Τσίγκας Μουζάκι Καρδίτσας

Όταν η 2η ευκαιρία γνώσης καρποφορεί στα ενήλικά μας χρόνια

Όταν η 2η ευκαιρία γνώσης καρποφορεί στα ενήλικά μας χρόνια

 

ΗΜΕΡΙΔΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ & ΕΥΑΙΣΘΗΤΟΠΟΙΗΣΗΣ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΔΕΥΤΕΡΗΣ ΕΥΚΑΙΡΙΑΣ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ 

«Όταν η 2η ευκαιρία γνώσης καρποφορεί στα ενήλικά μας χρόνια» 

Την Παρασκευή 21-6-2019 πραγματοποιήθηκε η ημερίδα ενημέρωσης – ευαισθητοποίησης στους χώρους του σχολείου μας και παρουσιάστηκαν στην τοπική κοινωνία στοιχεία από τη λειτουργία του ΣΔΕ Καρδίτσας για τη σχολική χρονιά 2018-2019.

Κλήθηκαν επίσης να καταθέσουν τις εμπειρίες τους πρώην εκπαιδευόμενοι του ΣΔΕ οι οποίοι συνέχισαν τις σπουδές τους.

Η εκδήλωσή μας είχε σκοπό την ευαισθητοποίηση της τοπικής κοινωνίας στη δυνατότητα Δια Βίου Μάθησης που παρέχει η εκπαίδευση στην Καρδίτσα και τους Σοφάδες σήμερα, σύμφωνα με το ΕΘΝΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΜΑΘΗΣΗΣ του Υπουργείου Παιδείας.

Τα πάνω 90 Σχολεία Δεύτερης Ευκαιρίας (ΣΔΕ) και τα Παραρτήματά τους, που υπάρχουν σήμερα σε όλη τη χώρα, αποτελούν ένα μόνο τμήμα αυτού του πραγματικά ενθαρρυντικού προγράμματος του Υπουργείου Παιδείας, το οποίο υλοποιείται από το ΙΝΕΔΙΒΙΜ (Ίδρυμα Νεολαίας και Δια Βίου Μάθησης) από το 1997. Απευθύνονται σε άτομα 18 ετών και άνω που έχουν Απολυτήριο Δημοτικού Σχολείου και δεν έχουν ολοκληρώσει την 9ετή υποχρεωτική εκπαίδευση.

Η 2η ευκαιρία λοιπόν καρποφορεί ακόμα και στα χρόνια της κρίσης! Και μάλλον πολύ καλύτερα σε τέτοιες περιόδους, αφού ανοίγει ένα νέο δρόμο στα αδιέξοδα.

Είκοσι επτά (27) ενήλικες εκπαιδευόμενοι/ες του Σχολείου Δεύτερης Ευκαιρίας Καρδίτσας τα κατάφεραν και φέτος, ενάντια σε ανεργία, οικονομικές και οικογενειακές δυσκολίες, ανασφάλεια και χρονικές πιέσεις, να ανταποκριθούν στη διετή τους δέσμευση να φοιτήσουν σε ένα περιβάλλον φιλικό και προστατευμένο, να χαρούν τις νέες γνώσεις, δεξιότητες και φιλίες, να αναπτύξουν τις ικανότητές τους δημιουργικά και να αποκτήσουν το πολυπόθητο Απολυτήριο Γυμνασίου μετά την εφηβεία τους, χωρίς αγωνιώδεις εξετάσεις και ‘καημούς’.

Τιμήσαμε λοιπόν αυτούς αλλά και τους πρωτοετείς συμμαθητές τους, στην εκδήλωση που προετοιμάστηκε με μεράκι από τους καθηγητές και τους μαθητές μας.

Το 1ο μέρος της εκδήλωσης υλοποιήθηκε στην Αίθουσα Εκδηλώσεων του σχολείου μας. Έγινε παρουσίαση από μαθητές και καθηγητές, των εργασιών (projects) που εκπονήθηκαν στη διάρκεια της χρονιάς:

  • «Το ΣΔΕ Καρδίτσας δημιουργεί με έμπνευση και φαντασία»- Α1 τάξη Καρδίτσας
  • «Έθιμα του κόσμου»- Α2 τάξη Καρδίτσας
  • «Ταξίδεψε στη χώρα μου μέσα από έναν τουριστικό οδηγό»- Β2 τάξη Καρδίτσας
  • «Τα φύλα στον ελληνικό κινηματογράφο» – Α1 τάξη Σοφάδων
  • «Χοροί και τραγούδια του τόπου μας» – Α2 τάξη Σοφάδων
  • «Δημιουργώ με την Ανακύκλωση» – Β τάξη Σοφάδων
  • «Εμείς οι δυο στο ίδιο σχολειό: άραγε η τέχνη μας ενώνει;»- Β1 & Α1 τάξη Καρδίτσας

Η τελετή στον εσωτερικό χώρο έκλεισε με την Απονομή Απολυτηρίων Τίτλων στους είκοσι επτά (27) ενήλικες αποφοίτους της σχολικής χρονιάς 2018-2019.

Στο 2ο μέρος, η εκδήλωση συνεχίστηκε στο προαύλιο, όπου είχαν στηθεί τραπεζοκαθίσματα, μεγαφωνική εγκατάσταση, ηχητικό σύστημα και φωτισμός.

Εκεί κατά σειρά παρουσιάστηκαν τα θεατρικά δρώμενα «Η ζωή στο ΣΔΕ» και «Σατυρίζουμε νοσταλγώντας», από δεκαπέντε (15) εκπαιδευόμενους/ες του σχολείου.

 Μετά, έγινε παρουσίαση των χορών «Πολίτικος Χασάπικος», «Χούι Χούι», «Βασιλική» και «Συμπεθέρα» από τους εκπαιδευόμενους/ες του σχολείου.

 Τέλος, έκλεισε με μουσικό οδοιπορικό και χορό από ορχήστρα εκπαιδευομένων του παραρτήματος Σοφάδων. Ενδιάμεσα προσφέρθηκε πλήρης μπουφές για τους καλεσμένους μας, εκπαιδευόμενους και καθηγητές.

Η εκδήλωση εμπλουτίστηκε από έκθεση έργων, στα πλαίσια των Σχεδίων Δράσης (projects) και της αισθητικής αγωγής, των εκπαιδευομένων  της έδρας και του Παραρτήματος Σοφάδων.

Αξίζει να αναφερθεί ότι στην εκδήλωση συμμετείχε πλήθος κόσμου. Στην ιστοσελίδα μας και στο http://youtube.com ο επισκέπτης μπορεί να παρακολουθήσει εκτεταμένα στιγμιότυπα του βιντεοσκοπημένου υλικού της ημερίδας. Η μεταφορά των μαθητών μας και των συνοδών τους από τους Σοφάδες, ήταν ευγενική προσφορά του ΚΤΕΛ Καρδίτσας (χωρίς αμοιβή).

Επίσης, ευχαριστούμε τις επιχειρήσεις: Οινοποιείο Winery Monsieur Nicolas – ΚΑΡΑΜΗΤΡΟΣ & ΣΙΑ, Αμπελουργική Οινοποιητική Φίλιας Α.Ε. – «Φίλια Γη» και Αγροτικός Συνεταιρισμός ΔΙΟΝΥΣΟΣ.

Τέλος, να ευχαριστήσουμε τις εκπαιδεύτριες του σχολείου μας κ. Διαμαντή Γεωργία και Τσουλά Βασιλική που είχαν την επιμέλεια και την οργάνωση της εκδήλωσης.

ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ σχολικού έτους 2018-2019

Πραγματοποιήσαμε μια σειρά βιωματικών δράσεων και εκπαιδευτικών επισκέψεων για τους μαθητές και τους καθηγητές μας :

  • Επισκέψεις εκτός νομού Καρδίτσας: α) Μονοήμερη Πολυθεματική Εκδρομή στην Καλαμπάκα-Μετέωρα, όπου επισκεφθήκαμε την Μονή Αγ. Στεφάνου, το Κέντρο Τεκμηρίωσης και Εκπαίδευσης Σπηλαίου Θεόπετρας, το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας και Μανιταριών, β) Μονοήμερη επίσκεψη στο Μύλο των Ξωτικών στα Τρίκαλα.
  • Επισκέψεις εντός νομού Καρδίτσας: Δημοτική Πινακοθήκη Καρδίτσας, Παυσιλιπούπολη, Μέρες Σταδιοδρομίας (Εσπερινό ΕΠΑΛ), Λαογραφικό Μουσείο Πόλης, Φωτοκινηματογραφικό Μουσείο της Λέσχης Φωτογραφίας & Κινηματογράφου Καρδίτσας (ΛΕ.Φ.Κ.Κ), Δημοτική Βιβλιοθήκη – ΚΕΠ Σοφάδων και τέλος, παρακολούθηση θεατρικής παράστασης στα πλαίσια του 35ου Φεστιβάλ Ερασιτεχνικού Θεάτρου.
  • Διοργανώσαμε σεμινάρια, εκδηλώσεις και ενημερωτικές ημερίδες για τους εκπαιδευόμενους και αποφοίτους μας, σε συνεργασία με διάφορους φορείς και ποικίλη θεματολογία, όπως: «Αλκοόλ και Διατροφή» από το Κέντρο Υγείας Σοφάδων, «Πρώτες Βοήθειες» από τον Ερυθρό Σταυρό, «Πρόληψη Υγείας  γυναικών και ανδρών» από τον Δρ. Αθ. Μουσιώλη (Μαιευτήρα- Γυναικολόγο), «Ανάπτυξη Δεξιοτήτων Λήψης Επαγγελματικής Απόφασης» από το Δίκτυο της ΙΝΕ-ΓΣΕΕ, εβδομάδα Let’s Do It GREECE. Τέλος υποδεχθήκαμε 45 μαθητές από διάφορες χώρες στα πλαίσια του προγράμματος είναι «T.R.E.E.S.» (Together to Reach Efficient and Encouraging Schools) του ευρωπαϊκού προγράμματος Erasmus+ με σκοπό να διερευνηθούν οι λόγοι της  πρόωρης εγκατάλειψης του σχολείου.

Το εκπαιδευτικό προσωπικό ανέρχεται σε 22 εκπαιδευτικούς (ωρομίσθιους και μόνιμους), με υψηλότατο επίπεδο σπουδών (μεταπτυχιακές σπουδές). Απασχολήσαμε 4 συμβούλους Σταδιοδρομίας και Ψυχολόγους, οι οποίοι συμβουλεύουν καθημερινά και αντιμετωπίζουν τις αγωνίες, τα θέλω και μπορώ των μαθητών μας. Ο θεσμός του Συμβούλου, ένας πρωτοποριακός θεσμός, εφαρμόζεται στα ΣΔΕ και αποτελεί μια καινοτομία της εκπαίδευσης ενηλίκων.

Το ΣΔΕ είναι Δημόσιο Σχολείο που παρέχει στους απόφοιτους απολυτήριο τίτλο ισότιμο προς το απολυτήριο του Γυμνασίου και η διάρκεια σπουδών είναι 2 έτη.

 Τα μαθήματα που διδάσκονται είναι Ελληνική γλώσσα, Αγγλικά, Μαθηματικά, Πληροφορική, Κοινωνιολογία, Περιβαλλοντική Εκπαίδευση, Φυσική-Τεχνολογία και Αισθητική Αγωγή.

Σκοπός του είναι η συνολική ανάπτυξη των εκπαιδευομένων και η πληρέστερη συμμετοχή τους στο οικονομικό, κοινωνικό και πολιτισμικό γίγνεσθαι καθώς και η αποτελεσματικότερη συμμετοχή τους στο χώρο της εργασίας.

Το πρόγραμμα σπουδών χαρακτηρίζεται από ευελιξία, προκειμένου να καλυφθούν οι ατομικές ανάγκες των εκπαιδευομένων και να αναδειχθούν οι κλίσεις και οι δεξιότητές τους. Ο τρόπος διδασκαλίας βασίζεται στις αρχές εκπαίδευσης των ενηλίκων και η αξιολόγηση βασίζεται στην ενεργητική συμμετοχή των εκπαιδευομένων και όχι σε γραπτές εξετάσεις.

Το Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας (ΣΔΕ) Καρδίτσας λειτουργεί από το 2004 και είναι ένα καινοτόμο Σχολείο Εκπαίδευσης Ενηλίκων. Πολλοί από τους μαθητές μας είναι ΡΟΜΑ και μετανάστες. Το πρόγραμμα των ΣΔΕ χρηματοδοτείται από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού, Εκπαίδευση και Δια Βίου Μάθηση (ΕΣΠΑ 2014-2020)» που υλοποιείται με τη συγχρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Ελληνικού Δημοσίου. Εποπτεύονται από το την Γενική Γραμματεία Δια Βίου Μάθησης και Νέας Γενιάς και από το Ίδρυμα Νεολαίας και Δια Βίου Μάθησης (ΙΝΕΔΙΒΙΜ). Υπηρετούν την καταπολέμηση του κοινωνικού αποκλεισμού μέσω της εκπαίδευσης και στόχοι είναι η επανασύνδεση με την τυπική εκπαίδευση, η διαμόρφωση θετικής στάσης προς τη μάθηση, η απόκτηση βασικών γνώσεων και δεξιοτήτων και η πρόσβαση στην αγορά εργασίας.

Το ΣΔΕ Καρδίτσας λειτουργεί στο νέο πλήρως εξοπλισμένο κτίριο. Έχει κατασκευαστεί με όλες τις σύγχρονες προδιαγραφές για να εξυπηρετεί όλες τις ομάδες πληθυσμού (πχ. ΑΜΕΑ). Διαθέτει 3 αίθουσες διδασκαλίας (από τις οποίες 2 έχουν διαμορφωθεί ταυτόχρονα σε εργαστήρια Πληροφορικής), 1 αίθουσα πολλαπλών χρήσεων που είναι εξοπλισμένη με όλα τα σύγχρονα ηλεκτρονικά μέσα.

Σουφλάκος Βασίλειος

Φυσικός – MSc Τηλεπικοινωνίες

Διευθυντής ΣΔΕ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ




Total
0
Shares
Previous Article
Ξεχασμένες εκλογικές ιστορίες

Ξεχασμένες εκλογικές ιστορίες - (Μέρος Γ’)

Next Article
Σε λειτουργία η ηλεκτρονική πλατφόρμα για την προστασία της 1ης κατοικίας

Σε λειτουργία η ηλεκτρονική πλατφόρμα για την προστασία της 1ης κατοικίας

Related Posts

vroxi kakokairia
Διαβάστε περισσότερα

Έκτακτο δελτίο επιδείνωσης του καιρού από την Διεύθυνση Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Θεσσαλίας

Έκτακτο δελτίο επιδείνωσης του καιρού από την Διεύθυνση Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Θεσσαλίας Βαρομετρικό χαμηλό αύριο Παρασκευή (19-04-24)…
Dimarxos Dimotiko Symvoulio foto arxeiou
Διαβάστε περισσότερα

Παρέμβαση Δημάρχου Λαρισαίων για τους πλημμυροπαθείς και τις οικογένειές τους

Παρέμβαση Δημάρχου Λαρισαίων για τους πλημμυροπαθείς και τις οικογένειές τους Παρέμβαση Δημάρχου Λαρισαίων, κ.Θανάση Μαμάκου για τους πλημμυροπαθείς…