Τσίγκας Μουζάκι Καρδίτσας

Χρυσούλα Κατσαβριά – Σιωροπούλου: Προϋπολογισμός 2019

 

Κομβικό σημείο της πορείας προς τη δίκαιη ανάπτυξη αλλά και σημείο συνάντησης όλων των δημιουργικών δυνάμεων της πατρίδας μας.

Η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Καρδίτσας κ. Χρυσούλα Κατσαβριά – Σιωροπούλου, τοποθετήθηκε στην Ολομέλεια της Βουλής επί του προϋπολογισμού του 2019.

Το πλήρες κείμενο της ομιλίας της, έχει ως εξής:                              

«Για πρώτη φορά, μετά από 10 χρόνια, στο γλωσσάρι της συζήτησης για τον προϋπολογισμό  δεν υπάρχουν οι λέξεις ύφεση, λιτότητα, μειώσεις και περικοπές. Αντίθετα, επανέρχονται με ορμή και κυριαρχούν οι λέξεις ανάπτυξη, αυξήσεις και ελαφρύνσεις.

Οι πολίτες και τα νοικοκυριά μπορούν, πλέον, να σχεδιάσουν και να προγραμματίσουν τη ζωή τους και ξαναβλέπουν το μέλλον τους με αισιοδοξία.   Αλλά και οι επιχειρήσεις μπορούν να αξιοποιήσουν την οικονομική σταθερότητα και το ευνοϊκότερο περιβάλλον που έχει δημιουργηθεί.

Χωρίς αμφιβολία, η έξοδος από τα μνημόνια και την επιτροπεία πέρασε μέσα από θυσίες και δύσβατα μονοπάτια για όλη την ελληνική κοινωνία. Είναι όμως, μια πραγματικότητα για την οποία μπορούμε δίκαια να αισθανόμαστε ικανοποιημένοι, όλοι όσοι στηρίζουμε αυτή την  κυβέρνηση.

Η αποκατάσταση πολλών επιμέρους αδικιών με τα νομοσχέδια που ψηφίσαμε και υλοποιούν τις εξαγγελίες του Πρωθυπουργού, είναι η αρχή της διαδρομής στη μεταμνημονιακή εποχή. Στον οδικό χάρτη που οδηγεί στη δίκαιη ανάπτυξη, σημαντικός σταθμός είναι ο Προϋπολογισμός του 2019. Πρώτον γιατί επιβεβαιώνει το γύρισμα σελίδας και δεύτερον γιατί αποτελεί τη βάση για την περαιτέρω ανάκτηση της κυριαρχίας της χώρας, των δικαιωμάτων των εργαζομένων και της καλλίτερης προοπτικής των εισοδημάτων τους.   

Ασφαλώς, η μεταβατική περίοδος που διανύουμε, χαρακτηρίζεται, θα έλεγα, από μια στάση αναμονής πολλών συμπολιτών μας που συνδέεται με τη διαμόρφωση του νέου οικονομικού και κοινωνικού μοντέλου. Και, είναι φυσιολογικό, για ένα διάστημα, το παλιό να συνυπάρχει με το καινούργιο.

Εκείνο που δεν είναι φυσιολογικό, είναι η στάση της αντιπολίτευσης, κυρίως των κομμάτων του παλιού πολιτικού συστήματος. Με έναν ακραίο, και πολλές φορές αγοραίο, πολιτικό λόγο, διαγράφουν τις ευθύνες τους για τη χρεοκοπία της χώρας. Παρασιωπούν την υπονομευτική τους τακτική – όπως φάνηκε και στο θέμα των συντάξεων. Παρουσιάζουν με μελανά χρώματα την πραγματικότητα. Επιχειρούν να πανικοβάλλουν τους πολίτες και απαξιώνουν με fake news το έργο της κυβέρνησης. Ανευθυνολογούν στα εθνικά θέματα και, δεν λένε τίποτε για τις πραγματικές τους προθέσεις, που είναι κοινωνικά και ταξικά μεροληπτικές, σε βάρος της συντριπτικής πλειοψηφίας του λαού μας.

Το Στρατηγικό μας Σχέδιο για την ανάπτυξη της χώρας, είναι σε εξέλιξη και, ήδη, αποδίδει καρπούς. Είναι σχέδιο ελληνικό, είναι σχέδιο δικό μας. Το σχέδιο του κ. Μητσοτάκη είναι μνημονιακό, όπως εκείνο του κ. Στουρνάρα, που δήλωνε, από το βήμα της Βουλής, ότι το μόνο σχέδιο που διαθέτει η χώρα, είναι το μνημόνιο.

Περιλαμβάνει τον  σταδιακό απεγκλωβισμό από τις μνημονιακές δεσμεύσεις, την απλοποίηση και τον εξορθολογισμό του φορολογικού συστήματος σε δίκαιη κατεύθυνση, την ενίσχυση της παραγωγικής ανασυγκρότησης, την αξιοποίηση όλων των διαθέσιμων πόρων, τη δημιουργία φιλικού επιχειρηματικού περιβάλλοντος.

Και για να είμαι ξεκάθαρη ως προς την επιχειρηματικότητα: είτε αυτή αφορά στον ιδιωτικό τομέα, είτε στο δημόσιο είτε στον κοινωνικό τομέα, απαιτούνται οι ξεκάθαροι κανόνες που έχουμε διαμορφώσει, η μείωση της γραφειοκρατίας που επιδιώκουμε, η διάχυση της γνώσης και της καινοτομίας που έχουμε διασφαλίσει με τις μεταρρυθμιστικές τομές στην εκπαίδευση και την έρευνα.

Κανείς δεν το πίστευε αλλά είναι γεγονός. Το κοινωνικό κράτος επέστρεψε, μέσα σε δύσκολες συνθήκες. Η ανθρωπιστική κρίση, πλέον, είναι  σκοτεινό παρελθόν που στοιχειώνει τη Ν.Δ. και τους σοσιαλ –νεοφιλελεύθερους.

            Οι ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού προστατεύονται, μέσα από έναν κύκλο δράσεων και χρηματοδοτήσεων, τις οποίες μπορεί  οι πολίτες να μην ακούν και να μη βλέπουν από την τηλεόραση και τις εφημερίδες, τα  βλέπουν όμως στη ζωή τους και στην καθημερινότητά τους.

  • Τα 3 δισ. ευρώ για το ΚΕΑ και το κοινωνικό μέρισμα συνολικά μέσα σε μια τριετία.
  • Τα 240 κέντρα κοινότητας στα οποία οι πολίτες μπορούν να ενημερώνονται για όλες τις κοινωνικές παροχές.
  • Τα 100 Κέντρα Στήριξης της Οικογένειας που θα στηρίζουν έμπρακτα τα παιδιά και τις οικογένειες.
  • Τα 50 εκατ. ευρώ για τα 000 ζεστά γεύματα σε 950 σχολεία όλης της χώρας
  • Η αύξηση των βρεφονηπιακών σταθμών και του αριθμού των παιδιών που εισέρχονται σε αυτούς, δωρεάν.
  • Οι δράσεις και οι δαπάνες 780 εκατ. ευρώ για 215.000 ανέργους που συνέβαλαν στην πτώση της ανεργίας από το 27,5% το 2015 στο 18,9% το 2018.
  • Το ολιστικό σχέδιο δράσης για την κοινωνική ένταξη των Ρομά.
  • Η σταδιακή επαναλειτουργία των Κατασκηνώσεων, που επί πολλά χρόνια ήταν κλειστές.
  • Η ενίσχυση της ειδικής αγωγής µε 4500 προσλήψεις εκπαιδευτικών.
  • Τα εξειδικευμένα προγράμματα κοινωνικής ένταξης ατόμων με αναπηρία.

Κανείς δεν το περίμενε αλλά είναι γεγονός. Ο αγροτικός κόσμος έχει πάρει μεγάλη ανάσα με τα ευνοϊκά φορολογικά και ασφαλιστικά μέτρα που πήραμε.

Η ανάπτυξη του πρωτογενούς τομέα κινείται με γρήγορους ρυθμούς και θα επιταχυνθεί ακόμη περισσότερο με την υλοποίηση των έργων του ΠΑΑ και την αξιοποίηση του θεσμικού πλαισίου για το συνεργατισμό και τις ομάδες παραγωγών.

Κανείς δεν το φανταζόταν αλλά ο τουρισμός απογειώθηκε μαζί με την τεράστια αύξηση των αφίξεων και των εσόδων.

Όλα τα οικονομικά μεγέθη έχουν βελτιωθεί αισθητά, γεγονός που αποτυπώνεται στη μείωση της ανεργίας, στην αύξηση της απασχόλησης, στην αύξηση της παραγωγής και της κατανάλωσης.

Εάν αυτά δεν τα αντιλαμβάνεται η αντιπολίτευση μέσα στην προεκλογική της έξαρση, το βλέπει ξεκάθαρα ο ελληνικός λαός.

Η κανονικότητα στην κοινωνία και την οικονομία είναι κυρίαρχο χαρακτηριστικό της πραγματικότητας. Αυτό πρέπει να περάσει και στο δημόσιο χώρο, τον πολιτικό λόγο των πολιτικών και των κομμάτων. Είναι καιρός, ιδιαίτερα τα κόμματα που διεκδικούν να εμφανίζονται ως προοδευτικά, να εναρμονίσουν την πολιτική και τις συμμαχίες τους:

 Με το κοινωνικό πρόταγμα για πλήρη απασχόληση και δίκαιη αμοιβή της εργασίας, πλήρη εργατικά και κοινωνικά δικαιώματα, ουσιαστική κοινωνική δικαιοσύνη και αλληλεγγύη.

Με την ανάγκη για συλλογική λειτουργία, δημοκρατική συμμετοχή και διεύρυνση των δημοκρατικών θεσμών.

Με την ευθύνη για την προάσπιση της πατρίδας και την αναβάθμιση της γεωπολιτικής θέσης της χώρας.  

Γιατί ακριβώς στο πλαίσιο αυτό κινείται ο ΣΥΡΙΖΑ και έχει την έμπρακτη στήριξη του ελληνικού λαού. Ο Προϋπολογισμός, τον οποίο  καλούμε τη Βουλή να υπερψηφίσει, είναι κομβικό σημείο της πορείας προς τη δίκαιη ανάπτυξη αλλά και σημείο συνάντησης όλων των δημιουργικών δυνάμεων της πατρίδας μας.  Δηλαδή των δυνάμεων  που διαχρονικά στηρίζουν το αίτημα για εθνική ανεξαρτησία, λαϊκή κυριαρχία και κοινωνική δικαιοσύνη».     




Total
0
Shares
Previous Article

Ειδικό όχημα 4Χ4 παρέδωσε στην 8η ΕΜΑΚ η ΠΕΔ Θεσσαλίας

Next Article

Παναγιώτα Βράντζα: Κοινή Αγροτική Πολιτική