Τσίγκας Μουζάκι Καρδίτσας

ΦΩΤΟΠΟΥΛΟΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ: Κόκκινα δάνεια – ροζ κορδέλες & πράσινα άλογα

.

  Με ένα ογκωδέστατο νομοσχέδιο, 1.326 σελίδων και 400 άρθρων, ενός ακόμη μνημονιακού πολυνομοσχεδίου, το οποίο πρέπει να ψηφιστεί έως την Δευτέρα 15 Ιανουαρίου, η κυβέρνηση μας «ευχήθηκε» καλή χρονιά για το νέο έτος 2018. Με το καλημέρα να ψηφίσουνε άρον-άρον το πολυνομοσχέδιο, και να κλείσουνε το σκοπιανό. Ωρύεται η κοινωνία, οργανώνει συλλαλητήρια, αλλά ποιος την ακούει. Τα γράφω και εγώ, για να τα δούνε αυτοί που ψηφίζουν, οι πολιτικοί μας.Tsipras Tsakal

Τώρα εάν θα διαβάσουν αυτά που θα ψηφίσουν, δεν νομίζω. Διαβάζουν μόνον αυτοί που θέλουν να διακρίνουν το καλό από το κακό, αυτοί που έχουν το θάρρος να πούνε τη γνώμη τους, και να σηκώσουν αν χρειαστεί, το ανάστημά τους. Εάν δεν το έχουν τότε τζάμπα κόπος. Θα χάσουν την ώρα τους. Βέβαια οι κυβερνητικοί βουλευτές, έχουν φτάσει στο αντίθετο άκρο, αντί να προσπαθούν να πιέσουν την κυβέρνηση να βελτιώσει κάποια άρθρα προς όφελος των πολιτών και της κοινωνίας, αυτοί να προσπαθούν να «πείσουν» τους πολίτες, για το δίκαιο και το ωφέλιμο των μέτρων, δηλαδή «της θηλιάς που θα τους κρεμάσουν».

Ο στόχος της πολιτικής κοινωνίας κατά τον Αριστοτέλη είναι, η ευδαιμονία όλων των πολιτών της.

Κάτι που πρέπει να κατανοήσουμε όλοι μας είναι η ευθύνη και η αξία τού πολίτη, και η αξία και η ευθύνη του πολιτικού. Ο πολίτης μπορεί να επιλέγει, αλλά οι ευθύνες των πολιτικών δεν είναι ισοβαρής με των πολιτών. Οι πολιτικοί είναι οι «κλειδούχοι», αυτοί που πρέπει να αντιστέκονται και όχι να παραδίδουν τα κλειδιά ή να αφήνουν τις πόρτες ορθάνοιχτες..

Η επιλογή των δικαίων είναι απλή, όταν η κοινωνία δεν τους πολιορκεί, όταν αυτοί είναι ελεύθεροι.

Αλλιώς δεν είναι δίκαιοι. Άρα η κοινωνία δεν μπορεί να βασιστεί σε αυτούς.

Δύο λέξεις πρέπει να θυμόμαστε, ότι και αν κάνουμε στην ζωή μας. Την αλήθεια και το δίκαιο. Είναι κανόνας της ζωής, το δίκιο να ακολουθεί την αλήθεια, και το άδικο να ακολουθεί το ψέμα. Αν γνωρίζουμε την αλήθεια πιθανότατα, θα πράξουμε δίκαια. Η γνώση της αλήθειας θα διώξει την σύγχυση, και θα πάρουμε τις σωστές αποφάσεις. Η αλήθεια λέγεται ΠΑΝΤΑ με απλό και κατανοητό τρόπο, 1+1 πάντα κάνουν 2. Όταν ακούμε ίσως, μπορεί και αλλά, θέλουν να μας πουν ότι μπορεί να κάνει και 3. Το περί δικαίου αίσθημα είναι κοινό για όλους τους πολίτες ανεξαρτήτως τι ψηφίζουν.

Όσοι μας λένε ψέματα ή μας αποκρύπτουν την αλήθεια, σίγουρα δεν το κάνουν για το καλό μας.

Θα αναφερθώ εν’ συντομία, σε δύο θέματα, τα οποία είναι αλληλένδετα και κατά την γνώμη μου, έχουν άμεση σχέση με τα μνημόνια και την φτωχοποίηση του λαού μας. Στην Ανακεφαλαιοποίηση και στο «Δημόσιο Χρέος»

1ον.Στην περίπτωση της Ανακεφαλαιοποίησης (κόκκινα δάνεια) τα ερωτήματα πού πρέπει να απαντηθούν είναι. Ανακεφαλαιοποιήσαμε τις τράπεζες, με 209 δις €?, Που πήγαν αυτά τα χρήματα?, Αυτά τα ποσά μπήκαν στο δημόσιο χρέος δηλαδή τα χρωστάει ο λαός ή τα χρωστάνε οι τράπεζες?, Πότε, πόσο πουλήθηκαν και γιατί πουλήθηκαν οι τράπεζες?

Αν κάποιος δεν ξέρει την αλήθεια στις παραπάνω ερωτήσεις, δεν μπορεί να κρίνει, για το θέμα του δημοσίου χρέους, για τους πλειστηριασμούς, και τα κόκκινα δάνεια. Ας απαντήσει κάποιος, απλά και συγκεκριμένα, και τότε θα καταλάβουμε πως δημιουργήθηκε το χρέος, και εάν τελικά ο λαός χρωστάει στις τράπεζες, ή μήπως οι τράπεζες του χρωστάνε? Ας διαλέξουν οι τράπεζες, ή τα σπίτια , ή τα 209 δις των ανακεφαλαιοποιήσεων.

Αν πάρουνε τα σπίτια, θα πρέπει δώσουν πίσω τα 209 δις. Αν πάρουν τα 209 δις θα πρέπει να αφήσουν τα σπίτια. Μονά ζυγά δικά τους δεν γίνεται.

2ον Για το Δημόσιο Χρέος, αντί να προσπαθούν να μας πείσουν για την αναγκαιότητα των μνημονίων, θα ήταν χρήσιμο να γνωρίζουμε τα εξής: Ποιό είναι το αποτέλεσμα των μνημονίων και των επώδυνων μέτρων από το 2010 έως και σήμερα? Πόσο άραγε μειώθηκε το χρέος? Ρητορικό είναι το ερώτημα. Η απάντηση είναι η εξής:

Σύμφωνα λοιπόν με τον οργανισμό διαχείρισης του Δημοσίου xρέους,

Το Δημόσιο Χρέος στις 31/12/2009 ανέρχονταν σε 299,7 δις €, η 127,9% του ΑΕΠ.

Το Δημόσιο Χρέος σήμερα 10/1/2017 ανέρχεται σε 327,8 δις €, η 190.17% του ΑΕΠ.

Αυτό σημαίνει ότι η οικονομία κατέρρευσε, το χρέος μεγάλωσε και ταυτόχρονα ξεπουλήσαμε και τον δημόσιο πλούτο. Και τώρα που βρεθήκαμε, χωρίς περιουσία, χωρίς οικονομία και με μεγαλύτερο χρέος, τι θα κάνουμε?

Αυτή ήταν η επιτυχία των μνημονίων, αυτό κατάφεραν οι φωστήρες της εγχώριας και ευρωπαϊκής οικονομίας.

Κατά τα άλλα τί νόημα έχει να ακούμε τους πολιτικούς να συζητάνε για το χρέος, για τα μνημόνια, για τα κόκκινα δάνεια, για πράσινα άλογα και ροζ κορδέλες.

Άλλα λόγια να αγαπιόμαστε που λέει και ο λαός. Η απόκρυψη της αλήθειας είναι ισοδύναμο του ψεύδους.

Κάποια στιγμή όμως η θεωρία πρέπει να σταματά και να περνάμε στην πράξη. Η αξία της αρετής δεν αναγνωρίζεται μόνον στην θεωρητική μελέτη αυτής, αλλά και στην πρακτική της εφαρμογή.

ekleipsiΗ γενιά μας εξαιτίας των πολιτικών της, θα πρέπει να απολογηθεί στις επόμενες γενεές, όχι μόνο για τις σκληρές και άδικες πράξεις των κακών ανθρώπων της, όσο για την απαράδεκτη σιωπή των καλών ανθρώπων της.

Το σκοτάδι κάλυψε την Ελλάδα γιατί οι πολιτικοί, μας σβήσανε τα φώτα. Ο ήλιος όμως δεν μπορεί να σβήσει.

Καρδίτσα 12/1/2018


Fotopoulos Vasilis*ΦΩΤΟΠΟΥΛΟΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ

Οικονομολόγος – Σύμβουλος Επιχειρήσεων – Αντιπρόεδρος ΝΟ.Δ.Ε.ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ




Total
0
Shares
Previous Article

1ο Αντάμωμα Αναβίωσης ηθών και εθίμων των Συλλόγων της Λίμνης Πλαστήρα

Next Article

Χρυσούλα Κατσαβριά – Σιωροπούλου: Οι υποσχέσεις της κυβέρνησης γίνονται πράξη.

Related Posts