14ο Συνέδριο Αργιθεατών στις 11 και 12 Αυγούστου στα Βραγκιανά

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ ΓΙΑ ΤΟ 14Ο ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΑΡΓΙΘΕΑΤΩΝ, ΠΟΥ ΘΑ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΘΕΙ ΣΤΑ ΒΡΑΓΚΙΑΝΑ ΑΡΓΙΘΕΑΣ (11-12/8)

Το 14ο Συνέδριο Αργιθεατών θα πραγματοποιηθεί στις 11 και 12 Αυγούστου στα Βραγκιανά Αργιθέας, στον προαύλιο χώρος του Ι.Ν. Παναγίας Επισκοπής. Η διοργάνωση ανήκει στην Πανελλήνια Ομοσπονδία Αργιθεάτικων Συλλόγων (ΠΟΑΣ), ενώ η διήμερη εκδήλωση θα γίνει υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού και με τη στήριξη της Περιφέρειας Θεσσαλίας- Περιφερειακή Ενότητα Καρδίτσας.

Το συνέδριο, με σύνθημα «14ο Συνέδριο Αργιθεατών – “Γέφυρα” με το Αύριο!», έχει ως ταυτότητα: «Συνέδριο πολιτιστικής ανάδειξης με αναπτυξιακή κατεύθυνση». Οι, δε, θεματικές του αφορούν α. την αναπτυξιακή προοπτική της Αργιθέας και β. την πολιτιστική ανάδειξη της περιοχής.

Στόχος των διοργανωτών είναι να δοθεί έμφαση στην αναπτυξιακή προοπτική της Αργιθέας, μέσα από την αξιοποίηση τόσο των διαθέσιμων ευκαιριών όσο και των συγκριτικών της πλεονεκτημάτων. Επιπρόσθετα, κυρίαρχη επιδίωξη όλων είναι να τεθεί στο επίκεντρο της αναπτυξιακής πορείας της περιοχής η ανάδειξη και η αξιοποίηση του τεράστιου πολιτιστικού της πλούτου.

Κατόπιν όλων αυτών, η πρώτη θεματική θα καλυφθεί από δύο εξαιρετικούς εισηγητές, που θα τιμήσουν με την παρουσία τους το Συνέδριο. Ειδικότερα, θα μιλήσουν οι:

  1. Δημήτρης Χρ. Τσουκαλάς, π. Πρόεδρος της Κοινότητας Ανάβρας Μαγνησίας και Πρόεδρος της Εθελοντικής Οργάνωσης ΑΝΑΒΡΑ-ΖΩ. Με την εισήγησή του για την «Τοπική Αυτοδιοίκηση και Ανάπτυξη» θα παρουσιάσει αναλυτικά το «θαύμα» της Ανάβρας και για το πώς μπορεί η Αργιθέα, ως ορεινή περιοχή με όμοια χαρακτηριστικά, να ακολουθήσει τον ίδιο δρόμο.
  2. Παναγιώτης Γ. Γούλας, Πρόεδρος Τ.Ε.Ι. Θεσσαλίας – Καθηγητής Τεχνολόγων Γεωπόνων. Με την εισήγησή του για την «Ανάπτυξη της Αργιθέας» θα ασχοληθεί αμιγώς με τις προοπτικές ανάπτυξης της περιοχής μας, καθώς το εύρος των επιστημονικών του γνώσεων, όπως και η Αργιθεάτικη καταγωγή του, διασφαλίζουν μία ολοκληρωμένη πρόταση.

Η δεύτερη θεματική θα καλυφθεί από μέλη της ίδιας της ΠΟΑΣ. Αρχικά, ο Ανδρέας Β. Στεργίου, Γ. Γραμματέας της Ομοσπονδίας, Οικονομολόγος MSc & PhD Cand και Επιστημονικός Συνεργάτης Οικονομικών Ο.Τ.Α., θα πραγματοποιήσει εισήγηση με θέμα: «Το πολιτιστικό υπόβαθρο και το ανθρώπινο δυναμικό της Αργιθέας ως δυναμικοί πυλώνες ανάδειξης και εξωστρέφειας της περιοχής». Εισήγηση εκ μέρους της Ομοσπονδίας θα πραγματοποιήσει και η Βερονίκη Χ. Τσιτσώνη, Γ. Γραμματέας της Νεολαίας της ΠΟΑΣΦοιτήτρια Κλασικής Φιλολογίας Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, με θέμα: «Η πολιτιστική ταυτότητα της Αργιθέας ως παρακαταθήκη για το μέλλον». 

Μορφή Συνεδρίου

Τα Σωματεία – Μέλη της ΠΟΑΣ, καθώς και όλοι οι σύλλογοι που δραστηριοποιούνται στην περιοχή της Αργιθέας, έχουν δικαίωμα εκπροσώπησης με πέντε Συνέδρους, οι οποίοι θα έχουν οριστεί από το εκάστοτε Δ.Σ. και τα στοιχεία τους θα έχουν αποσταλεί στην Επιτροπή Συνεδρίου.

Επιπρόσθετα, έχει καταρτιστεί λίστα με αριστίδην Συνέδρους (π.χ. τα μέλη του Δ.Σ. της ΠΟΑΣ, οι πρώην Δήμαρχοι των Δήμων της περιοχής και άλλοι), ενώ όλοι όσοι ενδιαφέρονται μπορούν να παρακολουθήσουν τις εργασίες του Συνεδρίου ως παρατηρητές.

Ως σήμερα, έχουν σταλεί επίσημες προσκλήσεις στους Βουλευτές του Νομού Καρδίτσας, στο Δήμο Αργιθέας και στους όμορους Δήμους, στις όμορες Ομοσπονδίες, στο Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Θεσσαλιώτιδος και Φαναριοφερσάλων, κ. Τιμόθεο, και σε αρκετούς ακόμη, οι οποίοι θα έχουν δικαίωμα τρίλεπτης τοποθέτησης.

Κατά τη διάρκεια του Συνεδρίου, ο κάθε Σύνεδρος θα έχει δικαίωμα να εγγραφεί στη λίστα των ομιλητών και να τοποθετηθεί για οποιοδήποτε σχετικό θέμα.

Η Επιτροπή Πιστοποίησης θα αναλάβει όλες τις διαδικασίες των διαπιστεύσεων και των εγγραφών στο Συνέδριο, καθώς επίσης ενεργή συμμετοχή σε όλο το εγχείρημα θα έχει η Συντονιστική Επιτροπή Νεολαίας της ΠΟΑΣ, καθώς και ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Βραγκιανιτών Καρδίτσας, ως οικοδεσπότης φορέας.

Στοιχεία για παλαιότερα συνέδρια

Η Αργιθέα είναι μία περιοχή με ξεχωριστά χαρακτηριστικά λόγω της ορεινότητάς της. Ως εκ τούτου, ανά τακτά χρονικά διαστήματα κατά το παρελθόν, διεξάγονταν Παναργιθεάτικα Συνέδρια με σκοπό να προσδιοριστεί -κάθε φορά- το διεκδικητικό πλαίσιο και να αναδειχθεί η σπανιότητα της περιοχής.

Το τελευταίο Συνέδριο που πραγματοποιήθηκε έγινε το 2009 στα Βραγκιανά.

Μέσα από αυτόν το θεσμό, κατά αντικειμενική ομολογία και κρίση, αναδείχθηκαν και λύθηκαν κρίσιμα ζητήματα της Αργιθέας. Στόχοι των πρώτων Συνεδρίων (όπως, για παράδειγμα, η άρση της απομόνωσης της Αργιθέας, η υλοποίηση δομικών έργων, η λειτουργία σχολείων και ιατρείων και πολλά ακόμη, που σήμερα φαντάζουν αυτονόητα) διασφαλίστηκαν και κατακτήθηκαν μέσα από αυτή τη διαδικασία. Συνεπώς σε καμία περίπτωση δεν πρέπει κανείς να μηδενίζει τις προσπάθειες που συντελέστηκαν. Αντιθέτως, με οδηγό όλες αυτές τις επιτυχίες, φέτος, ύστερα από ένα μεταβατικό κενό χρονικό διάστημα αρκετών ετών, πραγματοποιείται πάλι Συνέδριο Αργιθεατών.

Αξίζει να σημειωθεί πως η Επιτροπή Συνεδρίου, όπως συστάθηκε από το ΔΣ της ΠΟΑΣ, διεξήγαγε -υπό την ευθύνη των μελών του ΔΣ, Θανάση Κωφού και Παναγιώτη Παπαντώνη- πολύμηνη προσυνεδριακή περίοδο, καταλήγοντας στην τελική μορφή του φετινού Συνεδρίου μετά από μία εξαιρετικά ενδιαφέρουσα συμμετοχική διαδικασία.

Λίγα λόγια για την ΠΟΑΣ

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Αργιθεάτικων Συλλόγων (ΠΟΑΣ) αποτελεί το μοναδικό δευτεροβάθμιο συλλογικό όργανο της περιοχής της ορεινής Αργιθέας Καρδίτσας. Σε αυτό μετέχουν είκοσι-δύο (22) πρωτοβάθμιοι Σύλλογοι από όλη την Ελλάδα.

Από την πρώτη στιγμή της σύστασής της, η Ομοσπονδία πρωτοστατεί ως φορέας στη διαρκή προσπάθεια εξωστρέφειας και προβολής της μοναδικότητας του τόπου.

ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΟΥ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ

synedrio argitheas

synedrio argitheas vragkiana
Total
0
Shares