Τσίγκας Μουζάκι Καρδίτσας

141η Επέτειος Απελευθέρωσης της Θεσσαλίας

koutras stefanos proedros

141η Επέτειος Απελευθέρωσης της Θεσσαλίας                                                                                                                    

Μήνυμα του Προέδρου της “Παν θεσσαλικής Στέγης”

ΔΡ. ΣΤΕΦΑΝΟΥ Γ. ΚΟΥΤΡΑ


 Θεσσαλές/οι,

Ο εορτασμός των ιστορικών επετείων αποτελεί  αφενός έκφραση σεβασμού απέναντι στους ιστορικούς αγώνες των προγόνων μας αφετέρου συμβάλουν στη σφυρηλάτηση της Εθνικής μας ταυτότητας.

Εκατόν Σαράντα ένα  συμπληρώνονται την περίοδο αυτή από τότε που οι πρόγονοι μας έγραψαν στον τόπο μας, μια νέα σελίδα δόξας και έκαμαν πραγματικότητα τη Λευτεριά.

Η Θεσσαλία με την εύφορη γη είχε την ατυχία να  υποστεί την εισβολή των βάρβαρων λαών όπως οι Ρωμαίοι, τα γερμανικά φύλα, οι Σλάβοι οι Φράγκοι και τελευταίοι οι Οθωμανοί. Το 1423 η Θεσσαλία πέφτει στα χέρια των Τούρκων επί Μουράτ Β. Οι Θεσσαλοί κάτω από τη σκλαβιά είναι αγέρωχοι, είναι υπερήφανοι. Δεν μένουν μακριά από τα γράμματα. «Όλοι χωρίς εξαίρεση έχουν χρέος να ηξεύρουν γράμματα» κήρυττε ο Ρήγας Φεραίος.

Οι Θεσσαλοί στην Επανάσταση του 1821 παίρνουν μέρος καθώς και το 1823 αλλά οι αγώνες για ελευθερία απέβησαν άκαρπες. Έτσι έμειναν έξω από τα σύνορα του Πρώτου Ελληνικού κράτους. Εξήντα  χρόνια μετά η απελευθέρωση της Θεσσαλίας συμπίπτει με την εκλογή του Χαρίλαου Τρικούπη στον πρωθυπουργικό Θώκο και έρχεται ως αποτέλεσμα μιας αιματηρής επανάστασης που σημειώθηκε στο Χώρο της Θεσσαλίας, της Ηπείρου και της Μακεδονίας το 1878.Κρίσιμη και αποφασιστική για την όλη εξέλιξη της επανάστασης υπήρξε η περιώνυμη μάχη της Πετρομαγούλας- Ματαράγκας στις 21/3/1878 και οι αγώνες με πρωτεργάτη της Θεσσαλικής Επανάστασης τον Κωνσταντίνο Ισχόμαχο.

Στις 8 Οκτωβρίου 1881 ο Στρατηγός και Βουλευτής Παναγιώτης Κορωναίος αναφερόμενος στη Θεσσαλική Ευψυχία είπε τα εξής στη Βουλή των Ελλήνων «Ποια ήτο η δύναμις η οποία έκαμνε τους άνδρας αυτούς να τολμούν εντός της πεδιάδος να δίδωσι μάχας και να νικώσι.; Τίποτε άλλο παρά η δύναμις της ψυχής»

Η Ομοσπονδία Θεσσαλικών Σωματείων Αττικής «Η Πανθεσσαλική Στέγη» τηρώντας τους καταστατικούς της σκοπούς θα τιμήσει την 141η Επέτειο απελευθέρωσης της Θεσσαλίας πραγματοποιώντας την Κυριακή 27 Νοεμβρίου 2022 εκδήλωση τιμής και μνήμης για όλες και όλους εκείνους χάρις στους αγώνες των οποίων σκεπτόμαστε σήμερα ελεύθερα.

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης θα πραγματοποιηθεί πανηγυρική δοξολογία στον Ι.Ν Αγίας Αικατερίνης ( Χαιρεφώντος & Γαληνού- πλάκα) και θα ακολουθήσει πομπή στο μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη και κατάθεση Στεφάνων.

Ο Σύλλογος Θεσσαλών Γαλατσίου «Η Αργώ»,η Ένωση Θεσσαλών Θριασίου Πεδίου,ο Σύλλογος Θεσσαλών Άνω Λιοσίων,Ο Σύλλογος Θεσσαλών Χαϊδαρίου και ο Σύλλογος Θεσσαλών Φλώρινας θα παρουσιάσουν παραδοσιακούς χορούς τιμώντας την μνήμη των αγωνιστών και στέλνοντας μήνυμα αισιοδοξίας και για τους λόγους αυτούς τους εκφράζω εγκάρδιες ευχαριστίες όπως άλλωστε και σ όλους τους Θεσσαλικούς συλλόγους στο εσωτερικό και στον απόδημο Ελληνισμό που με τη δράση τους προβάλουν την ιδιαίτερη πατρίδα μας

Τον πανηγυρικό της ημέρας θα εκφωνήσει ο Δρ. Δημήτριος Καραμπερόπουλος, Πρόεδρος της επιστημονικής Εταιρείας Φερών, Βελεστίνου, Ρήγα  τον οποίο δημοσίως ευχαριστώ.

Με τη πεποίθηση ότι εμείς οι Θεσσαλοί εκτός από ισχυρή κρίση διαθέτουμε και ισχυρή μνήμη σας απευθύνω κάλεσμα να τιμήσετε με την παρουσία σας τη σημαντική αυτή εκδήλωση.

Θεσσαλές/οι,

Η Θεσσαλία μας από τον Ρήγα Φεραίο μέχρι τον Καραΐσκάκη και από τον Πλαστήρα μέχρι τον Άνθιμο Γαζή, τον Γιωργάκη Ολύμπιο και τον Οικονόμο των εξ οικονόμων ήταν παρούσα  σ’ όλους τους ιστορικούς και κοινωνικούς αγώνες της πατρίδας μας.

Βλάχοι, Καραγκούνηδες,Πηλιορείτες όλοι ήταν παρόντες στο κάλεσμα της Ελευθερίας.

Σήμερα οφείλουμε να τιμούμε τους αγώνες των προγόνων μας και με αισιοδοξία να συνεχίσουμε δυναμικά την προσπάθεια για την Θεσσαλία της προκοπής, της ευημερίας, την Θεσσαλία των δημιουργικών πρωτοβουλιών, την Θεσσαλία του 21ου Αιώνα.!




Total
0
Shares
Previous Article
festival Karditsas 22

Από 16 έως 25 Μαρτίου 2023 θα πραγματοποιηθεί το 38ο Πανελλήνιο Φεστιβάλ Ερασιτεχνικού Θεάτρου Καρδίτσας

Next Article
Συνεδριάζει το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Λίμνης Πλαστήρα την Τρίτη 12 Δεκεμβρίου - Κατεπείγουσα δια περιφοράς συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Δήμου λίμνης Πλαστήρα Τακτική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Δήμου λίμνης Πλαστήρα Συνεδριάζει το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου λίμνης Πλαστήρα την Πέμπτη 13 Ιουλίου Δήμος Λίμνης Πλαστήρα: Ευχαριστήριο στον Κυνηγετικό Σύλλογο Καρδίτσας και την IPA Καρδίτσας - Συνεδριάζει το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Λίμνης Πλαστήρα - Δήμος Λίμνης Πλαστήρα

Συνεδριάζει το ΔΣ του Δήμου Λίμνης Πλαστήρα

Related Posts

Περιφέρεια Θεσσαλίας: Ξεκινούν οι διαδικασίες διαβούλευσης για την ΟΧΕ Πολιτιστικών - Τουριστικών Διαδρομών - Ανοικτή Πρόσκληση για τις Ημερίδες Διαβούλευσης των Δράσεων Στήριξης Επιχειρηματικότητας και Καινοτομίας του Προγράμματος Θεσσαλία 2021-2027
Διαβάστε περισσότερα

Ανοιχτή Διαβούλευση για την εξειδίκευση της Στρατηγικής και του Σχεδίου Δράσης  της επικαιροποιημένης ΟΧΕ Νήσων Β. Σποράδων για την Π.Π. 2021-2027

Ανοιχτή Διαβούλευση για την εξειδίκευση της Στρατηγικής και του Σχεδίου Δράσης  της επικαιροποιημένης ΟΧΕ Νήσων Β. Σποράδων για…