Λύση στο πρόβλημα της ύδρευσης στο Δήμο Κιλελέρ

Share

Λύση στο πρόβλημα της ύδρευσης για το σύνολο των οικισμών του Δήμου Κιλελέρ δίνουν Περιφέρεια Θεσσαλίας και Δήμος Κιλελέρ

Με έργα ύψους 5 εκατ. ευρώ, 27 χλμ δικτύων, 9 δεξαμενές ύδρευσης

Κώστας Αγοραστός: «Με έργα ουσίας φέρνουμε απτά αποτελέσματα για την κοινωνία και την οικονομία»

Θανάσης Νασιακόπουλος: «Τέλος στις υδροφόρες και στο ακατάλληλο νερό στο Δήμο μας»

Λύση στο μείζον πρόβλημα της ύδρευσης για το σύνολο των οικισμών του Δήμου Κιλελέρ δίνουν Περιφέρεια Θεσσαλίας και Δήμος Κιλελέρ, με έργα συνολικού προϋπολογισμού 5 εκατ. ευρώ που περιλαμβάνουν κατασκευή 27 χλμ. Δικτύων, 9 δεξαμενές και τα συνοδά έργα. Αυτό έγινε γνωστό μετά από συνέντευξη τύπου που παραχώρησαν ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Κώστας Αγοραστός και ο Δήμαρχος Κιλελέρ κ. Θανάσης Νασιακόπουλος.

Τα νέα έργα που πρόκειται να υλοποιηθούν μέσω του ΕΣΠΑ Θεσσαλίας 2014-2020 είναι:

1) ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΑΓΩΓΟΥ ΥΔΡΕΥΣΗΣ ΑΠΟ ΤΗΝ Τ.Κ. ΚΡΑΝΝΩΝΑ ΣΤΗΝ Τ.Κ. ΜΑΥΡΟΒΟΥΝΙΟΥ, προϋπολογισμού 349.999,99 €

2) ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΔΕΞΑΜΕΝΗΣ ΥΔΡΕΥΣΗΣ ΜΟΣΧΟΧΩΡΙΟΥ ΚΑΙ ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΩΝ ΔΗΜΟΥ ΚΙΛΕΛΕΡ, προϋπολογισμού 1.053.495,94 €

3) ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ ΔΙΚΤΥΟΥ ΥΔΡΕΥΣΗΣ ΣΕ ΟΙΚΙΣΜΟΥΣ ΤΩΝ ΔΕ ΚΡΑΝΝΩΝΑ ΚΑΙ ΝΙΚΑΙΑΣ προϋπολογισμού 2.177.560,97 €

ενώ έχουν ολοκληρωθεί και είναι λειτουργικά τα έργα:

4) ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΑΓΩΓΟΥ ΣΥΝΔΕΣΗΣ ΥΦΙΣΤΑΜΕΝΩΝ ΔΙΚΤΥΩΝ ΥΔΡΕΥΣΗΣ ΓΛΑΥΚΗΣ ΚΑΙ ΠΛΑΤΥΚΑΜΠΟΥ, προϋπολογισμού 250.000 €, μέσω του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων της Περιφέρειας Θεσσαλίας

5) ΑΝΟΡΥΞΗ ΚΑΙ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ ΓΕΩΤΡΗΣΕΩΝ ΚΑΙ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΔΙΚΤΥΩΝ ΔΙΑΝΟΜΗΣ ΥΔΑΤΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΞΥΠΗΡΕΤΗΣΗ ΤΩΝ Τ.Κ. ΜΕΛΙΣΣΑΣ & ΑΡΜΕΝΙΟΥ, προϋπολογισμού 1.125.450 €, μέσω του ΕΣΠΑ Θεσσαλίας 2007-2013

Όπως ανέφερε σε δηλώσεις του ο κ. Κ. Αγοραστός: «Σε συνεργασία με τον Δήμαρχο Θανάση Νασιακόπουλο και το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Κιλελέρ, δίνουμε λύση σε ένα χρόνιο πρόβλημα της περιοχής και αφορά το πόσιμο νερό. Μέσω του ΕΣΠΑ Θεσσαλίας και του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων εντάξαμε 5 έργα ύψους 5 εκατ. ευρώ έτσι ώστε να υπάρχει επάρκεια πόσιμου, ποιοτικού νερού σε όλα τα δημοτικά διαμερίσματα του Δήμου Κιλελέρ. Τέρμα πλέον οι υδροφόρες, τέρμα τα νιτρικά στο πόσιμο νερό και τέρμα η ταλαιπωρία των ανθρώπων. Βέβαια τα έργα αυτά έχουν και μια ιδιαίτερη σημασία στην τοπική οικονομία καθώς και χρήματα πέφτουν και θέσεις εργασίας πρόκειται να στηριχθούν ή να δημιουργηθούν. Συνεχίζουμε με συνεργασία τα έργα ουσίας και φέρνουμε απτά αποτελέσματα για την κοινωνία και την οικονομία».

Από την πλευρά του ο κ. Θανάσης Νασιακόπουλος σημείωσε τα εξής: «Με την άριστη συνεργασία της Περιφέρειας Θεσσαλίας και με άμεσες ενέργειες, εντοπίσαμε το πρόβλημα της έλλειψης πόσιμου νερού, δηλαδή της ζωής. Στον Δήμος μας γίνονται 5 έργα εκ των οποίων το 1 ήταν ενταγμένο στο ΕΣΠΑ και διεκπεραιώθηκε ( υδροδότηση Αρμενίου). Τα υπόλοιπα 4 με συντονισμένες κινήσεις Δήμου και ΔΕΥΑΚ και ιδιαίτερα της Τεχνικής Υπηρεσίας, τους οποίους ευχαριστώ δημόσια, σε χρόνο ρεκόρ δημιουργήθηκαν οι μελέτες και με την άριστη συνεργασία της Περιφέρειας και ιδιαίτερα του Περιφερειάρχη Κω/νου Αγοραστού το ένα ήδη διεκπεραιώθηκε και για τα άλλα τρία υπογράφονται οι ολοκληρωθούν εντός του 2018. Θα κατασκευαστούν 27 χλμ αγωγών, 9 νέες δεξαμενές και θα υδροδοτηθούν το Ψυχικό, ο Άγ. Γεώργιος, η Αγ. Παρασκευή, η Κυπάρισσος, η Χαρά, το Ζάππειο  ο Δίλοφος, το Μαυροβούνι, το Μοσχοχώρι και τα Κυπαρίσσια. Το νερό στο σύνολο του Δήμου σύμφωνα και με τις μετρήσεις που κάνουμε συνεχώς είναι άριστο. Θα πρέπει όμως να είμαστε προσεκτικοί στη χρήση του και καλούμε τους πολίτες να μην κάνουν υπερκατανάλωση στο πόσιμο νερό. Ευελπιστούμε ότι με τα έργα που κάνουμε και με τη συνεργασία των δημοτών δεν θα υπάρξει πρόβλημα στα επόμενα χρόνια. Τέλος λοιπόν στις υδροφόρες και στο ακατάλληλο νερό στο Δήμο μας».

Στην συνέντευξη τύπου παραβρέθηκε ακόμα ο αντιπρόεδρος της ΔΕΥΑ Κιλελέρ κ. Μιλτιάδης Αραμπατζής.

ΤΕΧΝΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ

Α. ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ ΔΙΚΤΥΟΥ ΥΔΡΕΥΣΗΣ ΣΕ ΟΙΚΙΣΜΟΥΣ ΤΩΝ ΔΕ ΚΡΑΝΝΩΝΑ ΚΑΙ ΝΙΚΑΙΑΣ προϋπολογισμού 2.177.560,97 €

(Ψυχικό, Αγ. Γεώργιος, Κυπάρισσος, Αγ. Παρασκευή, Ζάππειο και Δίλοφος)

Το πρώτο έργο αφορά στην ολοκλήρωση υπάρχοντος αγωγού μεταφοράς νερού, με την προσθήκη νέων τμημάτων, συνολικού μήκους 14.171 μέτρων και την κατασκευή πέντε δεξαμενών αποθήκευσης νερού. Τα τμήματα των αγωγών θα τοποθετηθούν παράλληλα με τις οριογραμμές του  επαρχιακού δικτύου και έξω από το ασφαλτικό κατάστρωμα της οδού για να εξασφαλισθεί η εύκολη επιθεώρηση και η συντήρησή του κατά τη φάση της λειτουργίας του έργου. Όσον αφορά τις κατασκευές δεξαμενών προβλέπονται τα παρακάτω:

-Δεξαμενή 500 τετραγωνικών μέτρων στο Ψυχικό η οποία θα τροφοδοτεί τον οικισμό του Ψυχικού και μέσω αυτής το δίκτυο μεταφοράς του νερού.

-Δεξαμενή χωρητικότητας 200 τετραγωνικών μέτρων στον οικισμό του Αγ. Γεωργίου η οποία θα αντικαταστήσει την παλαιά υφιστάμενη δεξαμενή και θα υδροδοτεί τον οικισμό.

-Δεξαμενή 500 τετραγωνικών μέτρων στην Κυπάρισσο η οποία θα χρησιμοποιηθεί συμπληρωματικά με την υφιστάμενη δεξαμενή και οι οποίες θα τροφοδοτούν το δίκτυο μεταφοράς του νερού.

-Δεξαμενές 500 και 200 τετραγωνικών μέτρων αντίστοιχα στο Ζάππειο και στο Δίλοφο η οποίες θα αντικαταστήσουν τις παλαιές υφιστάμενες δεξαμενές και θα υδροδοτούν  τους οικισμούς.

Όλες οι δεξαμενές, βάση της μελέτης, είναι μερικώς επιχωματωμένες , κυκλικές με κυλινδρικούς θαλάμους αποθήκευσης και θαλάμους δικλείδων ορθογωνικής κάτοψης και θα είναι περιφραγμένες για ασφάλεια.

Με την κατασκευή του έργου θα ολοκληρωθεί  το δίκτυο μεταφοράς νερού στους οικισμούς Ψυχικό, Αγ. Γεώργιο, Κυπάρισσο. Αγ. Παρασκευή, Ζάππειο, και Δίλοφο.

Β. ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΑΓΩΓΟΥ ΥΔΡΕΥΣΗΣ ΑΠΟ ΤΗΝ Τ.Κ. ΚΡΑΝΝΩΝΑ ΣΤΗΝ Τ.Κ. ΜΑΥΡΟΒΟΥΝΙΟΥ, προϋπολογισμού 349.999,99 €

(Μαυροβούνι)

Το δεύτερο έργο αφορά την υδροδότηση με κατάλληλης ποιότητας πόσιμου νερού των οικισμών της τοπικής κοινότητας Μαυροβουνίου. Το έργο περιλαμβάνει την κατασκευή νέου αγωγού ύδρευσης συνολικού μήκους 4.295 μέτρων (το μεγαλύτερο μέρος του οποίου θα τοποθετηθεί κατά μήκος υφιστάμενων αγροτικών δρόμων) για την τροφοδοσία της υδατοδεξαμενής του Μαυροβουνίου από  υφιστάμενη γεώτρηση στην τοπική κοινότητα Κραννώνα στην οποία θα τοποθετηθεί νέο αντλητικό συγκρότημα.

Γ. ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΔΕΞΑΜΕΝΗΣ ΥΔΡΕΥΣΗΣ ΜΟΣΧΟΧΩΡΙΟΥ ΚΑΙ ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΩΝ ΔΗΜΟΥ ΚΙΛΕΛΕΡ, προϋπολογισμού 1.053.495,94 €

(Νέο Περιβόλι, Κυπαρίσσια, Μοσχοχώρι).

Το τρίτο έργο αφορά στην κατασκευή μιας δεξαμενής 500 τετραγωνικών μέτρων στο Νέο Περιβόλι η οποία θα τροφοδοτείται  από νέα υδρευτική γεώτρηση (πρώην αρδευτική) που βρίσκεται ανατολικά του οικισμού και στην κατασκευή νέων αγωγών μεταφοράς νερού συνολικού μήκους 10.940 μέτρων προς τον υφιστάμενο υδατόπυργο των Κυπαρισσίων. Από εκεί θα υδροδοτούνται οι οικισμού Κυπαρισσίων και Μοσχοχωρίου από το υφιστάμενο δίκτυο. Τμήματα και αυτού του αγωγού θα τοποθετηθούν παράλληλα με τις οριογραμμές του  επαρχιακού δικτύου και έξω από το ασφαλτικό κατάστρωμα της οδού για να εξασφαλισθεί η εύκολη επιθεώρηση και η συντήρησή του κατά τη φάση της λειτουργίας του έργου.

Δ. ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΑΓΩΓΟΥ ΣΥΝΔΕΣΗΣ ΥΦΙΣΤΑΜΕΝΩΝ ΔΙΚΤΥΩΝ ΥΔΡΕΥΣΗΣ ΓΛΑΥΚΗΣ ΚΑΙ ΠΛΑΤΥΚΑΜΠΟΥ, προϋπολογισμού 250.000 €

(Ολοκληρώθηκε – Σύνδεση Εξωτερικών Δικτύων Α. Νικολάου και Κιλελέρ)

Με τη σύνδεση εξωτερικών δικτύων Α. Νικολάου και Κιλελέρ υπάρχει πλέον η δυνατότητα υδροδότησης του ενός δικτύου από το άλλο, καθιστώντας ιδιαίτερα αξιόπιστη την υδροδότηση των ανατολικών οικισμών του Δήμου. Με την κατασκευή 2.600 μέτρων δικτύων ισσοροπήθηκε το δίκτυο του Πλατυκάμπου και της Γαλήνης γι’ αυτό εδώ και 2 χρόνια η συγκεκριμένη περιοχή δεν έχει προβλήματα. Με αγωγό, που έρχεται από το Κιλελέρ, υδρεύονται πλέον όλοι οι οικισμοί παράλληλα της οδού Βόλου, καθώς εάν δημιουργηθεί πρόβλημα στο ένα δίκτυο, είναι δυνατή η εξυπηρέτηση από το άλλο.

Ε. ΑΝΟΡΥΞΗ ΚΑΙ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ ΓΕΩΤΡΗΣΕΩΝ ΚΑΙ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΔΙΚΤΥΩΝ ΔΙΑΝΟΜΗΣ ΥΔΑΤΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΞΥΠΗΡΕΤΗΣΗ ΤΩΝ Τ.Κ. ΜΕΛΙΣΣΑΣ & ΑΡΜΕΝΙΟΥ, προϋπολογισμού 1.125.450 € (ολοκληρώθηκε)

Το έργο αφορούσε στην ανόρυξη δύο νέων υδρευτικών γεωτρήσεων οι οποίες εξυπηρετήσουν πλέον τις υδρευτικές ανάγκες των οικισμών Μέλισσας, Λοφίσκου και Αρμενίου, την κατασκευή μιας δίδυμης κυκλικής δεξαμενής συλλογής των υδάτων συνολικού όγκου 500m3 καθώς και την κατασκευή αγωγών μεταφοράς του νερού προς τον υδατόπυργο Αρμενίου (μήκους 7.825 μέτρων) και Μέλισσας (μήκους 9.820 μέτρων).

Δείτε επίσης