Τσίγκας Μουζάκι Καρδίτσας

Yποψήφιοι και εκλεγμένοι να λάβουν υπόψη τους τα Ψηφίσματα της Οξυάς

oxya karditsas dimitris

 

Η αντίστροφη μέτρηση για τις Αυτοδιοικητικές Εκλογές – και τις Ευρωεκλογές – του 2019 έχει ήδη αρχίσει, οι συνδυασμοί έχουν κλείσει και οι κατά τόπους πολίτες περιμένουν τα αποτελέσματα της 26ης Μαϊου, στα οποία ευχόμαστε να επικρατήσουν οι καλύτεροι και ικανότεροι, προς όφελος των τοπικών κοινωνιών, των Περιφερειών, των δήμων και των κοινοτήτων της χώρας μας.

Η γενέτειρά μας, η Οξυά, είναι ένα χωριό που διέρχεται την πιο κρίσιμη περίοδο της Ιστορίας του. Βρίσκεται σε ένα σταυροδρόμι με ευδιάκριτο μπροστά του το εφιαλτικό φάσμα: ή επανεκκίνηση ή διάλυση! Αιτία; Η απουσία των καίριας σημασίας υποδομών του! Είναι το τελευταίο χωριό της Ε.Ε. που δεν έχει ούτε πλατεία στο Κέντρο του, τη στιγμή κατά την οποία οι κάτοικοί του είναι αναγκασμένοι να βάζουν τα αυτοκίνητά τους μέσα σε πραγματικούς χωραφόδρομους.

Στην κυριολεξία, το χωριό της Οξυάς σήμερα βιώνει τη σκληρή πραγματικότητα της εγκατάλειψης, χωρίς κάποιο φως αισιόδοξης προοπτικής για τη μελλοντική του συνέχεια. Κάτι αρχίζει να αχνοφαίνεται, βέβαια, με την ένταξη ενός μικρού τμήματος δρόμου στο πρόγραμμα ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ (του ΕΣΠΑ) – αναμένεται, δηλαδή, η έγκριση του υποβληθέντος φακέλου. Έστω και τώρα, μετά από πολύ καιρό, η κίνηση αυτή αναγνωρίζεται ως μία θετική εξέλιξη. Με το πρόγραμμα αυτό, ασφαλώς και δεν λύνεται το πρόβλημα της Οξυάς, αλλά εκτιμάται ως ένα πρώτο βήμα για μια καλύτερη – ας το ελπίσουμε – συνέχεια. Ταυτόχρονα, η Οξυά αναζητά τους ευεργέτες της, κάποια γενναία πρόσωπα με ευγένεια ψυχής και με γνώση, που θα της λύσουν το γόρδιο δεσμό του νερόμυλού της, που επί σκοπώ κάποιοι την έχουν περιπλέξει, ένα πρόβλημα που έχει καταγραφεί με αρκετή σαφήνεια στις θεματικές ενότητες 88, 102 και 108 του ιστότοπου: https://ofigousiotis.blogspot.com.

Τα περυσινά Ψηφίσματα των Οξυωτών στο αντάμωμά τους!

Στο άτυπο ετήσιο αντάμωμα των Οξυωτών – μάλλον και τυπικά “αντάμωμα” στο εξής θα πρέπει να χαρακτηρίζεται – στο νερόμυλο του χωριού τους, στις 5 Αυγούστου 2018, και σε μία έκτακτη λαϊκή συνέλευση, είχαν εγκριθεί κάποια Ψηφίσματα – βλ. ofigousiotis.blogspot.com, θεματική ενότητα 107 – μεταξύ των οποίων και αυτό που περιγράφει τη σημερινή δεινή κατάσταση του χωριού τους, με ταυτόχρονη έκκληση για βοήθεια προς τους αρμόδιους φορείς. Ήδη, τα Ψηφίσματα αυτά έχουν δημοσιευθεί και παραδοθεί – από τη συσταθείσα Επιτροπή Διαχείρισης – στους παραλήπτες τους (κυβέρνηση, αξιωματική αντιπολίτευση, Περιφέρεια Θεσσαλίας και Δήμο Μουζακίου) και βρισκόμαστε σε αναμονή ανταπόκρισης. Δεν θα πρέπει οι έχοντες τη δυνατότητα της λήψης των αποφάσεων – και των αντίστοιχων λύσεων – να έχουν και τη βούληση κάποτε να ασχοληθούν και με την ξεχασμένη Ελλάδα;

Οι υποψήφιοι κάθε συνδυασμού – στην Τοπική Κοινότητα της Οξυάς, το Δήμο Μουζακίου και την Περιφέρεια Θεσσαλίας – και κυρίως όσοι θα εκλεγούν στις εκλογές της 26ης του Μάη, θα πρέπει να λάβουν σοβαρά υπόψη τα Ψηφίσματα των Οξυωτών και να τα συμπεριλάβουν στον προγραμματισμό τους προς υλοποίηση, άλλα εξ αυτών άμεσα και άλλα σε μεσοπρόθεσμη βάση. Σ’ αυτή τους την προσπάθεια, βέβαια, ίσως χρειαστεί να θέτουν τα Ψηφίσματα αυτά συνεχώς υπόψη των αρμοδίων που βρίσκονται σε πιο υψηλόβαθμα θεσμικά κλιμάκια.

Να σημειώσουμε, ωστόσο, ότι η Οξυά δεν ζητά να υλοποιηθούν κατ’ εξαίρεση τα αιτήματά της. Αν ο Δήμος Μουζακίου είναι ο πιο αδικημένος δήμος της χώρας, από άποψη αναγκών, υποδομών και χρηματοδοτήσεων – έχουμε τα επιχειρήματα που το τεκμηριώνουν – η Οξυά είναι η πιο αδικημένη Τοπική Κοινότητα του δήμου μας! Στο κάτω-κάτω, η Οξυά προσφέρει αρκετούς πόρους στο δήμο μας – γνωστά είναι αυτά – αλλά από την άλλη οι Οξυώτες δεν θα είχαν καμία αντίρρηση να αποδεχτούν την εγκατάσταση, στο έδαφος της κοινότητάς τους, έργων των ΑΠΕ (Υδρ/κά και Αιολικά), αρκεί να βλέπουν ότι υλοποιούνται, χρόνο συν τω χρόνω, και τα δίκαια αιτήματά τους.

Καταδικάζουμε έντονα το πρόσφατο συμβάν στον Αη-Λιά της Οξυάς!

Η κορυφή του Αη-Λιά όπου έγινε η δολιοφθορά

Προσφάτως, τη νύχτα της 3ης προς 4η Μαϊου, συνέβη ένα πολύ δυσάρεστο περιστατικό στον Αη-Λιά της Οξυάς, ψηλά στον Τύμπανο και στη θέση “Αέρας”, όπου πρόκειται να εγκατασταθούν ανεμογεννήτριες. Κάποιοι έκαψαν τα μηχανήματα της ΔΕΗ, που βρίσκονται εκεί για το σκοπό αυτό. Τέτοιες πρακτικές ακτιβιστικής δράσης πέρα από κάθε όριο, που αποβλέπουν στην επιβολή ακραίων θέσεων και απόψεων με μεθόδους κατατρομοκράτησης του κόσμου, στρέφονται ενάντια στη βούληση των πολιτών για αποφάσεις και δράσεις μέσω δημοκρατικών διαδικασιών.

Με την ευκαιρία, κάνουμε γνωστό ότι και στην Οξυά, τα τελευταία χρόνια, ξεφύτρωσαν κάποιοι κύκλοι που έχουν οργανωθεί, προκειμένου να εμποδίσουν την εγκατάσταση έργων των ΑΠΕ στο έδαφος του χωριού και με τις διακηρύξεις τους – αλλά και τις δράσεις τους – έχουν δημιουργήσει ένα εκρηκτικό κλίμα. Για απόδοση ευθυνών, πάντως, και για υποψίες εμείς δεν θα μιλήσουμε, γιατί πολλά μπορεί να έχουν συμβεί. Άλλωστε, ούτε κάποια στοιχεία διαθέτουμε, ούτε έργο δικό μας είναι.

Το ποιοι διέπραξαν αυτή την εγκληματική πράξη – για ένα έργο που είναι προς όφελος τόσο της Τοπικής Κοινότητας και της τοπικής κοινωνίας όσο και της εθνικής μας οικονομίας – οι αρμόδιες Αρχές είναι σε θέση και πρέπει να τους ανακαλύψουν, ώστε να τιμωρηθούν ανάλογα με την ποινή που επισύρει η πράξη τους.

Επιπλέον, δηλώνουμε εδώ ότι δεν θα είχαμε καμία αντίρρηση να συμμετάσχουμε σε μία δημόσια συζήτηση – αντιπαράθεση, αν θέλετε, με δημοκρατικότατες διαδικασίες – που θα διοργανωθεί από την Τοπική Κοινότητα Οξυάς και το Δήμο Μουζακίου, σε μία εκδήλωση όπου θα προσκληθούν και οι περιβαλλοντικοί φορείς που αντιτίθενται στην εγκατάσταση έργων των ΑΠΕ στο έδαφος της Οξυάς, αλλά και στα Άγραφα, γενικότερα. Εκεί ο κόσμος θα πληροφορηθεί ότι οι διακηρύξεις αυτών των φορέων – οι οποίοι κόπτονται για τη …διάσωση των Αγράφων – δεν αποτελούν παρά μία φενάκη! Υποκριτικό το ενδιαφέρον τους και άλλα τα κίνητρά τους! Οι δήθεν περιβαλλοντικές συνέπειες από τα έργα των ΑΠΕ βρίσκονται μόνο στο μυαλό τους και στις υποκρυπτόμενες σκοπιμότητές τους και όχι στην πραγματικότητα!

Ελάτε, παιδιά, να τα πούμε. Και πού ξέρετε; μπορεί να μας πείσετε κι εμάς ότι έχετε δίκαιο! Στο τέλος, θα βγάλουμε και φωτογραφίες μαζί! Υψηλής ευκρίνειας!

Η ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΤΩΝ ΨΗΦΙΣΜΑΤΩΝ ΤΗΣ ΟΞΥΑΣ, ΤΗΣ 5.8.2018




Total
0
Shares
Previous Article
40ήμερο μνημόσυνο Θωμά Παππά

40ήμερο μνημόσυνο Θωμά Παππά

Next Article
papaiwannou mnhmosyno

40ήμερο μνημόσυνο Αικατερίνης Παπαϊωάννου