Τσίγκας Μουζάκι Καρδίτσας

Χρ. Κατσαβριά: «Συνεχίζουμε την πορεία των θετικών μέτρων και των πολιτικών υπέρ των πολλών»

Χρυσούλα Κατσαβριά – Σιωροπούλου

 

Ρυθμίσεις οφειλών, μείωση ΦΠΑ, 13η σύνταξη

Χρ. Κατσαβριά: «Συνεχίζουμε την πορεία των θετικών μέτρων και των πολιτικών υπέρ των πολλών»

Η Βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Καρδίτσας κ. Χρυσούλα Κατσαβριά – Σιωροπούλου τοποθετήθηκε στην ολομέλεια της Βουλής επί του νομοσχεδίου «Ρύθμιση οφειλών προς τους Φορείς Κοινωνικής Ασφάλισης, τη Φορολογική Διοίκηση και τους Ο.Τ.Α. α’ βαθμού, Συνταξιοδοτικές ρυθμίσεις Δημοσίου και λοιπές ασφαλιστικές και συνταξιοδοτικές διατάξεις, ενίσχυση της προστασίας των εργαζομένων και άλλες διατάξεις».

Το πλήρες κείμενο της ομιλίας της, έχει ως εξής:

«Το πολυνομοσχέδιο του Υπουργείου Εργασίας που συζητούμε σήμερα κλείνει τον δεκαετή μνημονιακό κύκλο ασφυκτικών και άδικων παρεμβάσεων στην οικονομία και την κοινωνία της χώρας μας, παρεμβάσεων που δημιούργησαν εκρηκτικά κοινωνικά αδιέξοδα και οικονομική στασιμότητα. Η δέσμευση του Πρωθυπουργού ότι η έξοδος από τα μνημόνια είναι πραγματική και θα ακολουθήσει η σταδιακή αποκατάσταση της κανονικότητας στην εργασία, της ανταγωνιστικότητας και της ανάπτυξης της πραγματικής οικονομίας υλοποιείται με αυτό το νομοσχέδιο. Τα μέτρα που εισηγούμαστε εφαρμόζονται άμεσα για όλους τους πολίτες, χωρίς εξαιρέσεις.

Η απόδειξη της σκληρής δουλειάς που έγινε την περίοδο της Κυβέρνησής μας αντικατοπτρίζεται τόσο στη ρύθμιση των εκατόν είκοσι δόσεων, ρύθμιση τεράστιας κοινωνικής ανακούφισης για ένα εκατομμύριο τριακόσιες χιλιάδες συμπολίτες μας με χρέη τόσο στα ασφαλιστικά ταμεία όσο και στην εφορία και στους δήμους.

Ειδικά για τους αγρότες υιοθετούμε αντίστοιχα ευνοϊκή ρύθμιση. Οι προσαυξήσεις των οφειλών τους «κουρεύονται» στο 100%, το νέο πλαφόν δόσεων αυξάνεται από τις 4.000 ευρώ στις 6.000 ευρώ, ενώ έχουν και οι αγρότες τη δυνατότητα να πληρώσουν την οφειλή τους σε εκατόν είκοσι δόσεις, με ελάχιστο ποσό δόσης τα 30 ευρώ. Συνταξιοδοτούνται περίπου ογδόντα χιλιάδες υπερήλικοι οφειλέτες, που σήμερα είναι εγκλωβισμένοι ασφαλισμένοι και δεν μπορούν να συνταξιοδοτηθούν λόγω χρεών στα ταμεία. Θα λάβουν άμεσα τη σύνταξή τους και θα εξοφλούν το χρέος τους με μικρή μηνιαία παρακράτηση.

Παράλληλα, καταργείται το ηλικιακό όριο των πενήντα πέντε ετών και έτσι οι συντάξεις χηρείας θα καταβάλλονται στους εν ζωή συζύγους ανεξάρτητα από την ηλικία τους. Προωθείται, επιπλέον, η διπλή αύξηση για τις σαράντα πέντε χιλιάδες ήδη εκδοθείσες συντάξεις χηρείας που έχουν υπολογιστεί με τον Νόμο Κατρούγκαλου, όπως και για όλες τις μελλοντικές, με αποτέλεσμα ο δικαιούχος εν ζωή σύζυγος να δικαιούται πλέον το 70% της σύνταξης του θανόντος, αντί για το 50%, γεγονός που μεταφράζεται σε αύξηση του δικαιούμενου ποσού στο 40%.

Επίσης, περιλαμβάνονται σειρά θετικών εργασιακών ρυθμίσεων, σημαντικότερη εκ των οποίων είναι ίσως η καθιέρωση αιτιολογημένων απολύσεων, που θεωρείται σοβαρό ανάχωμα στις εργοδοτικές αυθαιρεσίες.

Βάζουμε τέλος σε καταχρηστικές εργοδοτικές πρακτικές  και προστατεύουμε την εργασία με μια διάταξη τομή. Ευθυγραμμιζόμαστε με το Ευρωπαϊκό κεκτημένο καθιερώνοντας στο εξής μόνο αιτιολογημένες απολύσεις, ενώ διαφοροποιούμαστε με την Ευρώπη, σεβόμενοι το  ελληνικό Σύνταγμα και προστατεύουμε το δικαίωμα των εργαζομένων  να προσφεύγουν μονομερώς στα δικαστήρια. Δικαίωμα που διατηρούν μόνο οι Έλληνες εργαζόμενοι σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Σε περίπτωση αναιτιολόγητης απόλυσης, η απόλυση είναι άκυρη και οι εργαζόμενοι έχουν δικαίωμα επαναπασχόλησης στον εργοδότη τους και καταβολής μισθών υπερημερίας. Αντιμετωπίζουμε την υποδηλωμένη εργασία με αυστηρότερα πρόστιμα, προστατεύουμε την υγεία και την ασφάλεια των μεταφορέων και των διανομέων.

 Η αποτελεσματικότητα αυτής της Κυβέρνησης προκρίνεται κυρίως από την τροπολογία που συνοδεύει αυτό το νομοσχέδιο και προβλέπει την αποκατάσταση της δέκατης τρίτης σύνταξης, που θα κατατεθεί στους δικαιούχους στις 20 Μαΐου, τη μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση και τα τυποποιημένα τρόφιμα από 24% στο 13% και τη μείωση του ΦΠΑ στην ενέργεια, ηλεκτρικό ρεύμα και φυσικό αέριο, από το 13% στο 6%.

Η Αντιπολίτευση δεν αναγνωρίζει φανερά τον κοπιώδη αγώνα της Κυβέρνησής μας και μας κατηγορεί για προεκλογική παροχολογία και για νομοσχέδιο-σκούπα, που αποσκοπεί στην παρέλκυση της ψήφου των Ελλήνων πολιτών. Αδυνατούν να κατανοήσουν ότι τώρα που η θητεία μας πλησιάζει στο τέλος της, τώρα που η πολιτική μας ολοκληρώνεται αποδίδει και τους καρπούς της. Και σας βεβαιώ ότι αυτοί είναι οι πρώτοι καρποί και έχουμε και συνέχεια.

Δεν σκηνοθετήσαμε το timing, κύριοι συνάδελφοι. Οι κυβερνήσεις κρίνονται συνολικά στις εκλογές.

Αδυνατούν, επίσης, να κατανοήσουν ότι αυτή η Κυβέρνηση ανέλαβε τις ευθύνες της, συντόνισε τον βηματισμό της και δεν αρκέστηκε αυτά τα χρόνια στην εφαρμογή των μνημονιακών δεσμεύσεων. Προχωρήσαμε σε γενναίες μεταρρυθμίσεις εξυγίανσης ενός τελειωμένου και σαθρού ασφαλιστικού συστήματος που παραλάβαμε το 2015 -σας παραπέμπω στα αμείλικτα στοιχεία που ανέφερε η κ. Αχτσιόγλου- καθώς και σε μια σειρά από παρεμβάσεις στη διαχείριση και την εξοικονόμηση δημόσιων πόρων. Δείξαμε συνέπεια και πολλές φορές υπομείναμε μέτρα που δεν μας εξέφραζαν, αλλά ξέραμε ότι είναι το αναγκαίο πικρό ποτήρι της κρίσης. Εμείς φροντίσαμε, όμως, να είναι και το τελευταίο.

Το νομοσχέδιο αυτό, λοιπόν, είναι το πλήρωμα του χρόνου. Δεν προβλέπει απλώς μέτρα ανακούφισης. Είναι οι κόποι του ελληνικού λαού που δεν πήγαν χαμένοι. Είναι η αποφασιστικότητα μιας Κυβέρνησης ικανής να διαπραγματευτεί την κρίση και να παλέψει με εγκατεστημένες παθογένειες της δημόσιας διοίκησης. Στόχος μας η ανάκαμψη της οικονομίας με όρους ρεαλισμού και δικαιοσύνης. Στηρίζουμε την επιχειρηματικότητα ως το καταλληλότερο μέτρο αντιμετώπισης της κρίσης. Αντιμετωπίζουμε δραστικά το άγχος και την ανασφάλεια των οφειλετών, γιατί τους παρέχουμε έναν διακανονισμό βιώσιμο και λογικό, στον οποίο όλοι μπορούν να ανταποκριθούν. Θεραπεύουμε τις αγκυλώσεις που προκαλούν στην οικονομία οι οφειλές τεσσάρων εκατομμυρίων πολιτών -τριάμισι εκατομμύρια από αυτούς χρωστούν ποσά κάτω από 5.000 ευρώ- αλλά και επαγγελματιών και επιχειρήσεων σε ασφαλιστικά ταμεία και εφορίες.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι και με το παρόν νομοσχέδιο συνεχίζουμε την πορεία των θετικών μέτρων και των πολιτικών υπέρ των πολλών για όλους εκείνους που σήκωσαν δυσανάλογα τα βάρη στα χρόνια της κρίσης. Τους το οφείλουμε και το κάνουμε πράξη».

Χρυσούλα Κατσαβριά-Σιωροπούλου
Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Ν.Καρδίτσας




Total
0
Shares
Previous Article
elena paparizoy 28

Η Έλενα Παπαρίζου στο 4ο Φεστιβάλ Μουσικού Πολιτισμού στο Μουζάκι (video-photo)

Next Article
Μέχρι 18 Ιουνίου οι αιτήσεις για την Εξισωτική Αποζημίωση έτους 2019

Μέχρι 18 Ιουνίου οι αιτήσεις για την Εξισωτική Αποζημίωση έτους 2019