Τσίγκας Μουζάκι Καρδίτσας

Υπογραφή μνημονίου συνεργασίας μεταξύ των Υπουργείων ΨΗΠΤΕ – ΥΠΑΑΤ και του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας

 

ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΜΝΗΜΟΝΙΟΥ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ ΜΕΤΑΞΥ ΤΟΥ ΥΨΗΠΤΕ, ΤΟΥ ΥΠΑΑΤ ΚΑΙ ΤΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗ ΧΡΗΣΗ ΜΕΘΟΔΩΝ ΓΕΩΡΓΙΑΣ ΑΚΡΙΒΕΙΑΣ ΚΑΙ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ ΝΕΩΝ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΩΝ

  • Ν. Παππάς: «Η τεχνολογία της ευφυούς γεωργίας υφίσταται ήδη, δεν είναι στα χαρτιά. Κατά την πιλοτική εφαρμογή της έχει διαπιστωθεί πως μπορεί να επιτευχθεί εξοικονόμηση πόρων και μείωση του κόστους παραγωγής έως 30-45%. Πλέον βρισκόμαστε μπροστά σε μια επαναστατική αλλαγή στον τρόπο που καλλιεργείται η γη».
  • Βαγγέλης Αποστόλου: «Αν συνδυάσουμε τον αγροτικό τομέα με την καινοτομία και την τεχνολογία θα έχουμε κάνει τεράστια βήματα. Αυτά που μέχρι πριν λίγα χρόνια φάνταζαν “σενάρια επιστημονικής φαντασίας”, σήμερα γίνονται πράξη»

Οι Υπουργοί Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης, Νίκος Παππάς, Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Βαγγέλης Αποστόλου και ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, Γιώργος Πετράκος, προχώρησαν σήμερα στην υπογραφή Μνημονίου Συνεργασίας για τη χρήση μεθόδων Γεωργίας Ακριβείας και συστημάτων νέων τεχνολογιών.

Η συνεργασία των τριών μερών, η οποία παρουσιάστηκε σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο Εθνικό Κέντρο Ποιοτικού Ελέγχου, Ταξινόμησης και Τυποποίησης Βάμβακος Καρδίτσας, έχει ως στόχο την από κοινού σχεδίαση και ανάπτυξη τεχνικών, που βασίζονται σε αυτόνομα ιπτάμενα οχήματα (drones), υποστηρίζουν εφαρμογές τηλεπικοινωνιών, πληροφορικής και ψηφιακές υποδομές για τη συλλογή δεδομένων και τη λήψη αποφάσεων για παρεμβάσεις στην καλλιέργεια. Η δράση υποστηρίζεται από τη Γενική Γραμματεία Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων του Υπουργείου ΨΗΠΤΕ.

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης παρουσιάστηκε, ακόμα, η δράση «Ψηφιακός Μετασχηματισμός του Αγροτικού Τομέα», προϋπολογισμού 33,5 εκατ. ευρώ, η οποία δρομολογείται από τη Γενική Γραμματεία Ψηφιακής Πολιτικής του Υπουργείου ΨΗΠΤΕ.

Το έργο αφορά 450.000 αγρότες, γεωπόνους, γεωργικούς συμβούλους σε όλη τη χώρα, 20 ομάδες καλλιεργούμενων προϊόντων σε πρώτη φάση (με στόχο την ανάπτυξή του στο σύνολο των καλλιεργειών) και παραγωγές από 15 εκατ. στρέμματα στην κορύφωση υλοποίησης της δράσης.

Ο Υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης, Νίκος Παππάς, τόνισε σχετικά: «Η τεχνολογία της ευφυούς γεωργίας υφίσταται ήδη, δεν είναι στα χαρτιά. Η Πολιτεία οφείλει να φροντίσει ώστε αυτή να διαχυθεί μεταξύ των αγροτών της χώρας μας. Κατά την πιλοτική εφαρμογή της έχει διαπιστωθεί πως μπορεί να επιτευχθεί εξοικονόμηση πόρων και μείωση του κόστους παραγωγής έως 30-45%. Νομίζω ότι μπορούμε να πούμε πως πλέον βρισκόμαστε μπροστά σε μια επαναστατική αλλαγή στον τρόπο που καλλιεργείται η γη».

Ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Βαγγέλης Αποστόλου, σημείωσε: «Αν συνδυάσουμε τον αγροτικό τομέα με την καινοτομία και την τεχνολογία θα έχουμε κάνει ένα τεράστιο βήμα. Αυτά που μέχρι πριν λίγα χρόνια φάνταζαν “σενάρια επιστημονικής φαντασίας”, σήμερα γίνονται πράξη, μέσω της συνεργασίας των δύο Υπουργείων και του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Οι προβλέψεις, μέσω των νέων τεχνολογιών, για την κατάσταση της καλλιέργειας, τις καιρικές συνθήκες και άλλα γίνονται με ακρίβεια και ταχύτητα, κάτι που θα βοηθήσει απόλυτα τους αγρότες μας».

Ο Γενικός Γραμματέας Ψηφιακής Πολιτικής, Στέλλιος Ράλλης, υπογράμμισε: «Οι ψηφιακές τεχνολογίες είναι τα νέα εργαλεία στη διάθεση του Έλληνα αγρότη. Ως τον προσεχή Ιούνιο, θα ανακηρυχθεί ο ανάδοχος του έργου, το οποίο θα ωφελήσει 450.000 αγρότες. Πλέον, μέσω των 6.500 επίγειων σταθμών θα συλλέγονται πολύτιμα δεδομένα, ανοιχτά για όλους».

Ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, Γιώργος Πετράκος, ανέφερε: «Συμμετέχουμε στη δράση των δύο Υπουργείων με μεράκι. Και αυτό γιατί, ενώ συνήθως οι ιδέες σπάνια φτάνουν στην υλοποίηση, σε αυτή την περίπτωση οι ιδέες όντως φτάνουν στην εφαρμογή».

Τον Υπουργό Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης, Νίκο Παππά, συνόδευσαν οι Βουλευτές Καρδίτσας του ΣΥΡΙΖΑ, Σπύρος Λάππας, Χρυσούλα Κατσαβριά και Παναγιώτα Βράντζα, ο Γενικός Γραμματέας Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων, Βασίλης Μαγκλάρας, ο Γενικός Γραμματέας Ψηφιακής Πολιτικής, Στέλιος Ράλλης και ο Διευθυντής του Γραφείου του Υπουργού, Παναγιώτης Σκούτας.

f2e9cdf118e0125aed4c7ea382e6d5fd
Ο Νίκος Παππάς, για τη Γεωργία Ακριβείας και τα οφέλη της. Ομιλία στο πλαίσιο υπογραφής Μνημονίου Συνεργασίας με το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας. Στη φωτογραφία (από αριστερά) ο Γενικός Γραμματέας Ψηφιακής Πολιτικής, Στέλιος Ράλλης, ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, Γιώργος Πετράκος, ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Βαγγέλης Αποστόλου, ο Υπουργός ΨΗΠΤΕ, Νίκος Παππάς και ο συντονιστής της εκδήλωσης, Ηλίας Αντωνίου.
b877c951bbf2397bc248b553debf2ce9
Οι Υπουργοί Νίκος Παππάς και Βαγγέλης Αποστόλου, με τον Πρύτανη Γιώργο Πετράκο, κατά την υπογραφή του Μνημονίου Συνεργασίας
614a7158972de5dbc74a887e964199d4
Άποψη του ακροατηρίου της εκδήλωσης



Total
0
Shares
Previous Article

Συνάντηση εργασίας για τους μικρούς Ορεινούς Δήμους

Next Article

Διαβεβαίωση υφυπουργού Παιδείας στον Δήμαρχο Τρικκαίων για το Παν. Θεσσαλίας

Related Posts

nero 4
Διαβάστε περισσότερα

Εισήγηση Π.Ο.ΓΕ.Δ.Υ. στην κοινοβουλευτική επιτροπή σχετικά με την «Δημιουργία Οργανισμού Διαχείρισης Υδάτων Θεσσαλίας (Ο.Δ.Υ.Θ.)»

Εισήγηση Π.Ο.ΓΕ.Δ.Υ. στην κοινοβουλευτική επιτροπή σχετικά με την «Δημιουργία Οργανισμού Διαχείρισης Υδάτων Θεσσαλίας (Ο.Δ.Υ.Θ.)» Κύριε Πρόεδρε, Κύριοι Υπουργοί,…
new E65
Διαβάστε περισσότερα

Εγκαινιάζεται παρουσία του Πρωθυπουργoύ το τμήμα Λαμία – Καλαμπάκα του Αυτοκινητόδρομου Κεντρικής Ελλάδας Ε65

Εγκαινιάζεται παρουσία του Πρωθυπουργoύ το τμήμα Λαμία – Καλαμπάκα του Αυτοκινητόδρομου Κεντρικής Ελλάδας Ε65 Παρουσία του Πρωθυπουργού, πραγματοποιούνται…