Τσίγκας Μουζάκι Καρδίτσας

Όταν η 2η ευκαιρία γνώσης καρποφορεί στα ενήλικά μας χρόνια

Ημερίδα ενημέρωσης & ευαισθητοποίησης Σχολείου Δεύτερης Ευκαιρίας Καρδίτσας

Ημερίδα ενημέρωσης & ευαισθητοποίησης Σχολείου Δεύτερης Ευκαιρίας Καρδίτσας

«Όταν η 2η ευκαιρία γνώσης καρποφορεί στα ενήλικά μας χρόνια» 

Την Παρασκευή 16-6-2017 πραγματοποιήθηκε η ημερίδα ενημέρωσης – ευαισθητοποίησης στους χώρους του σχολείου μας και παρουσιάστηκαν στην τοπική κοινωνία στοιχεία από τη λειτουργία του ΣΔΕ Καρδίτσας για τη σχολική χρονιά 2016-2017.

Κλήθηκαν επίσης να καταθέσουν τις εμπειρίες τους πρώην εκπαιδευόμενοι του ΣΔΕ οι οποίοι συνέχισαν τις σπουδές τους.

Αξίζει να σημειωθεί ότι μας τίμησαν με την παρουσία τους, η κα. Θεοχάρη Μαρία (στέλεχος της Γενικής Γραμματείας Νέας Γενιάς & Αθλητισμού) καθώς και η κα. Φρίγκα Τζίνα (στέλεχος της Διεύθυνσης Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων του ΙΝΕΔΙΒΙΜ).

Η εκδήλωσή μας είχε σκοπό την ευαισθητοποίηση της τοπικής κοινωνίας στη δυνατότητα Δια Βίου Μάθησης που παρέχει η εκπαίδευση στην Καρδίτσα και τους Σοφάδες σήμερα, σύμφωνα με το ΕΘΝΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΜΑΘΗΣΗΣ του Υπουργείου Παιδείας.

Τα πάνω 90 Σχολεία Δεύτερης Ευκαιρίας (ΣΔΕ) και τα Παραρτήματά τους, που υπάρχουν σήμερα σε όλη τη χώρα, αποτελούν ένα μόνο τμήμα αυτού του πραγματικά ενθαρρυντικού προγράμματος του Υπουργείου Παιδείας, το οποίο υλοποιείται από το ΙΝΕΔΙΒΙΜ (Ίδρυμα Νεολαίας και Δια Βίου Μάθησης) από το 1997. Απευθύνονται σε άτομα 18 ετών και άνω που έχουν Απολυτήριο Δημοτικού Σχολείου και δεν έχουν ολοκληρώσει την 9ετή υποχρεωτική εκπαίδευση.

Η 2η ευκαιρία λοιπόν καρποφορεί ακόμα και στα χρόνια της κρίσης! Και μάλλον πολύ καλύτερα σε τέτοιες περιόδους, αφού ανοίγει ένα νέο δρόμο στα αδιέξοδα.

Είκοσι εννιά (29) ενήλικες εκπαιδευόμενοι/ες του Σχολείου Δεύτερης Ευκαιρίας Καρδίτσας τα κατάφεραν και φέτος, ενάντια σε ανεργία, οικονομικές και οικογενειακές δυσκολίες, ανασφάλεια και χρονικές πιέσεις, να ανταποκριθούν στη διετή τους δέσμευση να φοιτήσουν σε ένα περιβάλλον φιλικό και προστατευμένο, να χαρούν τις νέες γνώσεις, δεξιότητες και φιλίες, να αναπτύξουν τις ικανότητές τους δημιουργικά και να αποκτήσουν το πολυπόθητο Απολυτήριο Γυμνασίου μετά την εφηβεία τους, χωρίς αγωνιώδεις εξετάσεις και ‘καημούς’.

Τιμήσαμε λοιπόν αυτούς αλλά και τους πρωτοετείς συμμαθητές τους, στην εκδήλωση που προετοιμάστηκε με μεράκι από τους καθηγητές και τους μαθητές μας.

Κατ’ αρχήν το 1ο μέρος της εκδήλωσης υλοποιήθηκε στην Αίθουσα Εκδηλώσεων του σχολείου μας.

Έγινε παρουσίαση από μαθητές και καθηγητές, των εργασιών (projects) που εκπονήθηκαν στη διάρκεια της χρονιάς:

  • «Γνώρισε τον πολιτισμό μου» – Α2 τάξη Καρδίτσας
  • «Όταν ανακυκλώνω … δημιουργώ» – Α τάξη Σοφάδων
  • «Ανακύκλωση: αναγκαιότητα και πράξη ευθύνης» – Β τάξη Σοφάδων
  • «Το σήμερα είναι το αύριο του χθες» – Α1 & Β τάξη Καρδίτσας

Ακολούθησε, η Διάδοση του προγράμματος Erasmus+ με κωδικό 2016-1-EL01-KA104-022630 και τίτλο   «Ψηφιακές Καινοτόμες Πρακτικές στα Σχολεία Δεύτερης Ευκαιρίας (ΣΔΕ): υλοποίηση ψηφιακής τάξης, στρατηγικές εκπαίδευσης – επικοινωνίας – αξιολόγησης σχολικής μονάδας» που υλοποιήθηκε με συμμετοχή οκτώ (8) εκπαιδευτικών του σχολείου μας στην Πορτογαλία και είχε διάρκεια δυο (2) εβδομάδες (18-4 ως 2-5-2017).

Τέλος, έλαβε χώρα η Απονομή Απολυτηρίων Τίτλων του Σχολείου στους είκοσι εννιά (29) ενήλικες αποφοίτους της σχολικής χρονιάς 2016-2017 και η τελετή στον εσωτερικό χώρο έκλεισε με προβολή video με τίτλο «Η χρονιά που πέρασε» που επιμελήθηκε η υποδιευθύντρια κα. Τραγούδα Αθανασία.

Στο 2ο μέρος, η εκδήλωση συνεχίστηκε στο προαύλιο του σχολείου, όπου είχαν στηθεί τραπεζοκαθίσματα, μεγαφωνική εγκατάσταση, ηχητικό σύστημα και φωτισμός.

Εκεί κατά σειρά παρουσιάστηκε θεατρική παράσταση με κεντρική ιδέα τις αλλαγές που υπήρξαν στην εκπαίδευση και στις αντιλήψεις σε χρονική απόσταση δυο (2) γενεών. Συμμετείχαν οι εκπαιδευόμενοι/ες: Τσιμπού Αγγελική, Αβραμόπουλος Δημήτρης και Tusha Elona.

Μετά, έγινε παρουσίαση του χορού «χασάπικος» από τους εκπαιδευόμενους/ες: Μπολτσή Χαρίκλεια, Γατή Σοφία, Tusha Elona, Τσιμπού Αγγελική, Καβαλάρη Δέσποινα, Χαμντίου Χριστίνα, Μίχου Περσεφόνη, Καρύδα Γεωργία, Γεωργίου Βαία, Κειμέρη Ιουλία.

Τέλος, έκλεισε με μουσικό οδοιπορικό και χορός από DJ. Η εκδήλωση εμπλουτίστηκε από έκθεση έργων, στα πλαίσια της αισθητικής αγωγής, των εκπαιδευομένων  της έδρας και του Παραρτήματος Σοφάδων. Επενδύθηκε μουσικά από τη χορωδία που την απαρτίζουν δέκα (10) εκπαιδευόμενοι/ες του ΣΔΕ Καρδίτσας με τα εξής τραγούδια: 1) Εγώ δεν βγάλει το σχολείο (Γ. Μουφλουζέλης) 2) Χρώμα δεν αλλάζουνε τα μάτια (Γεράσιμος Ανδρεάτος).

Ενδιάμεσα προσφέρθηκε πλήρης μπουφές για τους καλεσμένους μας, εκπαιδευόμενους και καθηγητές.

Αξίζει να αναφερθεί ότι στην εκδήλωση συμμετείχε πλήθος κόσμου. Στην ιστοσελίδα μας και στο http://youtube.com ο επισκέπτης μπορεί να παρακολουθήσει εκτεταμένα στιγμιότυπα του βιντεοσκοπημένου υλικού της ημερίδας. Η μεταφορά των μαθητών μας και των συνοδών τους από τους Σοφάδες, ήταν ευγενική προσφορά του ΚΤΕΛ Καρδίτσας (χωρίς αμοιβή).

Επίσης, ευχαριστούμε τις επιχειρήσεις: Οινοποιείο Winery Monsieur Nicolas – ΚΑΡΑΜΗΤΡΟΣ & ΣΙΑ, Οινοποιείο «Φίλια ΓΗ», Κρασί και Τσίπουρο – ΕΓΓΛΕΖΟΣ Χρήστος, Αγροτικός Συνεταιρισμός ΔΙΟΝΥΣΟΣ, Μπουτικ Κρεάτων ΨΑΡΡΗΣ & ΣΙΑ, Car Body Repairer & Painter – ΑΒΡΑΜΟΠΟΥΛΟΣ Δημήτριος, ΣΟΥΦΛΑΣ ψησταριά, ΑΣΤΕΡΙΑ ψησταριά. Τέλος, ευχαριστούμε την Αθηνά Σιδέρη («ΘΕΣΣΑΛΙΚΟ ΧΟΡΟΣΤΑΣΙ») για την πολύτιμη βοήθειά της στην προετοιμασία των χορευτικών.

ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ σχολικού έτους 2016-2017

Είμαστε υπερήφανοι από τις δράσεις του σχολείου μας για φέτος.

Κατ’ αρχήν διοργανώσαμε σε συνεργασία με τη Δ/νση Π/θμιας Εκπαίδευσης Καρδίτσας εξετάσεις απόκτησης απολυτηρίου δημοτικού. Ορισμένοι εγγράφηκαν στο σχολικό έτος 2016-2017, και οι υπόλοιποι θα αποτελέσουν μαθητικό δυναμικό για τις επόμενες χρονιές. Το μαθητικό δυναμικό μας ανέρχεται σε 89 μαθητές και μαθήτριες. Φιλοδοξούμε τη νέα σχολική χρονιά να αυξηθεί.

Πραγματοποιήσαμε μια σειρά βιωματικών δράσεων και εκπαιδευτικών επισκέψεων για τους μαθητές και τους καθηγητές μας :

  • Μονοήμερη Πολυθεματική Εκδρομή στο ΧΥΤΑ/ΧΥΤΥ Δυτικής Θεσσαλίας, που έγινε στα πλαίσια της ερευνητικής εργασίας «Ανακύκλωση, πράξη ευθύνης» που υλοποιήθηκε από το παράρτημα Σοφάδων, το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας καθώς και τη Ι. Μονή Αγ. Στεφάνου που βρίσκονται στα Μετέωρα Τρικάλων.
  • Επισκέψεις εντός νομού Καρδίτσας: Δημοτική Πινακοθήκη Καρδίτσας, Λαογραφικό Μουσείο, θέατρο «ΟΨΕΙΣ», Δημοτική Βιβλιοθήκη Σοφάδων, Αρχαιολογικό Μουσείο, και παρακολούθηση θεατρικής παράστασης στα πλαίσια του 33ου Φεστιβάλ Ερασιτεχνικού Θεάτρου.
  • Διοργανώσαμε σεμινάρια, εκδηλώσεις και ενημερωτικές ημερίδες για τους μαθητές και αποφοίτους μας, σε συνεργασία με διάφορους φορείς όπως: Θέατρο Σκιών του Μάκη Χάρμπα, Οδοντιατρικό Σύλλογο Καρδίτσας, κορυφαίους επιστήμονες που δραστηριοποιούνται εκτός Ελλάδας σε πρωτοποριακές έρευνες υγείας (Δρ. Γαλάνη Ευανθία-Mayo Clinic), Δίκτυο Europe Direct, ΤΡΟΧΑΙΑ Καρδίτσας, Κέντρο Γυναικών Καρδίτσας, Δήμο Καρδίτσας, Εργαστηριακό Κέντρο Φυσικών Επιστημών Τρικάλων. Η θεματολογία αυτών των εκδηλώσεων ήταν πολυποίκιλη, όπως: Ιοθεραπεία κατά του Καρκίνου, Παράσταση Θεάτρου Σκιών,  Στοματική υγιεινή, Ενημέρωση για την ΕΕ,  Οδική Ασφάλεια και Οδηγική Συμπεριφορά, Ενδοοικογενειακή Βία,  ωφέλειες από χρήση του ποδηλάτου, συνέπειες από τη χρήση κινητών τηλεφώνων, εβδομάδα Let’s Do It GREECE, Stop Bullying.

Το εκπαιδευτικό προσωπικό ανέρχεται σε 18 εκπαιδευτικούς (ωρομίσθιους, εθελοντές και μόνιμους), με υψηλότατο επίπεδο σπουδών (μεταπτυχιακές σπουδές).

Απασχολήσαμε 2 συμβούλους Σταδιοδρομίας και Ψυχολόγους, οι οποίοι συμβουλεύουν καθημερινά και αντιμετωπίζουν τις αγωνίες, τα θέλω και μπορώ των μαθητών μας. Ο θεσμός του Συμβούλου, ένας πρωτοποριακός θεσμός, εφαρμόζεται στα ΣΔΕ και αποτελεί μια καινοτομία της εκπαίδευσης ενηλίκων.

Το ΣΔΕ είναι Δημόσιο Σχολείο που παρέχει στους απόφοιτους απολυτήριο τίτλο ισότιμο προς το απολυτήριο του Γυμνασίου και η διάρκεια σπουδών είναι 2 έτη.

Τα μαθήματα που διδάσκονται είναι Ελληνική γλώσσα, Αγγλικά, Μαθηματικά, Πληροφορική, Κοινωνιολογία, Περιβαλλοντική Εκπαίδευση, Φυσική-Τεχνολογία και Αισθητική Αγωγή.

Σκοπός του είναι η συνολική ανάπτυξη των εκπαιδευομένων και η πληρέστερη συμμετοχή τους στο οικονομικό, κοινωνικό και πολιτισμικό γίγνεσθαι καθώς και η αποτελεσματικότερη συμμετοχή τους στο χώρο της εργασίας.

Το πρόγραμμα σπουδών χαρακτηρίζεται από ευελιξία, προκειμένου να καλυφθούν οι ατομικές ανάγκες των εκπαιδευομένων και να αναδειχθούν οι κλίσεις και οι δεξιότητές τους. Ο τρόπος διδασκαλίας βασίζεται στις αρχές εκπαίδευσης των ενηλίκων και η αξιολόγηση βασίζεται στην ενεργητική συμμετοχή των εκπαιδευομένων και όχι σε γραπτές εξετάσεις.

Το Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας (ΣΔΕ) Καρδίτσας λειτουργεί από το 2004 και είναι ένα καινοτόμο Σχολείο Εκπαίδευσης Ενηλίκων. Πολλοί από τους μαθητές μας είναι ΡΟΜΑ και μετανάστες. Το πρόγραμμα των ΣΔΕ χρηματοδοτείται από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού, Εκπαίδευση και Δια Βίου Μάθηση (ΕΣΠΑ 2014-2020)» που υλοποιείται με τη συγχρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Ελληνικού Δημοσίου. Εποπτεύονται από το την Γενική Γραμματεία Δια Βίου Μάθησης και Νέας Γενιάς και από το Ίδρυμα Νεολαίας και Δια Βίου Μάθησης (ΙΝΕΔΙΒΙΜ). Υπηρετούν την καταπολέμηση του κοινωνικού αποκλεισμού μέσω της εκπαίδευσης και στόχοι είναι η επανασύνδεση με την τυπική εκπαίδευση, η διαμόρφωση θετικής στάσης προς τη μάθηση, η απόκτηση βασικών γνώσεων και δεξιοτήτων και η πρόσβαση στην αγορά εργασίας.

Το ΣΔΕ Καρδίτσας λειτουργεί στο νέο πλήρως εξοπλισμένο κτίριο. Έχει κατασκευαστεί με όλες τις σύγχρονες προδιαγραφές για να εξυπηρετεί όλες τις ομάδες πληθυσμού (πχ. ΑΜΕΑ). Διαθέτει 3 αίθουσες διδασκαλίας (από τις οποίες 2 έχουν διαμορφωθεί ταυτόχρονα σε εργαστήρια Πληροφορικής), 1 αίθουσα πολλαπλών χρήσεων που είναι εξοπλισμένη με όλα τα σύγχρονα ηλεκτρονικά μέσα.

Σουφλάκος Βασίλειος

Φυσικός – MSc Τηλεπικοινωνίες

Διευθυντής ΣΔΕ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ

e2eb44f6c340057b21157c56bea489ab

ed488af5c19fedda4079f8e882753bcf

c9eaeeb00a2b27c6a0c33a15f9e918f8

ca28f95062784c3d46f7758e3d3a078d

0ef67e5f59cf3fb323341f33cc591c46

df9662cff845ab68f46b479c88a792ea

f3b916a0222e4ba8a0c959c29e62ef25

f0b932fd78e2c8b10dc365c24929fadc




Total
0
Shares
Previous Article

Εξιχνιάστηκαν άμεσα δύο περιπτώσεις απάτης σε βάρος ηλικιωμένων

Next Article

Συνεχίζει ασταμάτητος ο Στέλιος Βάσκος