Τσίγκας Μουζάκι Καρδίτσας

Χαιρετισμός Χρυσούλας Κατσαβριά στο Αντάμωμα των Καππαδοκιτών

«19ο ΓΑΒΟΥΣΤΙΜΑ- ΑΝΤΑΜΩΜΑ ΚΑΠΠΑΔΟΚΙΤΩΝ»

«Οι μνήμες φυλάνε πατρίδες…»

και τι δεν έκαναν για να θάψουν τον ελληνισμό, τις ιδέες και τις αξίες του.. παρέβλεψαν όμως ότι ήταν σπόρος

«Με χαρά και συγκίνηση βρίσκομαι σήμερα μαζί σας στη μεγάλη γιορτή του προσφυγικού ελληνισμού που αντιστέκεται στην λήθη, παρά το πέρασμα  σχεδόν ενός ολόκληρου  αιώνα απ΄ το μεγάλο  ξεριζωμό απ ΄ τις πατρογονικές του εστίες, από εκείνη τη μαύρη χρονιά του 1924. Ενός  βίαιου ξεριζωμού χωρίς γυρισμό, του  Ελληνισμού  της Ανατολής,  που  κατάφερε  παρά τις κακουχίες και τα βάσανα  να ριζώσει, να προκόψει  και να διακριθεί στην μητέρα Ελλάδα! Πάνω στις ρίζες τους, τα παιδιά τους, δεύτερη, τρίτη και τέταρτη γενιά της προσφυγιάς, πρόκοψαν γιατί γνώρισαν τι θα πει προκοπή, τι θα πει τιμή, τι θα πει αρχοντιά, πίστη και αγώνας. Και ξανάνθισε το χαμόγελο στα χείλη και ξαναστήθηκε ο χορός. Μα τούτες οι γενιές δεν ξέχασαν ποτέ πως οι ρίζες τους είναι απέναντι.». Με αυτά τα λόγια, η κ. Χρυσούλα Κατσαβριά – Σιωροπούλου, Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Ν. Καρδίτσας χαιρέτισε  το 19ο  Αντάμωμα Καππαδοκιτών «Γαβούστιμα»  που πραγματοποιήθηκε στα Φάρσαλα 25, 26 και 27 Αυγούστου.

gavoustima 1Η Βουλευτής Καρδίτσας συνέχισε λέγοντας: «Σήμερα η καρδιά της Καππαδοκίας χτυπά στα Φάρσαλα στο  19ο   Γαβούστιμα, στο δικό σας αντάμωμα, Καππαδόκες,  που παραμένετε  θεματοφύλακες μιας λαϊκής παράδοσης και ενός  πολιτισμού, που μετέφεραν  απ’ άκρο  σ’ άκρο της Ελλάδας οι πρόσφυγες προγονοί σας. Σημαντική η συμβολή σας στην διατήρηση της ιστορικής μνήμης  και την διεκδίκηση της εγγραφής της στη συλλογική μνήμη του έθνους. Ο ξεριζωμός της μνήμης ενός λαού είναι μεγάλο κακό! Ένας λαός χωρίς μνήμη είναι ένας λαός χωρίς παρόν και χωρίς μέλλον. Γιατί πώς να δημιουργήσεις το μέλλον όταν αγνοείς την ιστορία σου!! Καππαδοκία! Ένας τόπος που πόνεσε απ’ τα βήματα της προσφυγιάς και η ιστορία του  έκλεισε με το βουβό κλάμα των παιδιών αλλά άφησε μεγάλη κληρονομιά, τα τεκμήρια ενός σπουδαίου πολιτισμού, ενός πολιτισμού που ακτινοβόλησε και ζύμωσε με το πνευματικό και μορφωτικό του κεφάλαιο τον σύγχρονο κόσμο. Το όνομά της, Καππαδοκία, έμεινε σε μας να την θυμόμαστε αλησμόνητη για τον ελληνισμό της και την ορθοδοξία.»

Στη συνέχεια, η κ. Κατσαβριά, συνεχάρη όλους όσους εργάστηκαν με μεράκι και σεβασμό στην παράδοση για την Πανελλήνια Σύναξη Καππαδόκων «Γαβούστιμα 2017» και συμμετέχουν σ’ αυτή και ιδιαίτερα τον Πολιτιστικό Σύλλογο Μικρασιατών Επαρχίας Φαρσάλων. Υπογράμμισε : «Αισθάνομαι την ανάγκη να εγκωμιάσω την σπουδαία συμβολή του  Πολιτιστικού Συλλόγου Μικρασιατών  Επαρχίας Φαρσάλων, το πάθος και  τον ζήλο τους  για τη διαφύλαξη, την ανάδειξη και την προβολή  του πολιτισμού  και της παράδοσης   των αλησμόνητων πατρίδων της Ανατολής και μας ταξιδεύουν σ’ αυτές μέσα από τις μουσικές, τα τραγούδια, τους χορούς, τις ιστορίες και τα παραμύθια, τις γεύσεις και τα κεράσματα… Είχα τη χαρά να συνεργαστώ, πριν αρκετά χρόνια με το Σύλλογο, να γνωρίσω και να νοιώσω τη ζεστασιά αυτών των υπέροχων ανθρώπων. Δημιουργήσαμε από τότε  μαζί πολλές και σπουδαίες δράσεις  και μοιραστήκαμε  συγκινητικές εμπειρίες  που σφράγισαν μια  δυνατή σχέση και μια δυνατή φιλία. Τη σημερινή μου συμμετοχή στο αντάμωμα αυτό, που αποτελεί ανάχωμα στην λησμονιά, εκλαμβάνω ως χρέος της κοινής μας προσπάθειας  για την πολιτιστική αφύπνιση του λαού και της πατρίδας μας. Δεν ένιωσα μόνο τιμή και χαρά για τη συμμετοχή μου στην εκδήλωση, αλλά και ιδιαίτερη συγκίνηση αφού είχα την ευκαιρία να ανταμώσω και να μιλήσω με παλιούς καλούς φίλους και συνεργάτες.»

Οι απόγονοι των προσφύγων, μακριά από τα πάτρια εδάφη, επιβιώνουν χάρη στην ένταση του νόστου, στην ιστορική συνείδηση και την πνευματική πρόσδεση με αυτές τις αλησμόνητες πατρίδες. Τα ιερά κέντρα της Μικράς Ασίας, της Καππαδοκίας, του Πόντου και της Θράκης, αποτελούν πόλο έλξης και μας εγκαρδιώνουν στη μακρόχρονη ιστορία μας. Όλα υπάρχουν για να θυμίζουν.. Δεν μπορούμε να σβήσουμε την ιστορία μας, τις παραδόσεις μας, το συναξάρι και το μαρτυρολόγιο μας.. Μόνο να προσθέσουμε ψηφίδες στην προσπάθειά μας να συνθέσουμε το ψηφιδωτό από τον καημό της Ρωμιοσύνης.

gavoustimaΗ Βουλευτής, κλείνοντας το χαιρετισμό της, ανέφερε χαρακτηριστικά:  «Το παρελθόν κρύβει τις χαρές του γυρισμού και σε προκαλεί να ανακαλέσεις και τις δικές σου προσωπικές σου μνήμες.. Η Ανάβρα, ο τόπος που γεννήθηκα και μεγάλωσα, γεμάτος πρόσφυγες από την Ανατολική Ρωμυλία αλλά και τα κοντινά χωριά Νέο Ικόνιο και Καππαδοκικό με μοναδικά εφόδια την αγάπη για την παράδοση και τον πολιτισμό, με δίδαξαν από τα παιδικά μου ακόμη χρόνια ότι οι πατρίδες δεν πεθαίνουν, ούτε είναι δυνατόν να χαθούν από τη μνήμη και την καρδιά μας. Όσο ανήκουμε εμείς σε αυτές τις πατρίδες, τόσο και αυτές οι πατρίδες ανήκουν σε μας. Ο τεράστιος και ανεξάντλητος λαογραφικός πλούτος της καθ ‘ ημάς Ανατολής, μεταβιβάζει εμπειρίες και πληροφορίες που διαιωνίζουν την ιστορική μνήμη του λαού και του επιτρέπουν να διασώζει την αίσθηση καταγωγής.» 

ΧΡΥΣΟΥΛΑ ΚΑΤΣΑΒΡΙΑ – ΣΙΩΡΟΠΟΥΛΟΥ
ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΣΥΡΙΖΑ Ν. ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ
Ιστοχώρος: www.katsavria.gr




Total
0
Shares
Previous Article

Ολοκληρώθηκε με επιτυχία το 19ο Τουρνουά Μπάσκετ 3Χ3 στο Χάρμα

Next Article

Υπηρεσία καταγραφής και εντοπισμού λογοκλοπής στο διαδίκτυο