Τσίγκας Μουζάκι Καρδίτσας

Χρυσούλα Κατσαβριά – Σιωροπούλου: Νέος αθλητικός χάρτης στην υπηρεσία της νέας γενιάς.

.

Ο αθλητισμός μοχλός για την κοινωνική ανάπτυξη.

Η δημιουργία ενός αθλητικού συστήματος που θα συνδέεται άμεσα με τον ελεύθερο χρόνο των πολιτών, που θα συμβαδίζει με μια άλλη οικολογική πολιτική και θα αποτελεί μέρος ενός διαφορετικού μοντέλου οικιστικής ανάπτυξης κι εξυπηρέτησης των άμεσων αναγκών της κοινωνίας, είναι η στρατηγική προτεραιότητα του ΣΥΡΙΖΑ και της κυβέρνησης.

Η στήριξη των τριών πυλώνων του αθλητισμού, της φυσικής αγωγής και του αθλητισμού στην εκπαίδευση, των δράσεων της τοπικής αυτοδιοίκησης και του «αθλητισμού για όλους» και του ερασιτεχνικού αγωνιστικού και σωματειακού αθλητισμού, αποτελεί το κυρίαρχο στοιχείο της πολιτικής μας.

Κύριο μέλημά μας και βασικός σκοπός μας, είναι η αύξηση του πραγματικού αριθμού των αθλούμενων σε όλες τις μορφές των αθλητικών δραστηριοτήτων, η συντήρηση και η βελτίωση των δημόσιων και δημοτικών αθλητικών υποδομών. Παράλληλα, πολύ σημαντική είναι η στήριξη του ανθρώπινου δυναμικού  που δραστηριοποιείται στον αθλητισμό και, βεβαίως, η εμπέδωση συνθηκών διαφάνειας, ισονομίας και δημοκρατίας συνολικά στο αθλητικό σύστημα.

Στο πλαίσιο αυτό, έχουν καταβληθεί εργώδεις προσπάθειες με τις οποίες:

  • Αντιμετωπίζεται η βία και η διαφθορά στους αθλητικούς χώρους.
  • Επικαιροποιούνται οι προδιαγραφές των αθλητικών υποδομών.
  • Εξορθολογίστηκε  ο τρόπος κατανομής της τακτικής ετήσιας επιχορήγησης σε όλους τους εποπτευόμενους και επιχορηγούμενους φορείς, με έμφαση στη στήριξη των δημόσιων σταδίων.
  • Ενισχύθηκαν σημαντικά τα Προγράμματα Άθλησης για Όλους, με τον διπλασιασμό των σχετικών δαπανών.
  • Εφαρμόζονται προγράμματα σχολικού αθλητισμού.
  • Υιοθετούνται και εφαρμόζονται μέτρα καταπολέμησης του ντόπινγκ στη βάση της χάρτας του Παγκόσμιου Οργανισμού Αντιντόπινγκ.
  • Ελέγχονται συστηματικά και αξιολογούνται οι Αθλητικές Ομοσπονδίες, με αντικειμενικά, ποιοτικά και αναπτυξιακά μετρήσιμα κριτήρια, με βάση τα οποία  γίνεται πλέον η χρηματοδότησή τους.
  •  Αξιοποιείται το ΠΔΕ (Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων) για την κατασκευή αθλητικών έργων που συνιστούν μια ολοκληρωμένη παρέμβαση στις δημόσιες αθλητικές υποδομές της χώρας. Κριτήριο είναι οι  πραγματικές αθλητικές ανάγκες και γι’ αυτό επιλέγονται μικρά έργα ανά την Ελλάδα, με ομοιόμορφη διασπορά. Πρόκειται για «έργα ουσίας και όχι κορδέλας», με τα οποία αλλάζει ο αθλητικός χάρτης της χώρας.
  • Διοργανώνονται  πολλές επιτόπιες διαδικασίες ανοικτής διαβούλευσης με εκατοντάδες εκπροσώπους αθλητικών φορέων της περιφέρειας.
  • Πραγματοποιούνται σημαντικές εκδηλώσεις με σκοπό την καλλιέργεια των ιδεών του αθλητισμού και του «ευ αγωνίζεσθαι».
  • Επικυρώθηκαν οι ευρωπαϊκές συμφωνίες για την καταπολέμηση της χειραγώγησης και της διαφθοράς στον αθλητισμό.
  • Αναπτύσσονται διακρατικές και διεθνείς αθλητικές συμφωνίες.

Οι περιορισμένοι διαθέσιμοι πόροι, εξαιτίας της κρίσης και του ξεπουλήματος του ΟΠΑΠ, δεν εμπόδισαν την προσπάθεια να διατηρήσουμε σταθερές τις μεταβιβαστικές πληρωμές προς τους εποπτευόμενους φορείς, τις ομοσπονδίες και τα εθνικά αθλητικά κέντρα. Και είναι σταθερές στο ύψος της ολυμπιακής χρονιάς του 2016, με τις προβλέψεις της ΓΓΑ να δείχνουν ότι στο τέλος του έτους θα μπορούμε να μιλάμε για μία αύξηση των χρηματικών ροών προς τις ομοσπονδίες, η οποία θα είναι της τάξης του 5% έως 10%.

Η χρηματοδότηση της ανακατασκευής του χλοοτάπητα του Δημοτικού γηπέδου Καρδίτσας με 120.000 € και του Δημοτικού Σταδίου Σοφάδων επίσης με 120.000 €, καθώς και της βελτίωσης του Δημοτικού γηπέδου  ποδοσφαίρου Παλαμά με 50.000 €,  αποδεικνύει την πολιτική βούληση του ΣΥΡΙΖΑ και της κυβέρνησης, να στηρίξει αποφασιστικά τον ερασιτεχνικό αθλητισμό στο νομό μας. Ένα ανάλογο δείγμα γραφής αποτελεί η αποκέντρωση των σχολών προπονητών στην επαρχία και η δημιουργία Σχολής Προπονητών βόλεϊ στην Καρδίτσα, αίτημα πολλών χρόνων, που αυτή η Κυβέρνηση υλοποιεί.

Τα 290.000 € που διαθέτει η κυβέρνησή μας από το ΠΔΕ (Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων), από το υστέρημα δηλαδή του προϋπολογισμού, είναι πολλά σε σχέση με τους περιορισμούς της οικονομίας. Είναι όμως λίγα σε σχέση με τις πραγματικές ανάγκες της αθλητικής οικογένειας της Καρδίτσας, των πολλών αθλητικών συλλόγων και ιδιαίτερα των νέων μας. Ωστόσο, είναι και μια αναγνώριση στα νιάτα της Καρδίτσας, που πρωταγωνιστούν με το ήθος και τις επιδόσεις τους και μας κάνουν περήφανους με κάθε ευκαιρία. Είναι επίσης, και ένας ισχυρότατος συμβολισμός καθώς συμπίπτει με την ανάκαμψη και την ανάπτυξη της χώρας μας.

Η έξοδος από την κρίση και την επιτροπεία σηματοδοτεί πλέον το πέρασμα σε ένα ελπιδοφόρο μέλλον για τη νέα γενιά, σε όλους τους τομείς – και στον αθλητισμό. Είναι δε βέβαιο ότι θα μεγαλώσουν τα δημοσιονομικά περιθώρια για ορθολογική χρηματοδότηση και ανάπτυξη του αθλητισμού. Για μας, για τον ΣΥΡΙΖΑ, καμία γενιά δεν είναι χαμένη. Όχι μόνο  δεν θα το επιτρέψουμε αλλά, επιπλέον, δημιουργούμε τις προϋποθέσεις για την ανάκτηση και τη διεύρυνση των δικαιωμάτων, των ευκαιριών και των δυνατοτήτων του νέου Έλληνα και της νέας Ελληνίδας,  για προσωπική και συλλογική ανάπτυξη και ευημερία.




Total
0
Shares
Previous Article

Αναφορά αιτημάτων - προβλημάτων μέσω κινητού στον Δήμο Καρδίτσας

Next Article

Τον αντιπεριφερειάρχη Καρδίτσας κ. Β. Τσιάκο επισκέφθηκε ο Δήμαρχος Λίμνης Πλαστήρα