Τσίγκας Μουζάκι Καρδίτσας

19 Μαΐου: Ημέρα μνήμης για τη Γενοκτονία των Ποντίων – Δεν ξεχνώ!

genoktoniaellinwn Pontou

Του φιλόλογου καθηγητή,

Γιώργου Κωστάκη*


“Την πατρίδαμ’ έχασα,

άκλαψα και πόνεσα.

Λύουμαι κι αροθυμώ,

ν’ ανασπάλω κι επορώ.


Εισαγωγικά στοιχεία

 Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου, σήμερα, 19 Μαΐου. Μια μέρα που είναι αδύνατο να σβηστεί τόσο από την εθνική όσο και την παγκόσμια συνείδηση των λαών. Μια μέρα που το αίμα σαν ποτάμι χάραξε διαχωριστική γραμμή ανάμεσα στον ελληνικό και τον απλό τουρκικό λαό, από τα εγκλήματα της άρχουσας τάξης της Τουρκίας, της πολιτικής και στρατιωτικής ηγεσίας της. Μια γενοκτονία αχρείαστη στους λαούς, που διαβιούσαν αρμονικά, παρά μόνο συμφέρουσα για τις στενές επιδιώξεις της τουρκικής εξουσίας. Το ίδιο αχρείαστη με τη «δίδυμη» γενοκτονία του Αρμενικού λαού.

 Η Ημέρα Μνήμης για τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου καθιερώθηκε το 1994 με απόφαση της Βουλής Ελλήνων και τιμάται κάθε χρόνο στις 19 Μαΐου.

Ιστορικά στοιχεία

 Σύμφωνα με το ιστορικό, η γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου, που θεωρείται τμήμα της Γενοκτονίας του Ελληνισμού της Ανατολής, αναφέρεται στις σφαγές και εκτοπισμούς εναντίον Ελληνικών πληθυσμών στην περιοχή του Πόντου, που πραγματοποιήθηκαν από το κίνημα των Οθωμανών Νεότουρκων του Μουσταφά Κεμάλ κατά την περίοδο 1914-1923. Οι μέθοδοι που χρησιμοποιήθηκαν ήταν η εκτόπιση εθνικών και θρησκευτικών πληθυσμιακών ομαδων, η εξάντληση από τις κακουχίες, τα βασανιστήρια, η πείνα, η δίψα, οι πορείες θανάτου στην έρημο και οι εκτελέσεις. Εκτιμάται ότι στοίχισε τη ζωή περίπου 353.000 Ελλήνων Ποντίων. Οι επιζώντες κατέφυγαν στον Άνω Πόντο (στην ΕΣΣΔ) και μετά τη Μικρασιατική Καταστροφή το 1922, στην Ελλάδα.

Η αναγνώρισή της σήμερα

 Τα γεγονότα αυτά αναγνωρίζονται επισήμως ως γενοκτονία από το ελληνικό κράτος, τη Γερμανία, την Κύπρο, την Αρμενία, την Σουηδία, ορισμένες ομοσπονδιακές δημοκρατίες της Ρωσίας, οκτώ πολιτείες των ΗΠΑ, την Αυστραλία, την Αυστρία, την Ολλανδία, αλλά και από διεθνείς οργανισμούς, όπως η Διεθνής Ένωση Μελετητών Γενοκτονιών.

 Δυστυχώς, αυτή η τουρκική άρχουσα τάξη, συνεχίζει και σήμερα, με άλλες μορφές και αιτίες την ίδια τακτική απέναντι στην Ελλάδα, την Κύπρο, αλλά και απέναντι σε άλλους λαούς, όπως οι Κούρδοι και οι Σύριοι, μη εξαιρουμένου και του ίδιου του  τουρκικού λαού που βιώνει τη δική του καταπίεση.

Το νόημα της επετείου

 Η αναγνώριση και η επινθύμιση αυτής της Γενοκτονίας γίνεται όχι για να αποδοθούν ευθύνες μετα από έναν αιώνα -101 χρόνια συμπληρώνονται φέτος – αυτές εξάλλου έχουν αποδοθεί στη συνείδηση των λαών, αλλά για να μην επαναληφθεί μια τέτοια ωμότητα και εθνική τραγωδία εξαιτίας πολιτικων ηγεσιών με αυταρχικά χαρακτηριστικά!

Ο εορτασμός της στο Δήμο Μουζακίου

 Ο Δήμος Μουζακίου είχε την πρόθεση να διοργανώσει μια ημερίδα – εκδήλωση μνήμης για την ημέρα της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου κατόπιν εισηγήσεώς μου στο Δήμαρχο Μουζακίου κ. Φάνη Στάθη από τη συνάντησή μας στις 22 Ιανουαρίου στο Δημαρχείο Μουζακίου. Η εκδήλωση αυτή δυστυχώς εξαιτιας των ιδιαίτερων συνθηκών που διαμορφώθηκαν απο την επιδημία δεν θα πραγματοποιηθεί φέτος.

 Προσανατολιζόμαστε ομως του χρόνου τέτοια εποχή να υπάρξει μια πολύπτυχη εκδήλωση με εισηγήσεις ιστορικών επί του θέματος, ποντιακή μουσική και χορευτικά, για να μην ξεχνάμε μια μαύρη σελίδα της σύγχρονης ιστορίας μας!

Το μήνυμα του Δημάρχου Μουζακίου

 Ο Δήμαρχος Μουζακίου κ. Φάνης Στάθης σε μήνυμα του για την σημερινή μαύρη επέτειο επισημαίνει: “Με αφορμή τη συμπλήρωση 101 ετών από την Γενοκτονία του Ποντιακού Ελληνισμού θα ήθελα να τονίσω την ανάγκη να διαθέτουμε “εθνική μνήμη”, για να επιβιώσουμε ως λαός στα πλαίσια της παγκοσμιοποίησης. Η ιστορία μάς διδασκει πώς να αποφεύγουμε τραγωδίες, αλλά και να  προφυλασσόμαστε από μοιραίες επαναλήψεις. Βρήκα λοιπόν πολύ ενδιαφέρουσα την  πρόταση του κ. Γιώργου Κωστάκη, φιλολόγου και συνεργάτη μου, και την αποδέχτηκα με μεγάλη χαρά. Να διοργανώσουμε για πρώτη φορά στο Δήμο μας μια τέτοια εκδήλωση τιμής και ιστορικής μνήμης, παρόλο που στην περιοχή μας το ποντιακό στοιχείο δεν είναι έντονο. Όμως αυτή η περιπέτεια του Ελληνισμού του Πόντου δεν έχει τοπικά όρια και μάς συγκλονίζει όλους το ίδιο! Του χρόνου τέτοια εποχή ευελπιστώ να οργανωθεί μια εκδήλωση που θα “διδάξει” και θα συγκινήσει τους δημότες μας. Ποτέ ξανά τέτοιες εθνικές τραγωδίες!”

* Γιώργος Κωστάκης

‌Φιλόλογος – Φροντιστής

‌Υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος  Μουζακίου

‌Αντιπρόεδρος ΜΕΣ Η ΑΝΑΠΛΑΣΗ


Πηγή πληροφοριών: Wikipedia




Total
0
Shares
Previous Article
pezodromia Mouzaki paremvaseis slide

Με επίβλεψη του Δημάρχου κ. Φάνη Στάθη οι παρεμβάσεις σε τμήματα πεζοδρομίων στο Μουζάκι

Next Article
sxoliki zoi kollaz slide

9+1 λόγοι για να φοιτήσει ένας μαθητής στο Μουσικό σχολείο

Related Posts