Τσίγκας Μουζάκι Καρδίτσας

Χαιρετισμός Χρήστου Σιμορέλη στην ημερίδα της ΠΕΔ Θεσσαλίας

Χαιρετισμός Χρήστου Σιμορέλη στην ημερίδα της ΠΕΔ Θεσσαλίας με θέμα «Διαχείριση Δασών στο Δήμο Πύλης και ο ρόλος της Τοπικής Αυτοδιοίκησης»

Αξιότιμοι Κυρίες και Κύριοι,

Σας ευχαριστώ πολύ για τη πρόσκληση.

Είναι μεγάλη χαρά για μένα ως κάτοικο της περιοχής και βουλευτή του νομού, που βρισκόμαστε σε αυτή την Ημερίδα της ΠΕΔ Θεσσαλίας, με ένα τόσο σημαντικό θέμα όπως είναι η Διαχείριση των Δασών στο Δήμο μας, αλλά και ο ρόλος που πρέπει να παίξει η τοπική αυτοδιοίκηση, ώστε να διατηρήσουμε το φυσικό μας πλούτο.

Είναι εξέχουσας σημασίας η δημοτική αρχή και η πολιτεία να προστατεύσουν και να διαχειριστούν τα δασικά οικοσυστήματα που αντιμετωπίζουν καθημερινά πλήθος κινδύνων.

Όπως είναι γνωστό: Η προστασία των δασών κατοχυρώνεται συνταγματικά στο άρθρο 24 του Συντάγματος.

“Η προστασία του φυσικού και πολιτιστικού περιβάλλοντος αποτελεί υποχρέωση του Κράτους και δικαίωμα του καθενός […] Νόμος ορίζει τα σχετικά με την προστασία των δασών και των δασικών εκτάσεων. Η σύνταξη δασολογίου συνιστά υποχρέωση του Κράτους. Απαγορεύεται η μεταβολή του προορισμού των δασών και των δασικών εκτάσεων, εκτός αν προέχει για την Εθνική Οικονομία ή αγροτική εκμετάλλευση ή άλλη τους χρήση, που την επιβάλλει το δημόσιο συμφέρον”.

Δυστυχώς έχουμε γίνει μάρτυρες πολλών φαινομένων οικολογικής καταστροφής των δασών τα τελευταία χρόνια. Οι πυρκαγιές, όπως το 2007, η κλιματική αλλαγή, η παράνομη υλοτομία, το ελλιπές θεσμικό πλαίσιο, η απουσία κτηματολογίου και δασικών χαρτών που επιτρέπει την καταπάτηση δασικών εκτάσεων και οι ανεπαρκείς μηχανισμοί ασφαλείας είναι μερικές από τους βασικές αιτίες καταστροφής. Αποτέλεσμα είναι ο ανεκτίμητος αυτός φυσικός πόρος και πλούτος πολλές φορές να υποβαθμίζεται.

Ειδικά στη δύσκολη οικονομική κατάσταση την οποία βιώνουμε, πληρώνοντας σφάλματα των προηγούμενων κυβερνήσεων, τα οικονομικά μέσα της ενίσχυσης, της προστασίας, της φύλαξης και των αναδασώσεων είναι περιορισμένα.

Παρόλα αυτά, στόχος του ΣΥ.ΡΙΖ.Α και της Κυβέρνησης είναι να δημιουργηθεί ένα σωστό εθνικό σχέδιο διαχείρισης των δασών με στόχο την προστασία και την αειφορία, που με επιστημονικό τρόπο θα καλύπτει όσες ελλείψεις υπάρχουν. Η πολιτική βούληση υπάρχει καθώς η προστασία του περιβάλλοντος από τις βάρβαρες πολιτικές της οικονομικής εκμετάλλευσης ήταν ανέκαθεν ταυτοτικό στοιχείο της πολιτικής του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. Η οικολογία ήταν, είναι και θα είναι στοιχείο της ταυτότητας μας. Την εποχή της οικονομικής και περιβαλλοντικής κρίσης, είναι αναγκαίος ένας κοινωνικός και οικολογικός μετασχηματισμός της παραγωγικής διαδικασίας, στην κατεύθυνση μιας οικονομίας κοινωνικών αναγκών και περιβαλλοντικών αντοχών με στόχο να σώσουμε τα δασικά οικοσυστήματα και το περιβάλλον.

Σε αυτό το εγχείρημα η Τοπική Αυτοδιοίκηση οφείλει να σταθεί όχι μόνο αρωγός και συμπαραστάτης, αλλά και πρωτεργάτης μιας και ο καθένας ξέρει τον τόπο του καλύτερα! Σε αυτή τη μαγευτική περιοχή, που θαυμάζουν όσοι τουρίστες έρχονται, οποιαδήποτε ανάπτυξη και βελτίωση της υπάρχουσας κατάστασης είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με τη διατήρηση του φυσικού πλούτου. Όπως τον κληρονομήσαμε από τους γονείς μας να το παραδώσουμε στα παιδιά μας!

Εύχομαι καλές γιορτές σε όλους!




Total
0
Shares
Previous Article

Την κοινωνική προσφορά επιβράβευσε ο Δήμος Τρικκαίων

Next Article

Την βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ κ. Χρυσούλα Κατσαβριά – Σιωροπούλου, επισκέφθηκε ο Δήμαρχος Σοφάδων κ. Θάνος Σκάρλος

Related Posts