Τσίγκας Μουζάκι Καρδίτσας

Υλοποιούνται ένα – ένα τα θετικά μέτρα που εξήγγειλε ο Αλέξης Τσίπρας στη ΔΕΘ

 

Στο υπουργικό συμβούλιο της Τετάρτης ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε τα μέτρα για τη στήριξη της κατοικίας και της ελάφρυνσης των κόκκινων δανείων, μέσα από τα επιδόματα ενοικίου και δανείου. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει δύο σκέλη:

  • Επιδότηση ενοικίου: Ωφελούνται 260.000 νοικοκυριά και 667.000 πολίτες. Από 70 έως 210 ευρώ μηνιαίως το επίδομα. Ανοίγει την Τρίτη η πλατφόρμα για τις αιτήσεις. Προϋπολογισμός 300 εκατ. ευρώ.
  • Επίδομα στέγασης: Επιδότηση της δόσης του στεγαστικού δανείου πρώτης κατοικίας για 180.000 νοικοκυριά και 460.000 πολίτες. Προϋπολογισμός 200 εκατ. ευρώ.

Το μέτρο αυτό είναι συνέχεια των ήδη ψηφισμένων και υλοποιούμενων μέτρων ανακούφισης του ελληνικού λαού, μετά την έξοδο από τα μνημόνια: αύξηση κατώτατου μισθού και κατάργηση υποκατώτατου μισθού, μείωση ΕΝΦΙΑ, μείωση ασφαλιστικών εισφορών, επιδότηση ασφαλιστικών εισφορών για νέους μισθωτούς, μείωση φορολογίας επιχειρήσεων, πληρωμή αναδρομικών, κατάργηση φόρου επιτηδεύματος για συνεταιρισμένους αγρότες, χιλιάδες προσλήψεις στην Ειδική Αγωγή, ενίσχυση του «Βοήθεια στο σπίτι». Τις επόμενες ημέρες αναμένεται να κατατεθεί στη βουλή, το νομοσχέδιο για το νέο πλαίσιο προστασίας της πρώτης κατοικίας, ανάσα για πάνω από 180.000 νοικοκυριά και έπονται τα νομοσχέδια για τις 120 δόσεις που αφορούν οφειλές στα ασφαλιστικά ταμεία και στην εφορία.

Τρία χαρακτηριστικά έχει στο σύνολό του αυτό το πρόγραμμα ανάκαμψης από την κρίση που ξεκίνησε αμέσως μετά την έξοδο από τα Μνημόνια, υλοποιείται κατά γράμμα και με βάση τα χρονοδιαγράμματα:

  • Πρώτον, εκπονήθηκε μετά από συστηματική και εντατική διαπραγμάτευση με τους εταίρους της χώρας. Ούτε αυτονόητα ήταν τα μέτρα ούτε μας τα χάρισαν οι δανειστές.
  • Δεύτερον, αποτυπώνει τη βούληση της κυβέρνησης για αναδιανομή υπέρ των ασθενέστερων, ακόμα και στο πιο περιορισμένο δημοσιονομικό πλαίσιο. Η κυβέρνηση μένει συνεπής στη δέσμευσή της ότι αυτοί που σήκωσαν το μεγάλο βάρος της κρίσης θα είναι οι πρώτοι που θα υποστηριχθούν από τα οφέλη της ανάπτυξης.
  • Τρίτον, αποτελεί ιδιοκτησία της παρούσας κυβέρνησης. Δεν υπάρχει κανείς στην ελληνική κοινωνία που να πιστεύει ότι, αν κυβέρνηση ήταν η Ν.Δ., θα είχαν υλοποιηθεί τέτοιου προσανατολισμού μέτρα. Ειδικά από τη Ν.Δ., η οποία έχει χαρακτηρίσει τα μέτρα στήριξης «ανεύθυνη παροχολογία» και «κρατικοδίαιτη επαιτεία». Αλλά στη Βουλή τα ψηφίζει.

Υπάρχουν δύο αντιλήψεις και δύο δρόμοι για τη μεταμνημονιακή Ελλάδα. Αυτός που συνδέει την έξοδο από την κρίση με την ενίσχυση της κοινωνίας και της εργασίας. Και αυτός που υπόσχεται τη διαιώνιση της λιτότητας προκειμένου να διασφαλιστούν τα συμφέροντα των ισχυρών. Στις εθνικές εκλογές του ερχόμενου Οκτωβρίου, ο ελληνικός λαός θα δώσει ισχυρή πλειοψηφία στις δυνάμεις του προοδευτικού πόλου με κορμό τον ΣΥ.ΡΙΖ.Α., για να ενισχύσει τον πρώτο δρόμο.

Για τη Ν.Ε. ΣΥΡΙΖΑ Ν. Καρδίτσας

Ηλίας Αντωνίου




Total
0
Shares
Previous Article

Έφυγε από τη ζωή η Μαρία Ν. Ακρίβου σε ηλικία 91 ετών

Next Article
xioni mpala podosfairo

Αναβολή αγώνων Κ16 και Κ14 ΕΠΣΚ (23-24/2)!