Τσίγκας Μουζάκι Καρδίτσας

1ο Ευρωπαϊκό Βραβείο eTwinning 2021: Το 20o Νηπιαγωγείο Καρδίτσας στην κορυφή της Ευρώπης!

evropaika vraveia 2021

Το έργο υλοποιήθηκε σε συνεργασία με άλλα 20 σχολεία (σε Ελλάδα, Τσεχία, Βουλγαρία και Σλοβακία) το σχολικό έτος 2019-2020

1ο Ευρωπαϊκό Βραβείο για το eTwinning έργο «eTreeHuggers: 1,2, TREE… Hug the Trees with me», με τη συμμετοχή του 20ου Ν/Γ Καρδίτσας!!

Το ευρωπαϊκό έργο «eTreeHuggers: 1,2, Tree… Hug the Trees with me», που κέρδισε το 1ο Ευρωπαϊκό Βραβείο eTwinning 2021, στην ηλικιακή κατηγορία έως 6 ετών, υλοποιήθηκε το σχολικό έτος 2019-2020, από το 20ο Νηπιαγωγείο Καρδίτσας (πριν τη συγχώνευσή του με άλλη σχολική μονάδα) σε συνεργασία με άλλα 20 σχολεία (σε Ελλάδα, Τσεχία, Βουλγαρία και Σλοβακία).

Κεντρική ιδέα του έργου ήταν η επαφή των παιδιών με τα Δέντρα και το φυσικό περιβάλλον γύρω τους. Σκοπός ήταν να αποκτήσουν και να αναπτύξουν τα παιδιά περιβαλλοντική συνείδηση, να αναδειχθούν τα δέντρα ως στοιχεία φυσικής και πολιτισμικής κληρονομιάς που πρέπει να σεβόμαστε, να προστατεύουμε, να «αγκαλιάζουμε», να ενισχυθεί το οικολογικό αποτύπωμα των παιδιών και των σχολείων τους στην τοπική κοινωνία.

Μέσα από πρωτότυπες και βιωματικές δραστηριότητες δόθηκαν τα κίνητρα στα παιδιά, ώστε να διερευνήσουν τον ρόλο που παίζουν τα δέντρα στη ζωή των ανθρώπων, στο παρελθόν, το παρόν και το μέλλον και να αναπτύξουν την οικολογική συνείδησή τους. Οι μαθητές/τριες πραγματοποίησαν κοινές και συνεργατικές δράσεις, όπου αντάλλαξαν απόψεις και σχετικό ιστορικό και λαογραφικό υλικό για τα δέντρα, έκαναν παρατηρήσεις, μετρήσεις, δεντροφυτεύσεις κι έκαναν το σχολείο τους πιο βιώσιμο και φιλικό στο περιβάλλον. Συμμετείχαν σε συνεργατικές δράσεις και διαγωνισμούς με περιβαλλοντικό χαρακτήρα. Αν και η σχολική χρονιά 2019-2020 είχε ανατροπές με την εμφάνιση του COVID-19 και τον υποχρεωτικό εγκλεισμό, οι εκπαιδευτικοί τροποποίησαν τις δράσεις για το τελευταίο τρίμηνο του έργου και τις προσάρμοσαν στα δεδομένα που δημιουργήθηκαν, αξιοποιώντας εργαλεία web 2.0. και κρατώντας αμείωτη τη συμμετοχή των παιδιών στο έργο.

Το έργο επίσης έχει βραβευθεί με Εθνικό Βραβείο σε Βουλγαρία και Σλοβακία και με Ευρωπαϊκές Ετικέτες Ποιότητας. Κέρδισε το 1ο Βραβείο στον Πανελλήνιο Διαγωνισμό Μαθητικού Ραδιοφώνου (Βραβείο Ακροατών). Ο Οργανισμός “Το Χαμόγελο του Παιδιού” απένειμε το βραβείο Smile Awards για την οργάνωση και υλοποίηση της δράσης ‘Το Δέντρο της Αγάπης/The Giving Tree’, κατά την οποία δημιουργήθηκαν χριστουγεννιάτικα δέντρα στα σχολεία με συσκευασίες γάλακτος και άλλα τρόφιμα τα οποία δόθηκαν σε κοινωνικούς φορείς των πόλεων (π.χ. Κοινωνικά Παντοπωλεία). Διάκριση Bravo Schools-sustainable Greece 2020, για τη δράση ‘Ημέρα  Εθελοντισμού «ΑΝΔΡΟΝΙΚΟΣ»’ μέρα εθελοντικής δράσης ευαισθητοποίησης προς τα παιδιά που νοσούν από νεοπλασματικές ασθένειες.

Στο έργο συμμετείχαν οι Εκπαιδευτικοί από τα παρακάτω ελληνικά σχολεία: Μαρίνα Ζαχαρία – Νηπιαγωγείο Όσσας (Ιδρύτρια του έργου), Κικιλία Τσουκαλά, Μαρία Λάππα – 20ο Ν/Γ Καρδίτσας, Αγορίτσα Τζήμα και Δήμητρα Γιάγκογλου – 12ο Ν/Γ. Βέροιας, Αριάδνη Ευαγγελοπούλου – 29ο Ν/Γ Σερρών, Καλλιόπη Παπουτσάκη, Αικατερίνη Καλαιτζάκη, Ανδρομάχη Τσιαντά – Ν/Γ Κεντριού Κρήτης, Μαρία Ιωαννίδου – 8ο Ν/Γ Κιλκίς, Ελένη Χατζηστεφάνου – 8ο Δημοτικό Σχολείο Πτολεμαΐδας, Δέσποινα Παρταλά – 14ο Ν/Γ Χανίων, , Κική Μιχαλάρου – 2ο Ν/Γ Μουδανιών, Κατερίνα Ίλτσιου – 8ο Ν/Γ Αρτέμιδος Αττικής, Αθηνά Ζησοπούλου – 4ο Ν/Γ Πυλαίας, Μαργαρίτα Σαμουτιάν – Ν/Γ Αυλωναρίου Εύβοιας, Μαρία Γιαννίκη – 2ο Νηπ. Χρυσούπολης, Ηρώ Παπαδοπούλου και Ελένη Γουναροπούλου – Ν/Γ Καναλίων Κέρκυρας, Σπίτσα Κατερίνα – 2ο Ν/Γ Χαλκίδας.

Σελίδα Ευρωπαϊκής Επιτροπής eTwinning:

https://www.etwinning.net/el/pub/newsroom/highlights/etwinning-european-prizes-win.htm?fbclid=IwAR1ykOpjSO-hOHnDwaeqTqrVCDL1xYN2JJkaJucXOm5qkPO6k1OX03xTlko




Total
0
Shares
Previous Article
Agorastos montelo

217 νέα ιδιωτικά επενδυτικά σχέδια στη Θεσσαλία με χρηματοδότηση 23,5 εκατ. ευρώ από το Leader του ΕΣΠΑ Θεσσαλίας 2014-2020

Next Article
komvos Pyli

Αξιολογήθηκαν από την Καλλιτεχνική Επιτροπή της Περιφέρειας Θεσσαλίας τα εικαστικά έργα Παπανικολάου και Μαράβα στους κυκλικούς κόμβους