Τσίγκας Μουζάκι Καρδίτσας

Υδροδότηση του συνοικισμού Γ. Καραϊσκάκη – Απάντηση της Δ.Ε.Υ.Α. Μουζακίου

Έχοντας την ευθύνη για την ποιότητα του παρεχόμενου νερού από τα δίκτυα ύδρευσης στον Δήμο Μουζακίου, και μετά από έντονη ανησυχία που εκδηλώθηκε μέσω της ιστοσελίδας σας, για το κατά πόσον είναι πόσιμο το νερό από το δίκτυο ύδρευσης στον Συν. Γ. Καραϊσκάκη ενημερώνουμε τους υδρολήπτες για τα κάτωθι :

Ο Συνοικισμός υδροδοτείται από τις γεωτρήσεις της Δ.Κ. Μαυρομματίου μέσω τροφοδοτικού αγωγού από την κεντρική δεξαμενή της ανωτέρω Κοινότητας και επικουρικά από δυο φυσικές πηγές υδροληψίας μέσω υδρομαστεύσεων.

Την Κυριακή 13 Μαρτίου 2016, παρατηρήθηκε το απόγευμα ασυνήθιστη θολότητα, αλλά και εμφάνιση χρώματος στο νερό από ορισμένες βρύσες του Συνοικισμού.

Την Καθαρά Δευτέρα 14 Μαρτίου 2016 προβήκαμε σε έλεγχο των δυο υδρομαστεύσεων και διαπιστώθηκε ότι εκδηλώθηκαν έντονα πλημμυρικά φαινόμενα στα φρεάτια υδροσυλλογής λόγω υπερχείλισης παρακείμενων ρεμάτων με αποτέλεσμα να έχουμε εισροή χωμάτων και φύλλων εντός αυτών, αλλά και διήθηση νερού στο χώρο γύρω από αυτά.

Άμεσα προβήκαμε σε καθαρισμό των φρεατίων θέτοντας συγχρόνως τις υδρομαστεύσεις εκτός λειτουργίας, ενώ συγχρόνως καθαρίσαμε την κεντρική δεξαμενή υδροσυλλογής αλλά και το δίκτυο διανομής ξεπλένοντας το, μέσω ανοίγματος κεντρικών δικλείδων καθαρισμού.

Η Δ.Ε.Υ.Α.Μουζακίου έχει κατ’ επανάληψη προβεί σε υγειονομική αναγνώριση των φυσικών πηγών υδροληψίας που τροφοδοτούν τον Συνοικισμό προκειμένου να διερευνηθούν αίτια θολότητας που εμφανίζονται ορισμένες χρονικές στιγμές έντονων βροχοπτώσεων και ήδη έχει τεθεί εδώ και πολλούς μήνες εκτός λειτουργίας υδρομάστευση πηγής, που θεωρείτο ότι προκαλούσε προβλήματα.

Προγράμματα δειγματοληψίας καταρτίζονται ετησίως για όλα τα δίκτυα ύδρευσης αρμοδιότητας της Δ.Ε.Υ.Α.Μουζακίου συμπεριλαμβανομένου και του Συν. Γ. Καραϊσκάκη τα οποία περιλαμβάνουν έλεγχο όλων των παραμέτρων των οριζόμενων από την κείμενη νομοθεσία, που περιλαμβάνουν ένα μακρύ κατάλογο από μικροβιολογικές και φυσικοχημικές παραμέτρους εκτελούμενο από διαπιστευμένο εργαστήριο από τις βρύσες καταναλωτών. Ο τελευταίος έλεγχος έλαβε χώρα στις 11 Ιουνίου 2015 στην οικία Γιαννακού Θωμά, χωρίς να παρατηρηθεί ουδεμία υπέρβαση στις μικροβιολογικές παραμέτρους που μετρήθηκαν και τίθεται στην διάθεση οποιουδήποτε ενδιαφερομένου.

Αναμφισβήτητα το διατιθέμενο προς πόση νερό πρέπει να είναι απαλλαγμένο χρώματος αλλά και διαυγές, δηλαδή να μην παρουσιάζει θολότητα. Η ύπαρξη χρώματος στο νερό υποδηλώνει παρουσία χρωστικών ουσιών εν διαλύσει, είτε φυτικών από φύλλα δέντρων και ρίζες φυτών είτε ανόργανων ή οργανικών (άλατα, σίδηρος από διάβρωση σωλήνων), χωρίς να σημαίνει ότι είναι πάντοτε επικίνδυνο.

Η θολότητα δε, υποδηλώνει την ύπαρξη κολλοειδών ανόργανων ή οργανικών υλών που αιωρούνται. Αξίζει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με την ΚΥΑ Υ2/2600/21-06-2001 και τις τροποποιήσεις της για την ποιότητα του νερού ανθρώπινης κατανάλωσης, δεν ορίζεται παραμετρική τιμή για την θολότητα, επισημαίνοντας όμως ότι πρέπει να είναι αποδεκτή από τους καταναλωτές και άνευ ασυνήθους μεταβολής.

Είναι γεγονός ότι στις πλείστες των περιπτώσεων το νερό από υδρομαστεύσεις φυσικών πηγών κατόπιν φαινομένων έντονων βροχοπτώσεων εμφανίζει αυξημένη θολότητα επειδή η απότομη αύξηση της παροχής της πηγής προκαλεί έκπλυση των εδαφών και ιζημάτων με τα οποία έρχεται σε επαφή το νερό αλλά και εξαιτίας και των αντιδράσεων που προκαλούνται μεταξύ του νερού και των πετρωμάτων που έρχεται σε επαφή. Σε κάθε περίπτωση βέβαια, πρέπει να λαμβάνονται τα αναγκαία μέτρα για την προστασία του έργου υδρομαστεύσεως από επιφανειακά νερά.

Επίσης ακόμη και αν μια δεδομένη χρονική στιγμή για ένα συγκεκριμένο σημείο από το οποίο ελήφθη δείγμα νερού η εργαστηριακή ανάλυση δείξει ότι υπερβαίνει σε κάποια παράμετρο το τιθέμενο από την νομοθεσία όριο, αυτό δεν αντικατοπτρίζει και την εν γένει κατάσταση της ποιότητας του νερού αλλά και του δικτύου γενικότερα, εφόσον λαμβάνονται άμεσα οι απαιτούμενες διορθωτικές κινήσεις για την επαναφορά των μετρούμενων παραμετρικών τιμών εντός των επιθυμητών ορίων.

Καλούμε την κυρία Τσιτσώνη να υποδείξει στην υπηρεσία επακριβώς το σημείο από το οποίο πήρε το εικονιζόμενο δείγμα νερού, προκειμένου να προβούμε στην αναγκαία δειγματοληψία .

Από την Δ.Ε.Υ.Α.Μουζακίου




Total
0
Shares
Previous Article

Σε επιφυλακή ο Δήμος Τρικκαίων λόγω των ισχυρών βροχοπτώσεων

Next Article

Παναγιώτα Βράντζα: Η υποκρισία έχει και τα όρια της κύριοι Δήμαρχοι