Τσίγκας Μουζάκι Καρδίτσας

Χρυσούλα Κατσαβριά – Σιωροπούλου: Προϋπολογισμός εξόδου από την επιτροπεία

 

Ο Αύγουστος του 2018 σηματοδοτεί την ανάκτηση της εθνικής κυριαρχίας και την έξοδο της χώρας μας από την επιτροπεία. Ο Προϋπολογισμός του 2018 αποτυπώνει την καθαρή έξοδο από την κρίση, εμπεδώνει την ανάκαμψη και την είσοδο της οικονομίας στην ανάπτυξη, η οποία πρέπει να έχει χαρακτηριστικά κοινωνικής δικαιοσύνης και βιωσιμότητας.

Ο Προϋπολογισμός της επόμενης χρονιάς, είναι ο τελευταίος μνημονιακός προϋπολογισμός με τον οποίο ολοκληρώνεται επιτυχώς το πρόγραμμα και αποτελεί τη βάση πάνω στην οποία θεμελιώνεται το νέο αναπτυξιακό μοντέλο. Η επιτυχής εκτέλεσή του συμβαδίζει με τη δυνατότητα απρόσκοπτης χρηματοδότησης της οικονομίας, δηλαδή την έξοδο στις αγορές. Πρόκειται για μια εξέλιξη η οποία πιστώνεται στον ελληνικό λαό και δικαιώνει τις θυσίες του και την εμπιστοσύνη του στην κυβερνητική πολιτική, πυρήνας της οποίας είναι η έξοδος από την κρίση αλλά με την κοινωνία όρθια. Η ανακούφιση περίπου 3,5 εκατ. πολιτών από το Κοινωνικό Μέρισμα, είναι μια αντανάκλαση αυτής ακριβώς της επιδίωξης.

 Εκείνο όμως που καταδεικνύει το γεγονός ότι η ελληνική οικονομία κινείται πλέον σε σταθερά ανοδικούς ρυθμούς, είναι η διαμόρφωση του επιτοκίου του δεκαετούς ομολόγου στο 3,67%, που αντιστοιχεί στα επίπεδα δανεισμού για την Ελλάδα τα έτη 2005-2006. Όταν δηλαδή η κρίση δεν υπήρχε. Πρόκειται για εξαιρετική επιτυχία, καθώς ο στόχος που τέθηκε από την πλευρά των Ευρωπαίων για να βγούμε οριστικά από τα μνημόνια, είναι το επιτόκιο να κινείται σε παρόμοια επίπεδα με αυτά του 2009. Δηλαδή κοντά στο 4 με 4,5%. 

Πράγματι, τα θεμελιώδη μεγέθη της οικονομίας έχουν ανακάμψει. Με την επιτυχή και γρήγορη ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης καθώς και την θεαματικά αποτελεσματική ανταλλαγή ομολόγων, έχουμε τερματισμό των συνεπειών του PSI, αποκατάσταση της μακροοικονομικής ισορροπίας, εμπέδωση της δημοσιονομικής σταθερότητας, εμπιστοσύνη στις δυνατότητες της  ελληνικής οικονομίας, αύξηση επενδύσεων – εξαγωγών και κατανάλωσης.  Η προοπτική απομείωσης του δημόσιου χρέους προβάλλει άμεσα μπροστά μας για να εγγυηθεί την έξοδο στις αγορές και την ανοδική πορεία της ελληνικής οικονομίας.

14.000 νέες επιχειρήσεις αποτυπώνουν την πορεία προς την Ανάπτυξη, η οποία εγκαθίσταται στην πατρίδα μας με τα 3 τρίμηνα συνεχούς αύξησης των ρυθμών της μέσα στο 2017, για να κλείσει στο περίπου 2%. Σχεδιάζουμε και αναμένουμε 2,5% για το 2018 μέσα από την αλλαγή του αναπτυξιακού υποδείγματος και την ενίσχυση της Παραγωγικής Ανασυγκρότησης. Ολοκληρώνουμε τον κύκλο των  Περιφερειακών Αναπτυξιακών Συνεδρίων προκειμένου να αναδείξουμε και να αξιοποιήσουμε τα συγκριτικά πλεονεκτήματα των επιμέρους περιοχών και των κλάδων της οικονομίας της χώρας. Κινητοποιούνται πλήρως οι πόροι του Αναπτυξιακού Νόμου, στα πλαίσια του οποίου έχουν υποβληθεί πάνω από 800 επενδυτικά σχέδια. Κινητοποιούνται πλήρως επίσης,  οι πόροι του ΕΣΠΑ 2014-2020 για την ενίσχυση των δημόσιων και των ιδιωτικών επενδύσεων. Με τους ολοένα αυξανόμενους πόρους του ΠΔΕ (Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων), το δημόσιο παρεμβαίνει αυτόνομα και αποφασιστικά σε καίριους τομείς των οικονομικών και των κοινωνικών υποδομών.

Η αγροτική οικονομία δείχνει το δρόμο προς τη δίκαιη ανάπτυξη, την αλλαγή του παραγωγικού προτύπου και την κοινωνική συνοχή.

Έχει ενεργοποιηθεί το 62% των πόρων του ΠΑΑ (πάνω από , 3,5 δις €). Οι πληρωμές μέχρι τέλος του 2017 θα φτάσουν στα 1,4 δις €. Δηλαδή σε μόλις δύο χρόνια η απορρόφηση έχει αγγίξει το 29%.

Οι 577.000 κατά κύριο επάγγελμα αγρότες πλήρωσαν εφέτος φόρο μόλις 70 εκατ. € για το 2016. Αυτό οφείλεται στη  θέσπιση του αφορολόγητου για τους αγρότες στα 9.550 €, καθώς και του αφορολόγητου για τις επιδοτήσεις έως και 12.000 €,  για συνδεδεμένες και πρασίνισμα. Σημειώνεται ότι από το φορολογητέο εισόδημα εξαιρείται το σύνολο των ενισχύσεων του 2ου πυλώνα της ΚΑΠ και οι αποζημιώσεις του ΕΛΓΑ.

Με τη σύνδεση των εισφορών με το εισόδημα,  το 90% των αγροτών σήμερα να πληρώνει το ελάχιστο ασφάλιστρο. Πετύχαμε επίσης να μην υπάρξει καμία μείωση στις κύριες συντάξεις του ΟΓΑ, την Εθνική Σύνταξη των 384 €, όχι ως κατώτερη, αλλά ως βάση υπολογισμού μαζί µε την ανταποδοτική, και για τους αγρότες. Επιπλέον, οι αγρότες απολαμβάνουν πλέον τις ίδιες παροχές µε τους άλλους ασφαλισμένους.

Εξασφαλίσαμε την ομαλή και έγκαιρη καταβολή των ενισχύσεων, εξοφλώντας μάλιστα όλες τις παλιές εκκρεμότητες που υπήρχαν, ακόμα και από το 2008, καθώς και το βάρος των 3 δις που παραλάβαμε και το οποίο προσαυξάνονταν με πάνω από 300 εκατ. € το χρόνο. Με το τέλος του 2017, θα έχουν πληρωθεί συνολικά  2,8 δις €., στα οποία πρέπει να προστεθεί και το κοινωνικό μέρισμα που αντιστοιχεί στον αγροτικό κόσμο.   Σημαντική είναι επίσης, η μείωση του χρόνου καταβολής των αποζημιώσεων του ΕΛΓΑ  στο μισό.

Η Ανεργία, στο σύνολο της χώρας, από 28% το 2014 αγγίζει πλέον το 20%, για να πέσει ακόμη περισσότερο μέσα στο 2018. Στην τριετία 2015-2018 έχουμε 300.000 νέες θέσεις εργασίας, 140.000 μέσα στο 2017 – εκ των οποίων το 70% είναι μόνιμες θέσεις εργασίας.

Στον τομέα της Υγείας προβλέπεται ακόμη μεγαλύτερη αύξηση των δαπανών σε σχέση με το 2017. Το δημόσιο σύστημα υγείας έχει σταθεροποιηθεί, έχει επιτευχθεί η  καθολική υγειονομική κάλυψη όλων των πολιτών και έχουν πραγματοποιηθεί  πάνω από  15.000 νέες προσλήψεις στο δημόσιο σύστημα υγείας, οι οποίες συνεχίζονται. Εξομαλύνθηκε πλήρως η καταβολή των ληξιπρόθεσμων οφειλών των νοσοκομείων στους προμηθευτές (1,024 δις € για το 2017) και έχουν δημιουργηθεί οι προϋποθέσεις ώστε να μην επανέλθουν τα νοσοκομεία στο καθεστώς συσσώρευσης οφειλών των προηγούμενων ετών. Για τα νοσοκομεία του ΕΣΥ, το όριο αγορών θα παραμείνει στα αυξημένα περσινά επίπεδα των 1,634 δις €, γεγονός που  σε συνδυασμό με το επικείμενο νομοσχέδιο για την κεντρικοποίηση των προμηθειών, που θα επιφέρει οικονομίες κλίμακας, και με τη συνέχιση των προσλήψεων σε ιατρικό και λοιπό προσωπικό θα συντελέσει στη σταθερότητα και τη βιωσιμότητα του εθνικού συστήματος υγείας. Η μεταρρύθμιση της ΠΦΥ που θα αρχίσει να αποδίδει άμεσα, αναμένεται να αποσυμφορήσει τα νοσοκομεία σε ένα μεγάλο βαθμό και να εξυπηρετεί τους ασθενείς πιο γρήγορα και αποτελεσματικά.

Στο 1,85 δις ανέρχονται οι πόροι για το κοινωνικό κράτος με το οποίο γίνεται πράξη η κοινωνική αλληλεγγύη και προστασία για τους 600.000 δικαιούχους του ΚΕΑ, την υποστήριξη των κοινωνικών δομών  για τις ευπαθείς ομάδες πληθυσμού, την αύξηση κατά 40% (260 εκατ. €) των οικογενειακών επιδομάτων,  την κάλυψη 130.000 μαθητών δημοτικών σχολείων το 2018 με ημερήσια ζεστά σχολικά γεύματα και την επέκταση των βρεφονηπιακών σταθμών, ο αριθμός των οποίων θα αυξηθεί κατά 400 νέες σχολικές μονάδες το 2018,προκειμένου να δημιουργηθούν άλλες 10.000 θέσεις πέραν των σημερινών 109.000 θέσεων.

Στο πλαίσιο της σταδιακής ανάκτησης των εργασιακών δικαιωμάτων, από τον Σεπτέμβριο του 2018 επανέρχεται το καθεστώς των Συλλογικών Διαπραγματεύσεων ανάμεσα σε εργαζόμενους και εργοδότες. Με την τρίτη δε αξιολόγηση θα θεσμοθετήσουμε  το υπερ-προνόμιο για εργατικές απαιτήσεις, οι οποίες θα ικανοποιούνται πριν από οποιονδήποτε άλλο πιστωτή κατά τη διαδικασία αναγκαστικής εκτέλεσης ή πτώχευσης επιχειρήσεων.

Αυξημένες κατά 3,6% είναι, στον προϋπολογισμό του 2018, οι δαπάνες για την Παιδεία. Η αύξηση αυτή γίνεται ακόμη πιο σημαντική, 23,4% σε σχέση με το Μεσοπρόθεσμο που είχε συμφωνήσει η προηγούμενη κυβέρνηση.  Με τις δαπάνες για την Παιδεία στο 2,88% του ΑΕΠ, με το  περίπου 1 δις για την έρευνα και με τις γενναίες μεταρρυθμίσεις σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης, μετατρέπουμε την Παιδεία σε ουσιαστικό αναπτυξιακό συντελεστή, ο οποίος πραγματώνει ταυτόχρονα τόσο το στόχο για μια οικονομία της γνώσης και της καινοτομίας, όσο και τον στόχο της αναβάθμισης της θέσης της νέας γενιάς στο νέο αναπτυξιακό μοντέλο και, βεβαίως, την πολύπλευρη μόρφωσή της.

Με 5% αύξηση των δαπανών για την Τοπική Αυτοδιοίκηση, εκδηλώνουμε την πρόθεση να εξασφαλιστεί η ομαλή λειτουργία των Δήμων και να ενισχυθεί η δυνατότητά τους να συμβάλουν στην τοπική ανάπτυξης και τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των πολιτών.

Εν κατακλείδι, ο Προϋπολογισμός του 2018 παρέχει τα εχέγγυα του περάσματος της πατρίδας μας από την κρίση στην ανάπτυξη. Από τη βάναυση λιτότητα στην  απρόσκοπτη και δημιουργική προσπάθεια. Από το αδιέξοδο κλεπτοκρατικό μοντέλο στη θεμελίωση μιας βιώσιμης και δίκαιης ανάπτυξης. Από τον αυταρχισμό των δανειστών και των εγχώριων εκπροσώπων τους στη δημοκρατική άνοιξη των δικαιωμάτων και της κοινωνικής αλληλεγγύης.

Η συζήτηση για τη μεταμνημονιακή Ελλάδα μόλις άρχισε. Ο ΣΥΡΙΖΑ υπογράφει τα καλλίτερα που είναι μπροστά μας.

Χρυσούλα Κατσαβριά – Σιωροπούλου

Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Καρδίτσας

www.katsavria.gr




Total
0
Shares
Previous Article

Ασημίνα Σκόνδρα: Έτοιμοι και αποφασισμένοι να ανατρέψουμε την παρακμή

Next Article

ΧΙΟΝΟΔΡΟΜΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΕΛΑΤΗΣ: Πανέτοιμο για λειτουργία.