Θ. Σκάρλος: Κανείς δε θα σταματήσει τα έργα που οι Δημότες μας έχουν το δικαίωμα να απολαμβάνουν

Share

Θάνος Σκάρλος: Κανείς δε θα σταματήσει τα έργα που οι Δημότες μας έχουν το δικαίωμα να απολαμβάνουν

Για μία ακόμα φορά η Δημοτική Αρχή Σοφάδων αποδεικνύει ότι έχει καταφέρει σε λίγο χρόνο και σε πολύ δύσκολες συνθήκες, να βάλει τον Δήμο σε δρόμο ανάπτυξης με μακρόπνοο σχεδιασμό μεγάλων έργων υποδομής, που θα αλλάξουν την περιοχή μας.

Η αντικατάσταση του οδοφωτισμού με λαμπτήρες led, είναι ένα από τα σημαντικά βήματα που κάνει ο Δήμος Σοφάδων για την προώθηση του στρατηγικού στόχου της βιώσιμης ανάπτυξης που έχουμε θέσει ως Δημοτική Αρχή και αφορά στην υλοποίηση έργων που ενσωματώνουν νέες τεχνολογίες και εξοικονομούν ενέργεια με άμεσο οικονομικό όφελος για τους δημότες.

Αναφορικά με το συγκεκριμένο ζήτημα πρέπει να τονιστεί:

1) Με ξεκάθαρο τρόπο είχαμε δεσμευθεί ότι το έργο θα υλοποιηθεί, προς απογοήτευση της αντιπολίτευσης που προσδοκώντας σε μικροπολιτικά οφέλη εναντιώθηκε σε ένα έργο κοινής ωφέλειας και επιχείρησε να το στερήσει από τους Δημότες.

Το θέμα του δημοτικού οδοφωτισμού είναι σημαντικό διότι είναι ένας από τους κυριότερουςτομείς κατανάλωσης ενέργειας και δημιουργεί σημαντικά κόστη στο Δήμο και κατ’ επέκταση στους ίδιους τους πολίτες.

Για να γνωρίζουμε με ακρίβεια τα δεδομένα, φροντίσαμε έγκαιρα και δημιουργήσαμε πλατφόρμα παρακολούθησης όλου του δημοτικού φωτισμού του Δήμου Σοφάδων που περιλαμβάνει 8077 σώματα με ομόφωνη σχετική απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής του Δήμου Σοφάδων. Ακολούθως εκπονήσαμε την υπ. αριθμ.31/2016 μελέτη που έδειξε ότι ο Δήμος Σοφάδων ετησίως καταναλώνει 210kW/κάτοικο, την ίδια στιγμή που ο ευρωπαϊκός μέσος όρος κυμαίνεται μεταξύ 40 και 80 kW/κάτοικο. Όπως έχουμε παρουσιάσει αναλυτικά και τεκμηριωμένα σε σχετικά με το θέμα Δημοτικά Συμβούλια το συνολικό ετήσιο όφελος για το Δήμο ανέρχεται στο ποσό των 636.887,25 , με καθαρό τελικό όφελος  348.783,97 ανά έτος. Θα πρέπει επίσης να υπενθυμίσουμε ότι η μη αντικατάσταση των παλαιών ρυπογόνων λαμπτήρων με λαμπτήρες τύπου led, μετά τη λήξη της καταληκτικής ημερομηνίας του 2020, θα επιφέρει σημαντικά πρόστιμα ρύπων.

Ξεκάθαρα το έργο είναι αυτοχρηματοδοτούμενο με θεαματική απόσβεση. Πρόκειται λοιπόν για μία δράση που θα έχει άμεσα οικονομικά αποτελέσματα με μεγάλη εξοικονόμηση πόρων, ενώ ταυτόχρονα βελτιώνει την καθημερινότητα των πολιτών και συμβάλει στην προστασία του περιβάλλοντος.

2) Σε ότι αφορά τη μελέτη, από το Τ.Π.&Δ. και το Κέντρο Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας είναι αναρτημένα το «Υπόδειγμα Μελέτης Ενεργειακής Αναβάθμισης» και το «Υπολογιστικό Φύλλο Ενεργειακής Αναβάθμισης Οδοφωτισμού», τα οποία είναι πανομοιότυπα για όλους τους Δήμους που υποβάλλουν προτάσεις αντικατάστασης λαμπτήρων, αλλά φυσικά συμπληρώνονται με βάση τα στοιχεία που εξάγονται από το Ηλεκτρονικό αρχείο αποτύπωσης του δικτύου οδοφωτισμού κάθε Δήμου. Το ΚΑΠΕ ενέκρινε τη μελέτη που καταθέσαμε στις 16/11/2016 και αποτυπώνει αναλυτικά τα στοιχεία που αφορούν στο Δήμο Σοφάδων. Ειλικρινά, ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας έχει συναίσθηση του τι γράφει όταν αναφέρεται σε αντιγραφή; Θα μπορούσε το ΚΑΠΕ να εγκρίνει μελέτη  για έναν οποιονδήποτε Δήμο με στοιχεία άλλου Δήμου όταν μάλιστα απαιτεί  την κατάθεση και ηλεκτρονικού αρχείου αποτύπωσης του δικτύου οδοφωτισμού; Ας σταματήσει να κοροϊδεύει τον κόσμο.

3) Δυστυχώς το συγκεκριμένο έργο θα ολοκληρωθεί σταδιακά το 2017 -2018 και την επόμενη χρονιά στο σύνολό του, διότι κάποιοι επέλεξαν να μην σταθούν στο ύψος των περιστάσεων και των ευθυνών τους.

Πράγματι, για την συνολική χρηματοδότηση του έργου από το ΤΠΔ και την Ευρωπαϊκή Τράπεζα επενδύσεων  απαιτούνταν τα 2/3 του Συμβουλίου. Στο συμβούλιο της 11ης/07/2017 η αντιπολίτευση προτίμησε να παραπληροφορήσει τους Δημότες, για να καλύψει προσωπικές βλέψεις και παραταξιακούς σκοπούς. Παρότι οι ίδιοι είχαν ψηφίσει θετικά νωρίτερα τόσο για την οικονομοτεχνική μελέτηόσο και για τον τρόπο χρηματοδότησης του έργου(Δημοτικό Συμβούλιο 18/08.11.2016) στην ψηφοφορία… άλλαξαν γνώμη. Γι’ αυτά -και για πολλά ακόμη- θα λογοδοτεί καθημερινά όπως κι εμείς στους Δημότες. Στο τελευταίο δε Συμβούλιο όπου εγκρίθηκε ουσιαστικά η υλοποίηση του έργου σε δύο φάσεις, η μείζονα αντιπολίτευση επέλεξε τη μέθοδο του στρίβειν δια της «αποχώρησης» σε ένα παραλήρημα λαϊκισμού, αλλά και του χειρότερου είδους πολιτικού τυχοδιωκτισμού. Προσδοκώντας στο “μήπως και αναβληθεί το Συμβούλιο” και με μόνο στόχο να πάνε πίσω αποφάσεις και έργα, όπως οι ατομικές ανάγκες σε καυσόξυλα των κατοίκων των ημιορεινών Τοπικών Κοινοτήτων, η απορρόφηση των 120.000 ευρώ για το γήπεδο Σοφάδων, η σύσταση των σχολικών επιτροπών, το έργο του Δάσους Ανωγείου και άλλα.  Δεν διστάζουν εν ολίγοις να εναντιωθούν στα συμφέροντα των Δημοτών μας. Αυτή είναι η αντιπολίτευση της υποκρισίας που ασκούν. Αντιπολίτευση “απέναντι στους δημότες”, είτε από άγνοια είτε από επιλογή. Ας διαλέξουν όποιο θέλουν.

Να είναι βέβαιοι ότι παρά τις όποιες μεθοδευμένες καταγγελίες και κακοήθειες, που σκοπεύουν μόνο και μόνο στο να σταματήσουν τα έργα της Δημοτικής Αρχής, θα προχωρήσουμε στην υλοποίηση τους, γιατί μας επέλεξαν οι Δημότες των Σοφάδων και πιστεύουν στην αποτελεσματικότητά μας. Κανείς δεν πρόκειται να σταματήσει τα έργα που οι Δημότες μας έχουν το δικαίωμα να απολαμβάνουν.

Θάνος Σκάρλος

Δήμαρχος Σοφάδων

Δείτε επίσης