Τσίγκας Μουζάκι Καρδίτσας

Οι μεθοδεύσεις του Δημάρχου Καρδίτσας για το Παυσίλυπο και την πλατεία Πλαστήρα

Η αντίστροφη μέτρηση για τη χειρότερη Δημοτική αρχή - Ακόμη μία χαμένη ευκαιρία για την Καρδίτσα - Κωνσταντίνος Ξυλομένος

Οι μεθοδεύσεις του Δημάρχου Καρδίτσας για το Παυσίλυπο και την πλατεία Πλαστήρα

του Ξυλομένου Κωνσταντίνου

Διπλ. Πολιτικού Μηχανικού Α.Π.Θ., MSc – Ανεξάρτητου Δημοτικού συμβούλου πρ. Αντιδημάρχου Καρδίτσας


Στη συνεδρίαση του Δημοτικού συμβουλίου της Τρίτης 22 Φεβρουαρίου συζητήθηκε με τηλεδιάσκεψη η πρόταση που θα υποβληθεί από το Δήμο Καρδίτσας στο πρόγραμμα “Ελλάδα 2.0-Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας” για την προμελέτη «Ανάπλαση πάρκου Παυσιλύπου και πλατείας Πλαστήρα». Σε μια διαδικασία παρωδία, με απόλυτη ευθύνη της Δημοτικής αρχής, αφού χωρίς καμία διαβούλευση με την κοινωνία αλλά και τους θεσμοθετημένους φορείς της όπως το Τεχνικό επιμελητήριο (Τ.Ε.Ε.), παρουσιάστηκε η συγκεκριμένη πρόταση μελέτης. Οι Δημοτικοί σύμβουλοι έλαβαν μόνον την τεχνική έκθεση και ένα βίντεο παρουσίασης, μόλις δέκα ημέρες πριν τη συνεδρίαση, ενώ δεν κοινοποιήθηκαν ούτε τα αρχιτεκτονικά σχέδια της μελέτης, ούτε ο προϋπολογισμός της. Με απόλυτη προχειρότητα δηλαδή και ενέργειες που παραπέμπουν σε παρασκηνιακές διαδικασίες και αποκαλύπτουν την πραγματική πρόθεση του Δημάρχου Καρδίτσας, σε βάρος του δημοσίου συμφέροντος. Με τη διαδικασία της απευθείας ανάθεσης  ανατέθηκε και η ωρίμανση της συγκεκριμένης μελέτης, με πρόσχημα το ασφυκτικό χρονοδιάγραμμα υποβολής της πρότασης στο Ταμείο Ανάκαμψης. Τη στιγμή όμως που πριν έναν ολόκληρο χρόνο στις 23/2/21, υπήρξε από την ΚΕΔΕ και το ΥΠΕΚΑ τριήμερη ενημέρωση των Δήμων για τη χρηματοδότηση του Ταμείου Ανάκαμψης, είναι επιεικώς απαράδεκτο να επικαλείται η Δημοτική αρχή την έλλειψη χρόνου, εκτός εάν υπάρχει τόση ανικανότητα ή υποκρύπτεται σκοπιμότητα. Η αδράνεια τους εδώ και έναν ολόκληρο χρόνο να ακολουθήσουν τις κατάλληλες θεσμοθετημένες διαδικασίες, έθεσε σε κίνδυνο ακόμη και την απώλεια της χρηματοδότησης του Δήμου Καρδίτσας.

Ο Σχεδιασμός του ευρύτερου δημόσιου χώρου αποτελεί δημόσιο αγαθό και χρειάζεται να αντιμετωπίζεται μέσα από νόμιμες διαδικασίες, που δεν επιδέχονται καμία αμφισβήτηση. Στο επίπεδο του Αρχιτεκτονικού και πολεοδομικού σχεδιασμού, η μόνη διαδικασία που είναι αποδεκτή σε διεθνές επίπεδο είναι αυτή των Αρχιτεκτονικών Διαγωνισμών και η εφαρμογή τους επιβάλλεται για λόγους δημοσίου συμφέροντος. Όμως ο Δήμαρχος Καρδίτσας δεν επέλεξε αυτή τη διαδικασία, αλλά τη μέθοδο μελέτης-κατασκευής σε ασφυκτικό χρονικό πλαίσιο που ο ίδιος δημιούργησε και χωρίς γνωμοδότηση από το Συμβούλιο Αρχιτεκτονικής, έτσι ώστε να προκύψει τελικά ο ανάδοχος της αρεσκείας του. Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα της πρόσκλησης του Ταμείου Ανάκαμψης έως τις αρχές Μαρτίου θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί η σύμβαση με τον ανάδοχο και να υπάρχει πλήρης ωριμότητα της μελέτης με τις κατάλληλες εγκρίσεις και αδειοδοτήσεις. Αυτό αποδεικνύει ξεκάθαρα ότι σε αυτό το ασφυκτικό χρονικό πλαίσιο που μεθόδευσε η Δημοτική αρχή, δεν υπάρχει ο απαιτούμενος χρόνος συμμετοχής και υποβολής άλλων προτάσεων από μελετητικά γραφεία.

Οι αναπλάσεις εμβληματικής σημασίας, όπως το πάρκο του Παυσιλύπου που αποτελεί σημείο αναφοράς για την πόλη μας, πρέπει να αντιμετωπίζονται ολιστικά και με τις νόμιμες θεσμοθετημένες διαδικασίες όπως ο Αρχιτεκτονικός διαγωνισμός. Η ανάπλαση του πρώην στρατοπέδου Λουμάκη, που επί της θητείας της προηγούμενης Δημοτικής αρχής είχε διεξαχθεί Πανελλήνιος Αρχιτεκτονικός διαγωνισμός, προσφέρονταν για ένταξη στο Ταμείο Ανάκαμψης, αφού υπήρχε ήδη το μελετητικό υπόβαθρο. Μπορεί η ολοκλήρωση της μελέτης του να έχει ενταχθεί στο πρόγραμμα «Αντ. Τρίτσης», αλλά για την κατασκευή του δεν υπάρχει ακόμη κάποιο χρηματοδοτικό εργαλείο. Έτσι χάνεται μια μεγάλη ευκαιρία κατασκευής ενός νέου πάρκου αναψυχής εφάμιλλου του Παυσιλύπου, στην Νότια και πιο υποβαθμισμένη πλευρά της πόλης μας. Η επιλογή του συγκεκριμένου έργου για ένταξη, εξασφάλιζε την επιστημονική και διαφανή διαδικασία υλοποίησης λόγω του Αρχιτεκτονικού διαγωνισμού που είχε προηγηθεί και θα είχε την κοινωνική αποδοχή. Ο Δήμαρχος Καρδίτσας όμως χωρίς καμία διαβούλευση αποφάσισε και διέταξε την ανάπλαση του πάρκου Παυσιλύπου και της πλατείας Πλαστήρα. Οι σκοτεινές περίοδοι που πέρασε ο τόπος μας όμως, που κάποιοι αποφάσιζαν μόνοι τους για το μέλλον της κοινωνίας, έχουν περάσει ανεπιστρεπτί και η ίδια η κοινωνία που αγνοεί σήμερα πλήρως, θα τον οδηγήσει σύντομα στο πολιτικό περιθώριο.




Total
0
Shares
Previous Article
rapid test στο Δήμο Παλαμά

Εβδομαδιαίο πρόγραμμα διεξαγωγής rapid test στο Δήμο Λαρισαίων (28.2 εως 6.3)

Next Article
Ελληνική Αντικαρκινική Εταιρεία: Διαδικτυακή παρουσίαση του προγράμματος Ariadni Project

Ελληνική Αντικαρκινική Εταιρεία: Διαδικτυακή παρουσίαση του προγράμματος Ariadni Project

Related Posts