9η Πανελλήνια Συνάντηση Χορωδιών στα Τρίκαλα

Share

 

Μια ακόμη μεγάλη μουσική – χορωδιακή γιορτή διοργανώνεται από τον Δήμο Τρικκαίων παράλληλα με τις εκδηλώσεις του Μύλου των Ξωτικών!

Πρόκειται για την 9η Πανελλήνια Συνάντηση Χορωδιών, που θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 15 Δεκεμβρίου 2018 στις 7:30μ.μ. στο Πνευματικό Κέντρο τού Δήμου Τρικκαίων «Αθανάσιος Τριγώνης», στην αίθουσα «Δημήτρης Καβράκος».

Ο θεσμός των Πανελληνίων Συναντήσεων Χορωδιών στα Τρίκαλα, εδώ και πάνω από 20 χρόνια, αποτελεί πλέον ένα από τα σημαντικά καλλιτεχνικά γεγονότα στη χορωδιακή μουσική όχι μόνο σε επίπεδο Θεσσαλίας αλλά και πανελληνίως.

Η εκδήλωση διοργανώνεται από τη Δημοτική Χορωδία Τρικάλων του Τμήματος Πολιτισμού – Αθλητισμού της Διεύθυνσης Παιδείας – Πολιτισμού τού Δήμου Τρικκαίων. Και μάλιστα, εν μέσω του Μύλου των Ξωτικών, αποτελεί μια ακόμη επιλογή για τους δεκάδες χιλιάδες επισκέπτες της πόλης των Τρικάλων.

Συμμετέχουν:

Δημοτική Χορωδία Τρικάλων

Δημοτική Χορωδία Δωματίου Τρικάλων «Αρμονικές Φωνές» – ‘Voci Intonate’

Χορωδία Εταιρείας Πιερικών Μελετών «Εστία Πιερίδων Μουσών Κατερίνης»

Μεικτό Πολυφωνικό Σχήμα Χορωδίας Δ.Ο.Π.Π.Α.Τ. Ναυπλίου

Χορωδία Σπαρτύλα Κέρκυρας

Ιστορική Χορωδία Νικαίας

ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΔΗΜΟΥ ΤΡΙΚΚΑΙΩΝ «Αθανάσιος Τριγώνης»

ΑΙΘΟΥΣΑ: «Δημήτρης Καβράκος»

ΩΡΑ ΕΝΑΡΞΗΣ: 19:30

ΕΙΣΟΔΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗ

Σύντομο Ιστορικό Δημοτικής Χορωδίας Τρικάλων 

Η Δημοτική Χορωδία Τρικάλων ιδρύθηκε το 1976 και αποτελεί σήμερα τμήμα της Διεύθυνσης Παιδείας – Πολιτισμού του Τμήματος Πολιτισμού – Αθλητισμού του Δήμου Τρικκαίων. Είναι μικτή, a capella χορωδία. Έχει λάβει μέρος σε αρκετές χορωδιακές συναντήσεις, φεστιβάλ και διαγωνισμούς, τόσο στο εσωτερικό, όσο και το εξωτερικό. Ενδεικτικά αναφέρονται ορισμένες όπως: 7ο και 19ο Διεθνές Χορωδιακό Φεστιβάλ Ο.Τ.Ε. Θεσσαλονίκης, 11ο Διεθνές Φεστιβάλ Πρέβεζας, Φεστιβάλ Κεφαλληνίας, Παγκόσμιο Διαγωνισμό Χορωδιών και Διεθνές Φεστιβάλ Αθηνών 1994. Πραγματοποίησε εμφανίσεις στη Ζάκυνθο, Κοζάνη, Αλμυρό, Αλεξανδρούπολη, Βόλο, Λαμία, Χαλκίδα, Άργος, Ιωάννινα, Άμφισσα, Γουμένισσα, Δράμα, Φλώρινα, Αθήνα και στο εξωτερικό μετά από προσκλήσεις στην Τσεχία, Ουγγαρία, Ιταλία, Γαλλία, Γερμανία, Κύπρο, Βενετία, Βουλγαρία και Κωνσταντινούπολη.

Το ρεπερτόριο της Χορωδίας περιλαμβάνει έργα όλων των μουσικών εποχών, όπως μοτέτα της αναγέννησης, έργα κλασικών συνθετών, ελληνικά δημοτικά, λαϊκά, και σύγχρονα τραγούδια και εκκλησιαστική μουσική. Την καλλιτεχνική διεύθυνση της χορωδίας έχει η μαέστρος κ. Ελένη Ζιάκα.

Αξιοσημείωτα στιγμιότυπα από την νεότερη πορεία της Δημοτικής Χορωδίας Τρικάλων αποτελούν:

  • Η παρουσία της χορωδίας στις μεγάλες γιορτές (Χριστούγεννα, Πάσχα, Εθνικές επέτειοι) με επίκαιρα τραγούδια, επισκέψεις σε φορείς και ευαγή και κοινωφελή ιδρύματα της πόλης. Οι αναρίθμητες πραγματικά εμφανίσεις της σε όλο σχεδόν τον ελληνικό χώρο, με πρωταρχικό πάντα σκοπό την διάδοση και εξέλιξη του χορωδιακού τραγουδιού.
  • Η συνεργασία της χορωδίας τον Ιούνιο του 2002, σε μουσική βραδιά, με τον διεθνούς φήμης βαθύφωνο Δημήτρη Καβράκο και την Αθηναϊκή Συμφωνική Ορχήστρα Νέων, στα Τρίκαλα, με ρεπερτόριο από γνωστές άριες και αποσπάσματα μεγάλων ελλήνων συνθετών (Μ. Θεοδωράκης).
  • Σημαντική είναι και η δισκογραφική εργασία της χορωδίας στο έργο του Δ. Παπαποστόλου «Missa Greca II», με συμμετοχή της ορχήστρας δωματίου «Pro Art», και άλλων χορωδιακών συγκροτημάτων, σε κείμενο της Ελληνικής Ορθόδοξης Λειτουργίας.
  • Σταθμός για τη χορωδία αποτελεί η συμμετοχή στον Διεθνή Διαγωνισμό «Φέστα Μουζικάλε», στο Όλομουτς της Τσεχίας, τον Ιούνιο του 2003, όπου απέσπασε ασημένιο μετάλλιο και τη δεύτερη θέση ανάμεσα σε 173 συμμετέχουσες χορωδίες από 18 χώρες απ όλο τον κόσμο, καθώς και τιμητική διάκριση για την παρουσία της εκεί. Αυτό πραγματικά αποτέλεσε το εφαλτήριο για την μετέπειτα πορεία της χορωδίας και έδωσε την ευκαιρία να απλώσει τα μουσικά της φτερά και έξω από τον ελληνικό χώρο, με υποδομή και κύρος.
  • Η συμμετοχή της στο 10ο διεθνή διαγωνισμό χορωδιών που έγινε στη Βουδαπέστη τον Μάρτιο του 2005, όπου απέσπασε δύο χάλκινα μετάλλια στις κατηγορίες κλασική και φολκλόρ.
  • Η συμμετοχή της το 2012 στην πρώτη εκτέλεση του έργου «Ο Μέγας Κάμπος» των Γ. Δεσποτίδη – Α. Κούμπου, με την ορχήστρα της ΕΡΤ, υπό την διεύθυνση του Α. Πυλαρινού.
  • Συναυλία το 2014 στην Κωνσταντινούπολη με το έργο “Missa Greca II” του Δ. Παπαποστόλου υπό την ευλογία Της Α.Θ.Π. του Οικουμενικού Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίου.
  • Η Πανελλήνια Συνάντηση Χορωδιών: θεσμός πλέον στα Τρίκαλα. Πραγματοποιείται κάθε 2 χρόνια από το 1995 και είναι μια μοναδική ευκαιρία να συνευρεθούν μουσικά χορωδίες από τον ελληνικό χώρο και όχι μόνο. Η πολιτιστική ανταλλαγή εξάλλου είναι ο μοχλός που κινεί τα μουσικά γρανάζια και ανοίγονται καινούργιοι χορωδιακοί δρόμοι.

Παράλληλα, η Δημοτική Χορωδία Τρικάλων είναι μέλος διαφόρων χορωδιακών οργανισμών, ελληνικών και ξένων: «Στέγη Χορωδιών», «Ένωση Χορωδιών Ελλάδος», “Musica Mundi Interkultur Foundation”, “International Federation for Choral Music”. Επιπροσθέτως, συμμετέχει στα Πανελλήνια Συνέδρια Χορωδιών, με σκοπό την ανανέωση και τον εμπλουτισμό του υλικού της.

Το 2007 δημιουργείται νέο τμήμα της χορωδίας με την επωνυμία Δημοτική Χορωδία Δωματίου Τρικάλων «Αρμονικές Φωνές» / “Voci Intonate”.

Ας μην ξεχνάμε και το φυτώριο του Τμήματος Πολιτισμού – Αθλητισμού της Διεύθυνσης Παιδείας – Πολιτισμού του Δήμου Τρικκαίων, την παιδική και την εφηβική χορωδία, υπό την δ/νση και πάλι της μαέστρου κ. Ελένης Ζιάκα.

Δείτε επίσης