Τσίγκας Μουζάκι Καρδίτσας

Χρυσούλα Κατσαβριά-Σιωροπούλου: Ανατέλλει η μεταμνημονιακή Ελλάδα και η δίκαιη ανάπτυξη

.

Η Ελλάδα κερδισμένη από τη  συμφωνία με τα Σκόπια

Εκλογές το φθινόπωρο του 2019

Η Ν.Δ. και οι δυνάμεις της διαπλοκής σε στρατηγικό αδιέξοδο

  1. Κυρία Κατσαβριά, σήμερα στο eurogroup κρίνεται το θέμα του χρέους….

Είναι αλήθεια πρόκειται για την τελευταία πράξη του μνημονιακού δράματος! Είναι η ώρα των δανειστών να αποδείξουν ότι είναι εταίροι. Να αναλάβουν το δικό τους χρέος απέναντι στην Ελλάδα και τους Έλληνες, που με μεγάλες θυσίες ανταποκρίθηκαν ακόμα και στις πιο σκληρές, θα έλεγα και βάναυσες απαιτήσεις τους. Έχω την πεποίθηση ότι την ώρα που θα διαβάζονται τούτες οι γραμμές, θα έχουν βγει πολύ καλές ειδήσεις από το Eurogroup για το ζήτημα του χρέους. Είμαστε πλέον  μια ανάσα από την αυτοδύναμη και καθαρή έξοδο στις αγορές και το τέλος της επιτροπείας. Σε δυο μήνες ακριβώς, η χώρα ανακτά την ισοτιμία της στην Ε.Ε. και την Ευρωζώνη.

  1. Ωστόσο κ. Κατσαβριά, δεν πέρασαν πολλές μέρες που με το πολυνομοσχέδιο που ψηφίσατε, η χώρα ανέλαβε και νέες δεσμεύσεις….

Με το πολυνομοσχέδιο έκλεισε η τέταρτη και τελευταία αξιολόγηση του προγράμματος. Υπήρξαν και πολλές θετικές ρυθμίσεις για την υγεία και την παιδεία. Σε κάθε περίπτωση το ισοζύγιο είναι θετικό και νομίζω πως αυτό συντέλεσε ώστε η αξιολόγηση αυτή να κλείσει πολύ γρήγορα και χωρίς παρατράγουδα.

  1. Δεν έχει δίκιο η αντιπολίτευση όταν σας κατηγορεί για τέταρτο μνημόνιο και συνέχιση της επιτροπείας;

Όχι, δεν έχει δίκιο η αντιπολίτευση. Αυτό δεν το ισχυρίζονται ούτε οι δανειστές, οι οποίοι σε όλους τους τόνους μιλούν για το οριστικό τέλος των προγραμμάτων και επαινούν την Ελλάδα για την αποτελεσματική δημοσιονομική προσαρμογή και τις αναπτυξιακές της επιδόσεις. Βεβαίως, είναι η αμηχανία του κ. Μητσοτάκη που τον οδηγεί στη διαστρέβλωση της πραγματικότητας και στην αναζήτηση πολιτικών υποστηλωμάτων στις προτάσεις του κ. Στουρνάρα για προληπτική γραμμή πίστωσης. Εάν αυτό συνέβαινε, τότε πράγματι θα είχαμε τέταρτο μνημόνιο γιατί η προληπτική γραμμή πίστωσης συνεπάγεται τη λήψη πρόσθετων μέτρων και αυστηρή επιτροπεία. Το γεγονός ότι Μητσοτάκης και Στουρνάρας έσπρωχναν σε αυτή την κατεύθυνση, υποδηλώνει το στρατηγικό αδιέξοδο και την αδυναμία της Ν.Δ. και των δυνάμεων της διαπλοκής  να ελέγξουν τις εξελίξεις. 

  1. Ναι, αλλά οι περικοπές των συντάξεων και η μείωση του αφορολογήτου από το 2019 είναι μέτρα που έχουν ήδη ψηφιστεί και θα εφαρμοστούν.

Πράγματι έχουν ψηφιστεί. Αλλά επιτρέψτε μου να σας θυμίσω ότι αυτό συνέβη προκειμένου να κλείσει η δεύτερη αξιολόγηση κατόπιν απαίτησης του ΔΝΤ, το οποίο δεν πίστευε ότι η χώρα θα έπιανε τους στόχους για τα πλεονάσματα. Όμως, όχι μόνο πιάσαμε τους στόχους, είχαμε και υπεραπόδοση,  με την οποία έγινε δυνατή η εφάπαξ χορήγηση της 13ης σύνταξης και του κοινωνικού μερίσματος.  Το ΔΝΤ και η αντιπολίτευση διαψεύστηκαν για μια ακόμη φορά. Και εδώ γεννώνται δύο ερωτήματα: το ένα είναι εάν θα συνεχίσει το ΔΝΤ να παίζει κάποιο – και ποιόν –ρόλο  και, το άλλο, γιατί η Ν.Δ. πίεζε να μπουν στην ατζέντα της τέταρτης αξιολόγησης οι συντάξεις και το αφορολόγητο; Ως προς το πρώτο, όπως φαίνεται και από τις προθέσεις Μακρόν και Μέρκελ, το ΔΝΤ θα πάψει να επηρεάζει τα ευρωπαϊκά πράγματα. Ως προς τον πραγματικό ρόλο της Ν.Δ., νομίζω ότι αποκαλύφθηκαν οι προθέσεις της τόσο από τη γενική θέση της για τη σχέση των γενεών, εάν δηλαδή πρέπει οι ηλικιωμένοι να στηρίζουν τους νέους ή το αντίστροφο, όσο και από την ξεκάθαρη τοποθέτηση της κ. Ξαφά, της μυστικοσυμβούλου του κ. Μητσοτάκη, η οποία ζητεί ακόμη μεγαλύτερες μειώσεις στις συντάξεις.

Σε κάθε περίπτωση, εμείς ούτε πιστεύουμε ούτε θέλουμε μείωση των συντάξεων και του αφορολογήτου. Όχι μόνο γιατί είμαστε με το μέρος των εργαζομένων και των συνταξιούχων αλλά και γιατί θεωρούμε ότι τα μέτρα αυτά είναι, στην ουσία τους,  αντιαναπτυξιακά. Γι αυτό και θα επιδιώξουμε με κάθε μέσο την κατάργησή τους.

  1. Παρ’ όλα αυτά, δεν βλέπετε ότι οι φόροι και οι ασφαλιστικές εισφορές καταδυναστεύουν τους Έλληνες πολίτες;

Είναι γεγονός ότι οι εργαζόμενοι και οι μικροί επιχειρηματίες εξακολουθούν να ταλαιπωρούνται και έχουν δίκιο να διαμαρτύρονται. Ωστόσο, κανείς δεν ξεχνά ότι η χώρα έπεσε στο γκρεμό της χρεοκοπίας εξαιτίας του παλιού πολιτικού συστήματος, της διαπλοκής και της διαφθοράς που διαπέρασε όλες τις πτυχές της κοινωνίας και της οικονομίας. Κανείς επίσης, δεν ξεχνά ότι η συνταγή της εξόδου από την κρίση επιβλήθηκε στη χώρα μας στη βάση ενός τιμωρητικού σχεδίου από τις νεοφιλελεύθερες δυνάμεις που κυριαρχούν στην Ευρώπη και διεθνώς. Και κάποιοι από τους δανειστές επιχειρούν δειλά – δειλά ένα είδος αυτοκριτικής. Εκείνοι που δεν κάνουν καμιά αυτοκριτική είναι οι δυνάμεις του νεοφιλελευθερισμού στην Ελλάδα, η Ν.Δ. και το ΠΑΣΟΚ με όποιο όνομα και ΑΦΜ. Ακόμη και η διαχείριση της κρίσης που ανέλαβαν ήταν και μεροληπτική υπέρ των ημετέρων και συνολικά αναποτελεσματική, με βαρύτατες οικονομικές και κοινωνικές συνέπειες.

Όμως ο ΣΥΡΙΖΑ και η κυβέρνησή μας πέτυχε εκεί που οι άλλοι απέτυχαν. Βγάζουμε τη χώρα από την κρίση αλλά με την κοινωνία όρθια. Και από τον Αύγουστο δεν γυρίζουμε απλώς σελίδα. Ανοίγουμε  ένα νέο κεφάλαιο στην ιστορία του τόπου μας με τη θεμελίωση του νέου οικονομικού και κοινωνικού υποδείγματος. Έχουμε στα χέρια μας το Στρατηγικό Σχέδιο για τη Δίκαιη Ανάπτυξη της μεταμνημονιακής Ελλάδας με το οποίο θα επιδιώξουμε την πλήρη απασχόληση και την καταπολέμηση της ανεργίας. Τη δίκαιη διανομή του εισοδήματος. Τη δίκαιη κατανομή των βαρών με μείωση φόρων και εισφορών. Αυτά όμως σημαίνουν συνέχιση των προσπαθειών, πολιτική σταθερότητα,  κοινωνική συνοχή και δημοκρατική συμμετοχή των πολιτών σε ένα γνήσιο προοδευτικό και αναπτυξιακό κίνημα.   

  1. Τα κρατώ όλα αυτά κ. Κατσαβριά, αλλά επιτρέψτε μου να επισημάνω ότι αφενός οι δημοσκοπήσεις δεν σας δικαιώνουν απόλυτα, αφετέρου ο κυβερνητικός σας εταίρος, οι ΑΝΕΛ, μοιάζει απρόβλεπτος. Και στο Σκοπιανό ο κ. Καμμένος είναι απόλυτος: δεν ψηφίζει τη συμφωνία που υπέγραψαν οι κύριοι Τσίπρας και Κοτζιάς. Μήπως κινδυνεύει η πολιτική σταθερότητα για την οποία μιλάτε; Και ένα τελευταίο: πόσο κοντά βλέπετε τις εκλογές;

Όσον αφορά τις δημοσκοπήσεις, δεν θα πω τα κλασικά για φωτογραφίες της στιγμής κλπ  Στο βαθμό που αποτυπώνουν μια δυσαρέσκεια των πολιτών, αυτή οφείλεται στη δικαιολογημένη κόπωση από την πολύχρονη κρίση. Ωστόσο, και είναι κατανοητό, δεν έχουν γίνει ακόμη ορατά τα θετικά οφέλη από την ανάκαμψη της οικονομίας. Υπάρχει όμως χρόνος για να γίνουν χειροπιαστά τα αποτελέσματα από την ανάπτυξη, στην οποία εισέρχεται με ταχύτατους ρυθμούς  η ελληνική οικονομία, γεγονός που δικαιώνει τις προσπάθειες του λαού και της κυβέρνησής μας. Άλλωστε οι εκλογές θα γίνουν το φθινόπωρο του 2019, και με τον τρόπο αυτό απαντώ στο τελευταίο ερώτημά σας.

Ως προς τη συνεργασία με τους ΑΝΕΛ και τον κ. Καμμένο, την απάντηση την έδωσε ο ίδιος καθώς καταψήφισε την προσχηματική πρόταση μομφής του κ. Μητσοτάκη. Η πολιτική σταθερότητα δεν κινδυνεύει από τους ΑΝΕΛ, καθώς έχουν αποδειχτεί συνεπής και αξιόπιστος εταίρος στην προσπάθεια να βγει η χώρα από την κρίση. Είναι ακριβώς το πλαίσιο  της κυβερνητικής συνεργασίας που εξ αρχής συμφωνήθηκε και υλοποιείται χωρίς παρεκκλίσεις.

Ως προς τη συμφωνία με την ΠΓΔΜ, πρόκειται για την επίλυση ενός χρόνιου εθνικού ζητήματος με τρόπο που εξασφαλίζει τα εθνικά συμφέροντα, την ειρήνη και τη σταθερότητα στα Βαλκάνια. Διευρύνει τις προϋποθέσεις για φιλία, συνεργασία και ανάπτυξη στενότερων και συμμαχικών δεσμών με τους γείτονές μας. Και είναι σημαντικό ότι η Ελλάδα είναι η περισσότερο κερδισμένη από αυτή τη συμφωνία, γεγονός που επιβεβαιώνεται από τους πλέον έγκυρους θεσμούς και σοβαρούς αναλυτές διεθνώς και εγχωρίως. Για παράδειγμα, είναι γνωστό ότι οι κύριοι  Αλιβιζάτος, Μαραντζίδης, Στέφανος Κασιμάτης, βεβαίως ο κ. Σταύρος Θεοδωράκης και πολλά στελέχη του ΚΙΝ.ΑΛ. επικροτούν τη συμφωνία, ως εθνικά συμφέρουσα. Όταν με το καλό έρθει η συμφωνία αυτή προς κύρωση στη Βουλή, είμαι βέβαιη ότι θα τύχει ευρύτατης κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας. Αυτός που πρέπει να προσέξει είναι ο αμετροεπής κ. Μητσοτάκης, ο οποίος, εγκλωβισμένος στην ακροδεξιά πτέρυγα του κόμματός του, επιχειρεί να διχάσει τους Έλληνες για να ενώσει τη Ν.Δ.




Total
0
Shares
Previous Article

Μακεδονία ξακουστή, κυβέρνηση κατάπτυστη

Next Article

Συμμετοχή στο 19ο Πανελλήνιο Συνέδριο Αποστράτων Σωμάτων Ασφαλείας

Related Posts