Τσίγκας Μουζάκι Καρδίτσας

Χρ. Κατσαβριά: “Οριστική ανακοπή της ελεύθερης πτώσης και του κατήφορου της Παιδείας μας”

Η βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Καρδίτσας κ. Χρυσούλα – Κατσαβριά Σιωροπούλου τοποθετήθηκε στην ολομέλεια της Βουλής σχετικά με το νομοσχέδιο που αφορά στην ελληνόγλωσση εκπαίδευση των ομογενών, τα διαπολιτισμικά σχολεία και την ιδιωτική εκπαίδευση.

Η κ. Κατσαβριά συνέδεσε αυτή τη νομοθετική πρωτοβουλία με τον εν εξελίξει Εθνικό και Κοινωνικό Διάλογο για την Παιδεία καθώς και  με εκείνες που υλοποιούνται εδώ και ένα χρόνο οι οποίες αποδίδουν ήδη θεαματικά αποτελέσματα. Τόνισε μάλιστα χαρακτηριστικά: «Το γεγονός ότι και ο πλέον δύσπιστος θα δεί το άνοιγμα των σχολείων να συνοδεύεται, για πρώτη φορά, από την άμεση διάθεση των βιβλίων στους μαθητές και από την έγκαιρη στελέχωση με εκπαιδευτικό προσωπικό, σηματοδοτεί την οριστική ανακοπή της ελεύθερης πτώσης και του κατήφορου της Παιδείας μας».

Η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ υπογράμμισε ότι η προσεκτική μελέτη των ρυθμίσεων του συγκεκριμένου νομοσχεδίου αποδεικνύει ότι πρόκειται για ένα συνεκτικό πλαίσιο ώριμων και αναγκαίων αλλαγών στο χώρο της εκπαίδευσης. Συγκεκριμένα  ανέφερε ότι:

  • Ο επαναπροσδιορισμός της ελληνόγλωσσης εκπαίδευσης των ομογενών μας και η προσπάθεια καθιέρωσης δίγλωσσων σχολείων με κύριες γλώσσες την ελληνική και εκείνη της χώρας υποδοχής –  μέσα από την επιδίωξη διακρατικών συμφωνιών –  πέρα από την αυτονόητη εθνική, πολιτισμική και οικονομική σημασία τους, ανταποκρίνονται και στο διαρκές αίτημα των Ελλήνων της διασποράς να ενταχθούν στις κοινωνίες υποδοχής αλλά και να διατηρήσουν τους γλωσσικούς και τους πολιτισμικούς τους δεσμούς με την πατρίδα.
  • Ως προς τα διαπολιτισμικά σχολεία, είναι αναμφισβήτητο ότι απαιτείται η προσαρμογή τους στις τρέχουσες συνθήκες με την παράλληλη αξιοποίηση της  πολύτιμης εμπειρίας που έχουμε αποκομίσει από το παρελθόν. Με τον τρόπο αυτό μπορεί να  πραγματοποιηθεί  η δόμηση των σχέσεων μεταξύ διαφορετικών πολιτισμικών ομάδων με σκοπό την άρση των ανισοτήτων και του κοινωνικού αποκλεισμού.
  • Σε ό,τι αφορά την πρόβλεψη για την εκπαίδευση των προσφυγόπουλων, με τη δημιουργία  «νησίδων θαλπωρής και γνώσης», επιβεβαιώνεται και ολοκληρώνεται η αλληλεγγύη και ο σεβασμός στις πανανθρώπινες αξίες που επιδεικνύει αποφασιστικά η Ελληνική κοινωνία προς τους κατατρεγμένους και τα θύματα του πολέμου.
  • Σχετικά με την  αποκατάσταση του εποπτικού ρόλου του Υπουργείου Παιδείας στο χώρο της Ιδιωτικής Εκπαίδευσης, οφείλουμε να αναγνωρίσουμε ότι επιτυγχάνεται η επαναφορά της συνταγματικής νομιμότητας στη λειτουργία των ιδιωτικών σχολείων. Χαρακτηριστική είναι η αντίδραση και η αντιμετώπιση της ΝΔ και των συνοδοιπόρων της για τα ακριβά ιδιωτικά σχολεία ενώ  δεν ακούστηκε φωνή για τα νυχτερινά σχολεία εκεί που τα παιδιά του λαού μοχθούν καθημερινά και αγωνιούν να μάθουν γράμματα.

Η κ. Κατσαβριά έκλεισε την ομιλία της λέγοντας ότι: «Η χρεοκοπία των νέο-φιλελεύθερων επιλογών των κυβερνήσεων της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ αναγκάζει τον εισηγητή της Ν.Δ. και τον κ. Βορίδη να δίνουν μάχες οπισθοφυλακών προκειμένου να συγκαλύψουν τα αδιέξοδά τους.  Κυρίως όμως αναδεικνύει τις αστείρευτες δυνάμεις της Ελληνικής κοινωνίας που δικαιώνεται από τις πολιτικές της επιλογές, υιοθετεί το Παράλληλο Πρόγραμμα της κυβέρνησής μας και βρίσκει τους δρόμους για την έξοδο από την κρίση».




Total
0
Shares
Previous Article

Ανοιχτή πολιτική εκδήλωση της Ο.Μ. ΣΥΡΙΖΑ Μουζακίου

Next Article

Ανενεργός ο επενδυτικός νόμος του ΣΥΡΙΖΑ