Βασίλης Λαζαρίδης και Θοδωρής Γκόλιας.

ΑΙΘΟΥΣΑ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ ΜΟΥΣΕΙΟΥ ΤΣΙΤΣΑΝΗ ΔΩΡΕΑΝ


27/12

ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΧΟΡΟΥ με τη Σόνια Ντόβα «Κάμπτοντας τη γραμμή» μια βιωματική προσέγγιση στην τέχνη. Το σεμινάριο βασίζεται στη γεωμετρία του χώρου και του σώματος. Με αφορμή τον χώρο του μουσείου, τον εικαστικό Wassili Kandinsky, το βιβλίο Space, Geometry and Aes­thetics Through Kant and Towards Delouse της Peg Rawes, και της τεχνικής improvisation technologies του William Forsythe θα προσπαθήσουμε να αναπτύξουμε την εμπειρία και την κατανόηση των φυσικών/ κοινωνικών σωμάτων και των ψυχών μας που κινούνται μέσα στον χώρο. Σε συνεργασία με τη σχολική επιτροπή του Δήμου Τρικκαίων.

ΑΙΘΟΥΣΑ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ ΜΟΥΣΕΙΟΥ ΤΣΙΤΣΑΝΗ ΔΩΡΕΑΝ

Η συμμετοχή στο σεμινάριο προϋποθέτει προεγγραφή.


22/12-6/1

ΕΚΘΕΣΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ με τίτλο “Έξι αισθήσεις”. Αν θέλεις να νιώσεις πρέπει να αισθανθείς. Μα έχεις ακόμη την συνείδηση των αισθήσεων σου; Σε ένα εγχείρημα αποκρυπτογράφησης των αισθήσεων Τρικαλινοί φωτογράφοι – καλλιτέχνες, έρχονται σε επαφή με τις πέντε αισθήσεις και παρουσιάζουν τα έργα τους. Πειραματιζόμαστε κινούμενοι στα δωμάτια ενός χώρου που κρατάει όλες τις αισθήσεις έντονες μέσα από την ιστορία του. Επιμέλεια έκθεσης: Στεφανία Θάνου

ΔΙΟΙΚΗΤΗΡΙΟ ΠΑΛΑΙΩΝ ΦΥΛΑΚΩΝ ΔΩΡΕΑΝ


Dj set / 22.12.2018 / 19:30

engine•ear (Konstantinos Magoufis), Thomey Bors, Yanna Thomas, Giorgos Mantzios

Dj set / 27.12.2018 / 21:00

Dj set / 04.01.2019 / 20:30

Dj Bab (Thanasis Babanis) Nova Bruise from Berlin


16/1: ΑΙΘΟΥΣΑ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ ΜΟΥΣΕΙΟΥ ΤΣΙΤΣΑΝΗ ΔΩΡΕΑΝ

17/1: ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΔΗΜΟΥ ΤΡΙΚΚΑΙΩΝ ΔΩΡΕΑΝ

ΠΡΟΒΟΛΗ ΝΤΟΚIΜΑΝΤΕΡ – ΣΥΝΑΥΛΙΑ με αφορμή την επέτειο γέννησης & θανάτου του Βασίλη Τσιτσάνη. Η εκδήλωση θα είναι αφιερωμένη στο “ΧΑΡΑΜΑ” με προβολή αποσπασμάτων από το σχετικό ντοκιμαντέρ που προβλήθηκε στην ΕΡΤ, ενώ το μουσικό μέρος που θα παρουσιασθεί με ελεύθερη είσοδο στο Πνευματικό Κέντρο, θα περιλαμβάνει αυτούσιο το πρόγραμμα που παρουσίασε το 1994 στο “Χάραμα” η Λίνα Νικολακοπούλου Κωνσταντίνα Πάλλα τον Φώτη Παπαζήση.


27/1

ΡΕΣΙΤΑΛ – ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ το λαϊκό πιάνο / ετεροτοπίες, με τον Νίκο Ορδουλίδη. Η θέση του πιάνου στις κλασικές σπουδές συνδέεται με τον εμβληματικό του ρόλο στην ιστορία της δυτικής μουσικής, αλλά και με τον σχετικό συντηρητισμό που προκύπτει εξ αυτού. Το σεμινάριο “επιχειρεί” μία εναλλακτική επαναπροσέγγιση του με άξονα το σήμερα και προκαλεί, επομένως, την αναζωπύρωση του ενδιαφέροντος των νέων σπουδαστών, των πιανιστών και του κοινού.

ΑΙΘΟΥΣΑ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ ΜΟΥΣΕΙΟΥ ΤΣΙΤΣΑΝΗ ΔΩΡΕΑΝ

Η συμμετοχή στο σεμινάριο προϋποθέτει προεγγραφή.


9-10/2

ΑΙΘΟΥΣΑ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ ΜΟΥΣΕΙΟΥ ΤΣΙΤΣΑΝΗ

ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΚΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ από τον σκηνοθέτη Βασίλη Λουλέ με γενικό τίτλο: «Αρχειακά τεκμήρια και ανθρώπινες ιστορίες στο ντοκιμαντέρ». Οι συμμετέχοντες θα δουλέψουν με «πρώτη ύλη» τα κατάστιχα και βιβλία από το αρχείο των παλαιών φυλακών, όπως αυτά είναι συγκεντρωμένα στο κτίριο της διοίκησης. Τα επιλεγμένα τεκμήρια θα μελετηθούν από την ομάδα ώστε να έρθουν στο φως οι ανθρώπινες ιστορίες που σκιαγραφούνται μέσα από αυτά τα ντοκουμέντα. Με αυτό το υλικό θα αναλυθούν όλα τα στάδια δημιουργίας ενός ιστορικού/ανθρωπολογικού ντοκιμαντέρ που θα ήθελε να «ζωντανέψει» τις συγκεκριμένες αυτές ανθρώπινες ιστορίες.

ΑΙΘΟΥΣΑ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ ΜΟΥΣΕΙΟΥ ΤΣΙΤΣΑΝΗ

Για τη συμμετοχή στο εργαστήριο θα υπάρξει αναλυτική δημόσια ανακοίνωση. Προεγγραφή και καταβολή διδάκτρων μέχρι τις 24/1.


21/2

ΣΥΝΑΥΛΙΑ – ΑΦΙΕΡΩΜΑ στο έργο του Χρήστου Κολοκοτρώνη με τη συμμετοχή και την επιμέλεια του προγράμματος από τον εγγονό του, Παναγιώτη Κολοκοτρώνη. Ο Παναγιώτης Κολοκοτρώνης και άλλοι αξιόλογοι ερμηνευτές συμπράττουν με την Ορχήστρα του Μουσείου και παρουσιάζουν ένα απάνθισμα από τα ποιο όμορφα τραγούδια του Χρήστου Κολοκοτρώνη. Για πρώτη φορά η πόλη μας τιμά τον δημιουργό με μια τόσο σημαντική εκδήλωση, έναν ακόμα από τους μεγάλους της Τρικαλινής Σχολής του λαϊκού τραγουδιού που μας άφησε παρακαταθήκη ένα τόσο πλούσιο και σημαντικό έργο.

ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΔΗΜΟΥ ΤΡΙΚΚΑΙΩΝ

Είσοδος με προαιρετικά κουπόνια ενίσχυσης του Μουσείου Τσιτσάνη.


9/3

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΔΙΑΡΚΕΙΑΣ 3ων μηνών στο MUSIC PRODUCTION & AUDIO TECHNOLOGY. Το εργαστήριο απευθύνεται σε αυτούς που θέλουν να γνωρίσουν τον θαυμαστό κόσμο της μουσικής τεχνολογίας και να μάθουν απαραίτητες τεχνικές έτσι ώστε να υλοποιήσουν τις προσωπικές τους ιδέες με ηλεκτρονικά μέσα και hardware.

Σκοπός του εργαστηρίου είναι ο ενδιαφερόμενος να μπορεί να χειρίζεται με ευκολία κάποια από τα πιο σύγχρονα προγράμματα της μουσικής βιομηχανίας όπως Ableton Live, Logic, Cubase κ.ά. σε διάστημα τριών μηνών.

Υπεύθυνος εργαστηρίου: Νίκος Ζαφειριάδης

Το κόστος συμμετοχής στο σεμινάριο είναι 10 ευρώ ανά άτομο για κάθε τρίωρη συνεδρία.

ΔΙΟΙΚΗΤΗΡΙΟ ΠΑΛΑΙΩΝ ΦΥΛΑΚΩΝ – STUDIO


30/4

ΜΟΥΣΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ με αφορμή την παγκόσμια ημέρα jazz. Η σαγηνευτική φωνή της Μαίρης Δούτση, παρέα με ένα μαφιόζικο σαξόφωνο, ένα αρχοντικό κοντραμπάσο και μια ρομαντική κιθάρα που αποτελούν την φαμίλια Jazz.

ΑΙΘΟΥΣΑ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ ΜΟΥΣΕΙΟΥ ΤΣΙΤΣΑΝΗ ΔΩΡΕΑΝ


3/5

STREET PARTY – BLOSSOM Vol3 by ΡΕΤΟΥΣ Πρότζεκτ. Η ομάδα του ΡΕΤΟΥΣ Πρότζεκτ σε συνεργασία με το Κέντρο Έρευνας – Μουσείο Τσιτσάνη και με την υποστήριξη της Rekt, καλωσορίζει την Άνοιξη με τη διοργάνωση ενός απογευματινού party στον εξωτερικό χώρο των παλαιών φυλακών.

Άνοιξη, λουλούδια, μουσική, χορός, ποδήλατα, street art, dj sets.

BLOSSOM STREET – ΠΕΖΟΔΡΟΜΟΣ ΔΩΡΕΑΝ


ΠΡΟΗΓΗΘΗΚΑΝ

12-19/10

ΕΚΘΕΣΗ & ΜΟΥΣΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

Σε συνεργασία με την Πρεσβεία της Κούβας.

ΑΙΘΟΥΣΑ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ ΜΟΥΣΕΙΟΥ ΤΣΙΤΣΑΝΗ ΔΩΡΕΑΝ


4-12/11

ΕΚΘΕΣΗ – ΜΟΥΣΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ με θέμα το ολοκαύτωμα των Εβραίων (Σε συνεργασία με τον Δήμο Τρικκαίων).

ΑΙΘΟΥΣΑ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ ΜΟΥΣΕΙΟΥ ΤΣΙΤΣΑΝΗ ΔΩΡΕΑΝ


28/11

ΘΕΑΤΡΙΚΗ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ της Πολύνας Γκιωνάκη “Κόκκινη Μνήμη” στο πλαίσιο των δράσεων ευαισθητοποίησης των τρικαλινών δημοτών σε ζητήματα έμφυλης βίας και γυναικείας κακοποίησης από το Κέντρο Συμβουλευτικής Υποστήριξης Γυναικών Θυμάτων Βίας του Δήμου Τρικκαίων.

ΑΙΘΟΥΣΑ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ ΜΟΥΣΕΙΟΥ ΤΣΙΤΣΑΝΗ ΔΩΡΕΑΝ


9-15/12

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΤΡΙΚΑΛΙΝΩΝ ΖΩΓΡΑΦΩΝ Χριστουγεννιάτικη Αγορά, με τον τίτλο «ΑΓΑΠΗΣ ΦΩΣ». ΟΛΑ τα έσοδα από την πώληση θα αποδοθούν στον οργανισμό «ΚΙΒΩΤΟΣ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ».

ΔΙΟΙΚΗΤΗΡΙΟ ΠΑΛΑΙΩΝ ΦΥΛΑΚΩΝ ΔΩΡΕΑΝ 

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Καρδίτσης 1 (κτίριο παλαιών φυλακών), Τρίκαλα, τκ42131

Τ: 2431 0 77977

Email: [email protected]

site: www.mouseiotsitsani.gr

f Κέντρο Έρευνας – Μουσείο Τσιτσάνη

Ωράριο λειτουργίας Δευτέρα – Κυριακή: 09:00 – 15:00

Ξεναγήσεις Επικοινωνήστε για να προγραμματίσετε μία ξενάγηση

Πρόσβαση ΑμεΑ

Ελεύθερο Wifi

Δείτε επίσης