Τσιάρας: Plan B από επιστημονική φαντασία

Share

Plan B από επιστημονική φαντασία – δηλαδή, γλιτώσαμε τα χειρότερα

Κάθε σοβαρή κυβέρνηση οφείλει να έχει δεύτερο σχέδιο (Plan B) για παν ενδεχόμενο. Αυτό επιβάλλει η σωφροσύνη. Υπάρχει όμως μόνο ένα πράγμα χειρότερο από το να μην έχεις δεύτερο σχέδιο.
Και αυτό είναι να έχεις δεύτερο σχέδιο βγαλμένο από την κόλαση…

Στην αρχή, οι φήμες για το Plan B του πρώην υπουργού Οικονομικών Γιάννη Βαρουφάκη ήταν απλώς αμφισβητήσιμα δημοσιεύματα. Σιγά-σιγά, ο ντόρος άρχισε να αυξάνεται. Και σε λίγες μέρες εμφανίστηκε και το τελεσίδικο ντοκουμέντο: μία δημοσιευμένη συζήτηση στα αγγλικά, ηχογραφημένη με την άδεια του κ. Βαρουφάκη, κατά την οποία ο ίδιος εξηγεί τους απίθανους τρόπους με τους οποίους θα έβγαζε την χώρα μας από το κοινό ευρωπαϊκό νόμισμα.

Στο μη επιδεχόμενο αμφισβήτηση ηχητικό ντοκουμέντο, ο τέως Υπουργός Οικονομικών εξηγεί το πως θα… υπέκλεπτε τους αριθμούς ΑΦΜ των πολιτών, με την βοήθεια ενός χάκερ και «παιδικού του φίλου», ώστε οι πολίτες να βρεθούν ξαφνικά, έκπληκτοι, σε ένα «παράλληλο τραπεζικό σύστημα».
Το σύστημα της δραχμής, της απομόνωσης, της καταστροφής…
Και όλα αυτά, «απλώς με το πάτημα ενός κουμπιού», όπως κατά λέξη δηλώνει ο κ. Βαρουφάκης στο ηχητικό αρχείο.

Η κυβέρνηση προσπαθεί να παρουσιάσει αυτές τις αποκαλύψεις ως ιδιωτικές πρωτοβουλίες και προσωπικοί σχεδιασμοί του κ. Βαρουφάκη. Όμως, στο ηχητικό αρχείο ο πρ. υπουργός είναι σαφέστατος: «…Ο Πρωθυπουργός, προτού γίνει πρωθυπουργός και προτού κερδίσει τις εκλογές τον Ιανουάριο, μου έδωσε το πράσινο φως να εκπονήσω ένα Ρlan Β. Και συγκέντρωσα μια πολύ ικανή ομάδα, μικρή ομάδα, όπως έπρεπε να είναι, επειδή έπρεπε να δράσει υπό άκρα μυστικότητα για προφανείς λόγους. Και αρχίσαμε να εργαζόμαστε από τα τέλη Δεκεμβρίου, ξεκινώντας από τις αρχές Ιανουαρίου για τη δημιουργία της», δηλώνει ο κ. Βαρουφάκης. Ο οποίος σήμερα, και κατόπιν εορτής, ξεκαθαρίζει ότι ναι μεν το ηχητικό αρχείο είναι πραγματικό, αλλά υφίσταται παράλληλα προσπάθεια σπίλωσής του.

Ποιά παραπάνω σπίλωση βέβαια θα μπορούσε να χρειάζεται, όταν ο ίδιος ο κ. Βαρουφάκης δηλώνει στο ηχητικό αρχείο τα όσα αναφέρουμε… Προσθέτοντας εκεί ότι «αν αυτά τα πράγματα δημοσιευθούν, θα τα διαψεύσω αμέσως». Ευτυχώς, τουλάχιστον, αυτό δεν συνέβη.

Η επιστήμη στην υπηρεσία της δραχμής: «Πολύ γρήγορα θα μπορούσαμε να το επεκτείνουμε, χρησιμοποιώντας εφαρμογές στα νέας τεχνολογίας έξυπνα τηλέφωνα [smartphones (apps)] και θα μπορούσε να εξελιχθεί σε ένα παράλληλο σύστημα σε λειτουργία, το οποίο θα ήταν μεν προσδιορισμένο σε ευρώ, αλλά εν μια νυκτί θα μπορούσε να μετατραπεί και σε μια νέα δραχμή».
Μπορεί όλα αυτά να μοιάζουν με σενάρια επιστημονικής φαντασίας, με ταινία του Χόλυγουντ —όχι, βέβαια, ταινία ιδιοφυών κατασκόπων, αλλά μάλλον ταινία ερασιτεχνών γκαφατζήδων— μα αποδεικνύεται πλέον ότι αυτό ήταν το εναλλακτικό σχέδιο της κυβέρνησης, όσο κι αν τώρα σειρά υπουργών δηλώνει πρωτοφανή άγνοια. Το γεγονός είναι ένα: γλυτώσαμε από τα χειρότερα. Ένα δεύτερο σχέδιο σαν το παραπάνω θα σήμαινε το απόλυτο χάος, την ρευστοποίηση κάθε οικονομικής λογικής στη χώρα.

Πολύ ορθά, επομένως, η κοινοβουλευτική ομάδα της Νέας Δημοκρατίας κάλεσαν στον κοινοβουλευτικό έλεγχο τον Πρωθυπουργό να ενημερώσει τη Βουλή: «αν ήταν σε γνώση του ή υπό την έγκριση του το λεπτομερές εναλλακτικό σχέδιο του πρώην υπουργού Οικονομικών για μετάβαση σε εθνικό νόμισμα με δημιουργία παρατραπεζικού συστήματος, υπεξαίρεση δημόσιου υλικού και υποκλοπή προσωπικών δεδομένων». Τελικά, και ευτυχώς, επελέγη ένας δρόμος με πολύ λιγότερες «εκπλήξεις», και τα τρελά σχέδια του Υπουργού Βαρουφάκη έμειναν στα χαρτιά, σε συρτάρια και σε δημοσιευμένες ηχογραφήσεις.

Ας ελπίσουμε ότι η χώρα θα συνεχίσει σε αυτόν τον «δρόμο χωρίς εκπλήξεις»…

Κωνσταντίνος Τσιάρας
Βουλευτής ν. Καρδίτσας
Νέα Δημοκρατία

Δείτε επίσης