Σε κίνδυνο το Νοσοκομείο

Σε κίνδυνο το Νοσοκομείο

 Γράφει ο Κώστας Γκαβογιάννης, Δημοτικός Σύμβουλος Καρδίτσας

Επικεφαλής του Συνδυασμού “Καρδίτσα από την Αρχή”

«Ηub and spoke», δηλαδή το σύστημα «κόμβου και ακτίνας», είναι ο στόχος της κυβέρνησης για τα περιφερειακά Νοσοκομεία, μεταξύ αυτών και του Νοσοκομείου Καρδίτσας. Σύμφωνα με το σχέδιο το νοσοκομείο «Κόμβου» θα παρέχει όλες τις ιατρικές υπηρεσίες, θα έχει υψηλή χρηματοδότηση και προηγμένη ιατρική τεχνολογία.

Το νοσοκομείο αυτό θα διασυνδέεται με τα λεγόμενα νοσοκομεία «Ακτίνες» τα οποία θα εξυπηρετούν μόνο τις ανάγκες της πρωτοβάθμιας περίθαλψης. Για να το κάνουμε λιανά, τα περιφερειακά νοσοκομεία αντί να ενισχυθούν, θα υποβιβαστούν σε Κέντρα Υγείας και θα εξυπηρετούν επί της ουσίας τις ανάγκες πρωτοβάθμιας περίθαλψης.

Αυτό συζητήθηκε στη σύσκεψη της αναπληρώτριας υπουργού Υγείας Μίνας Γκάγκα με τους βουλευτές γιατρούς της Ν.Δ. Οι βουλευτές που συζήτησαν το σχέδιο στη συνάντηση είναι: Καβάλας Κωνσταντίνος Μπλούχος, Μαγνησίας Αθανάσιος Λιούπης, Ζακύνθου Διονύσης Ακτύπης, Ευβοίας Σπύρος Πνευματικός, Ιωαννίνων Μαρία Κεφάλα, Καστοριάς Ζήσης Τζηκαλάγιας, Λακωνίας Νεοκλής Κρητικός, Λαρίσης Χρήστος Κέλλας, Μαγνησίας Κωνσταντίνος Μαραβέγιας, Σάμου Χριστόδουλος Στεφανάδης, Χαλκιδικής Γιώργος Βαγιωνάς και ο πρώην υπουργός και βουλευτής Α’ Αθηνών Νικήτας Κακλαμάνης.

Αυτή είναι η μοίρα που σχεδιάζεται λοιπόν για το Νοσοκομείο Καρδίτσας, μοίρα που δεν μπορεί να είναι άγνωστη στον Ιατρικό Σύλλογο, στο Δήμο , στους ντόπιους φορείς γενικότερα.

Με νύχια και με δόντια και ύστερα από προσπάθειες μετρημένων στα δάχτυλα ανθρώπων που πραγματικά ενδιαφέρονται για την τύχη του Νοσοκομείου επιτεύχθηκε πρόσφατα η ενεργειακή αναβάθμσή του. Ως εκεί όμως γιατί τα υπόλοιπα προβλήματα παραμένουν και καθημερινά διογκώνονται.. Προβλήματα που αφορούν την υπολειτουργία των κλινικών εξαιτίας της υποστελέχωσής τους με γιατρούς, τις ελλείψεις σε ιατρικό εξόπλισμό, ακόμα και σε αναλώσιμα για τις… διοικητικές υπηρεσίες. Προβλήματα που δεν έχουν ” εσωτερική φωνή” επειδή παραμένει ακέφαλο αφού δεν έχει διοικητή, αλλά συνδιοικείται με τα Τρίκαλα. Φυσικά αυτός είναι ο σχεδιασμός, να μετατραπεί σε Κέντρο Υγείας, σε “ακτίνα” δηλαδή με “κόμβο” το Νοσοκομείο Τρικάλων.

Δεν προκαλούν όμως και την αντίδραση των εκπροσώπων μας κι αυτό είναι το χειρότερο. Αυτός ο σχεδιασμός της ξεκάθαρης υποβάθμισης δεν είναι άγνωστος στους ντόπιους φορείς, οι οποίοι παρόλο που δεν βγάζουν άχνα, δείχνουν με τις πράξεις τους πως συμμετέχουν σ’ αυτά τα σχέδια.

Πρόσφατα  ο Δήμαρχος Καρδίτσας για παράδειγμα και οι αντιδήμαρχοί του, αρνήθηκαν επί της ουσίας να πάρουν θέση στο θέμα των ανεμβολίαστων υγειονομικών του Νοσοκομείου μας, στηρίζοντας σιωπηρά την υποβάθμισή του και μ’ αυτό τον τρόπο. Εξάλλου ποτέ δεν είδαμε καμία παρέμβασή τους για τα διαρκή και κλιμακούμενα προβλήματα που αντιμετωπίζει το Νοσοκομείο και για τις ανάγκες που έχει για προσλήψεις σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό. Η Τοπική Αυτοδιοίκηση είναι μια δυνατή φωνή που οφείλει να υψώνεται προς κάθε κατεύθυνση, όταν θίγονται κατακτήσεις και δικαιώματα της κοινωνίας που εκπροσωπεί. Κυρίως δε όταν θίγονται αγαθά, όπως αυτό της Δημόσιας Υγείας. Στην προκειμένη όμως, όχι φωνή δεν υψώθηκε, αντιθέτως βλέπουμε να σιγοντάρεται το ο συγκεκριμένος σχεδιασμός. Αν ισχυριστούν το αντίθετο θα τους απαντήσουμε καταλλήλως.

Το κόλπο φυσικά είναι το εξής και λειτουργεί διαχρονικά. Όταν θα φτάσουμε προ τετελεσμένων, θα εμφανιστούν οι διάφοροι “σωτήρες” και με λόγια του τύπου “όλοι μαζί” η τοπική κοινωνία να υψώσει ανάστημα” και θα έχουν κάνει την επανάστασή τους. Η υπόθεση Νοσοκομείο όμως θα έχει χαθεί.

Αλλά για να δούμε ποια είναι η “τοπική κοινωνία” και ποιοι είμαστε “όλοι μαζί”.

Δεν είναι κανείς άλλος από τους ντόπιους φορείς, δηλαδή βουλευτές, Δήμοι, Περιφέρεια και Ιατρικός Σύλλογος εν προκειμένω. Αυτοί εκπροσωπούν την τοπική κοινωνία, όλους μας δηλαδή και αυτοί οφείλουν πρώτον να ενημερώσουν τους πολίτες και δεύτερον να ανατρέψουν αυτά τα σχέδια. Όχι να αγωνιστούν δήθεν για την ανατροπή τους, αλλά ΝΑ ΤΑ ΑΝΑΤΡΕΨΟΥΝ. Εμείς με τη σειρά μας οφείλουμε να στηρίξουμε εκείνους που θα δράσουν προς αυτή την κατεύθυνση, αλλά και να καταδικάσουμε εκείνους που τυχόν θα συμπλεύσουν με αυτά τα σχέδια. Ξεκάθαρα και μια για πάντα!

Υ.Γ. Είναι αυτονόητο ότι ο Συνδυασμός μας είναι κάθετα αντίθετος σε οποιοδήποτε σχεδιασμό υποβάθμισης του Νοσοκομείου και θα αγωνιστεί μέχρι τέλους ενάντια σ’ αυτό που επιχειρείται. Δεν θα διστάσουμε να σταθούμε απέναντι στον οποιονδήποτε βάζει στο ζύγι του κέρδους την υγεία των Καρδιτσιωτών.

Κώστας Γκαβογιάννης

Δημοτικός Σύμβουλος Καρδίτσας

Επικεφαλής του Συνδυασμού “Καρδίτσα από την Αρχή”Total
0
Shares
Previous Article
Αποτελέσματα rapid tests στη Θεσσαλία σήμερα Πέμπτη 17 Μαρτίου 2022

Το πρόγραμμα των μαζικών δειγματοληπτικών ελέγχων ανίχνευσης κορωνοϊού στη Θεσσαλία αύριο Κυριακή

Next Article

«ΤΡΕΙΣ ΙΕΡΑΡΧΕΣ : ΠΑΝΤΟΤΙΝΑ ΠΡΟΤΥΠΑ»Total
0
Share