107η επέτειος μνήμης της Αγροτικής Εξέγερσης του Κιλελέρ

Για ακόμη μια χρονιά, τιμήσαμε την επέτειο της αιματηρής εξέγερσης των κολίγων στο Κιλελέρ, στον χώρο του μνημείου του αγρότη.

IMG 2700107 χρόνια μετά από την αιματηρή εξέγερση της 6ης του Μαρτη 1910, τα λόγια του τελευταίου άρθρου που έγραψε ο Μαρίνος Αντύπας, ο μεγαλύτερος, ίσως εκπρόσωπος του Ελληνικού αγροτικού διαφωτισμού και ουσιαστικός προπομπός της εξέγερσης του 1910, ηχούν ακόμη επίκαιρα:

Πιστεύω ως Παντοκράτορα, ποιητή ορατών τε και αοράτων, την εργασία, και ως ομοούσιο και αχώριστο τριάδα της ευτυχίας και της ειρήνης, την Ελευθερία, την Ισότητα και την Αδελφότητα”.

Αυτό που κατόρθωσε ο Αντύπας, και όλοι οι κατοπινοί αγωνιστές του αγροτικού κινήματος, δεν είναι απλώς μια ακόμη ιστορική στιγμή της νεώτερης ελληνικής ιστορίας.

Είναι ο μετασχηματισμός της Χώρας μας στο διάβα του 20ου αιώνα.

Είναι η αγροτική επανάσταση και το διαχρονικό, ελπιδοφόρο μήνυμά της.

Είναι η πρώτη καθοριστική ρήξη με τους μεγαλοτσιφλικάδες και τα μεγάλα συμφέροντα που εξακολουθούν να συνθλίβουν τον απλό άνθρωπο του μόχθου. Τον άνθρωπο της αγροτιάς.

Έχοντας, λοιπόν, πάντοτε ως διαρκές αίτημα την απελευθέρωση του αγροτικού κόσμου από τα δεσμά των μεγάλων συμφερόντων και τις αλυσίδες της οικονομικής ισοπέδωσης, τιμούμε, 107 χρόνια μετά, αυτήν την συγκλονιστική ημέρα μνήμης.

Μνήμης ιερής και άσβεστης για όλους τους αγωνιστές της ιστορικής αγροτικής εξέγερσης του Κιλελέρ, που πάντοτε θα μας καθοδηγεί.

Μιας ιερής μνήμης που πάντοτε θα μας θυμίζει, ότι οι αγώνες δεν κερδίζονται με πολιτικάντικα ευχολόγια και άτακτες υποχωρήσεις.

Κερδίζονται στο πεδίο χάραξης και άσκησης της ουσιαστικής πολιτικής.

Κερδίζονται με θυσίες, και με ακλόνητη πίστη στις αρχές και τις αξίες μας.

Κερδίζονται με ακλόνητη πίστη στον άνθρωπο και τον καθημερινό του μόχθο στο χωράφι, στην δουλειά, στο μαγαζί, στο μεροκάματο.

Αυτές τις αρχές κληρονομήσαμε και με αυτές μεγαλώσαμε εδώ στον θεσσαλικό κάμπο, και με αυτές, στο μυαλό και την καρδιά μας, προχωρούμε προς το μέλλον.

Το Κιλελέρ θα μας δείχνει πάντα τον δρόμο. Τον δρόμο του γόνιμου αγώνα.

Παναγιώτα Βράντζα

Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Ν. Καρδίτσας – Κτηνίατρος
Total
0
Shares
Previous Article

Οικονομικά ευάλωτοι, αγρότες και μη στο στόχαστρο

Next Article

Kαι καμπάνες…και σχοινιά!


Total
0
Share