Τσίγκας Μουζάκι Καρδίτσας

Τρίκαλα: Στηρίζοντας τις κακοποιημένες γυναίκες στην πράξη

Συνοπτικός απολογισμός από το Κέντρο Συμβουλευτικής Υποστήριξης Γυναικών Θυμάτων Βίας

 

Συνοπτικός απολογισμός από το Κέντρο Συμβουλευτικής Υποστήριξης Γυναικών Θυμάτων Βίας του Δήμου Τρικκαίων για το 2017

Με στήριξη 304 γυναικών από το 2014 και 127 μόνο το 2017, το Κέντρο Συμβουλευτικής Υποστήριξης Γυναικών Θυμάτων Βίας του Δήμου Τρικκαίων αποτελεί μια εξαιρετική δομή.

Λειτουργεί με στόχο να συμβουλεύσει γυναίκες που υφίστανται οποιαδήποτε μορφή βίας και στον Δήμο Τρικκαίων έχει ήδη αφήσει το στίγμα της.

Το Κέντρο, με πολλαπλή ενημερωτική δράση και με έντονο αποτύπωμα στην τοπική κοινωνία, ενεργεί ως δομή του Δήμου Τρικκαίων, υλοποιώντας τους στόχους που κάθε φορά τίθενται. Φέτος, προχωρά σε έναν απολογισμό του έργου του, που είναι σημαντικότατο για τις γυναίκες που έχουν ήδη ωφεληθεί ή σκέφτονται να ζητήσουν συμβουλή και συνδρομή από τα στελέχη του.

Συνοπτικός απολογισμός του έργου του Κέντρου Συμβουλευτικής Υποστήριξης Γυναικών Θυμάτων Βίας του Δήμου Τρικκαίων για το έτος 2017 

Το Κέντρο Συμβουλευτικής Υποστήριξης Γυναικών:

  • Απευθύνεται σε Γυναίκες που υφίστανται οποιαδήποτε μορφή βίας / ή έχουν υποστεί βία στο παρελθόν, καθώς και σε Γυναίκες ευάλωτων κοινωνικών ομάδων που εκτίθενται σε πολλαπλές διακρίσεις (μετανάστριες, πρόσφυγες, άπορες, άστεγες, ΑμεΑ, άνεργες, μονογονείς)
  • Στελεχώνεται από ψυχολόγο, κοινωνιολόγο, κοινωνική λειτουργό και νομική σύμβουλο, παρέχοντας συνεδρίες ψυχολογικής, κοινωνικής-εργασιακής και  νομικής στήριξης.
  • Συνεργάζεται με Ξενώνες Φιλοξενίας, Αστυνομικές και Εισαγγελικές Αρχές, Νοσοκομεία, Κέντρα Υγείας, τον Δικηγορικό Σύλλογο και άλλους φορείς, όπου και παραπέμπει ή συνοδεύει όποτε αυτό απαιτείται.

Όλες οι υπηρεσίες του Κέντρου Συμβουλευτικής Υποστήριξης Γυναικών, παρέχονται δωρεάν και διέπονται από τους κανόνες του απορρήτου της συμβουλευτικής διαδικασίας.

Αριθμός ωφελουμένων γυναικών που προσήλθαν στο Κέντρο Συμβουλευτικής:

Κατά τη διάρκεια του έτους 2017, το Κέντρο Συμβουλευτικής εξυπηρέτησε συνολικά 127 γυναίκες, εκ των οποίων, οι 85 περιπτώσεις ήταν ωφελούμενες που προσήλθαν πρώτη φορά το έτος 2017, ενώ οι 42, ήταν περιπτώσεις οι οποίες συνεχίζουν να λαμβάνουν τις υπηρεσίες του Κέντρου από προηγούμενα έτη. Από την αρχή της λειτουργία του έως και σήμερα, στο Κέντρο έχουν απευθυνθεί συνολικά 304 γυναίκες.

Παρακάτω εκτίθενται ενδεικτικά, κάποιες από τις δράσεις του Κέντρου Συμβουλευτικής Υποστήριξης Γυναικών Θυμάτων Βίας του Δήμου Τρικκαίων για το έτος 2017:

Δράσεις ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης

Α. Ενημερώσεις στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση για το φαινόμενο της Βίας κατά των Γυναικών και την ισότητα των δύο φύλων

Συνολικά στη δράση συμμετείχαν 419 μαθητές και μαθήτριες των τριών τάξεων του Λυκείου και 777 μαθητές και μαθήτριες των τριών τάξεων του Γυμνασίου.

Β. Δράσεις ενημέρωσης-ευαισθητοποίησης σε ενήλικο κοινό

-Καμπάνια ευαισθητοποίησης: «ΔΕΝ ΚΛΕΙΝΩ ΤΑ ΜΑΤΙΑ ΜΟΥ ΣΤΗ ΒΙΑ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΓΥΝΑΙΚΩΝ»

Η δράση ξεκίνησε με τον Δήμαρχο Τρικκαίων, Δημήτρη Παπαστεργίου, πρώτο να κρατά το πλακάτ του Κέντρου στο οποίο αναγράφεται το μήνυμα : «ΔΕΝ ΚΛΕΙΝΩ ΤΑ ΜΑΤΙΑ ΜΟΥ ΣΤΗ ΒΙΑ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΓΥΝΑΙΚΩΝ», τον Νοέμβριο του 2016.

BIA PAPASTERGIOY

Κατά τη διάρκεια του 2017, στην καμπάνια συμμετείχαν συνολικά 30 πρόσωπα είτε ατομικά, είτε ως εκπρόσωποι φορέων από τον χώρο της πολιτικής, της τέχνης, του πολιτισμού και του αθλητισμού.

-Ενημερώσεις σε ιδιωτικά ιατρεία, διαγνωστικά και μικροβιολογικά κέντρα της πόλης των Τρικάλων.

-Ενημερώσεις σε ενήλικο κοινό (συλλόγους, προσωπικό υπηρεσιών, φορέων κλπ)

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα για την εξάλειψη της βίας κατά των Γυναικών μεταξύ άλλων πραγματοποιήθηκαν οι εξής δράσεις:

-«Οpen day». Ημέρα όπου το Σ.Κ. “ανοίγει” και ενημερώνει το κοινό. (23/11/2017)

-Ανάρτηση του μηνύματος της καμπάνιας, «ΔΕΝ ΚΛΕΙΝΩ ΤΑ ΜΑΤΙΑ ΜΟΥ ΣΤΗ ΒΙΑ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΓΥΝΑΙΚΩΝ» πάνω από την  είσοδο του Δημαρχείου. (23-26/11/2017)

-Φωταγώγηση του Δημαρχείου Τρικάλων με πορτοκαλί χρώμα, το οποίο έχει καθιερώσει ο ΟΗΕ για να συμβολίζει τον αγώνα ενάντια στη βία κατά των γυναικών. (25/11/2017)

Ανάρτηση αφισών με το μήνυμα της ΓΓΙΦ για την 25η Νοεμβρίου σε κεντρικά σημεία της πόλης.

Γ. Δωρεάν εργαστήρια-σεμινάρια :

1.Διήμερο εργαστήριο για γυναίκες, με θέμα «Γυναίκα και Απασχόληση» με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας, σε συνεργασία με το Αναπτυξιακό Κέντρο Θεσσαλίας. (15-16/3/2017)

2.Σεμινάριο οικονομικής ενδυνάμωσης από το Κέντρο Γυναικών Καρδίτσας σε ομάδα ωφελουμένων του Κέντρου Συμβουλευτικής Υποστήριξης Γυναικών Θυμάτων Βίας του Δήμου Τρικκαίων. Το σεμινάριο πραγματοποιήθηκε σε πέντε συναντήσεις: 19&26/7/2017, 18-19/10/2017 και 14/11/2017.

Δ. Το Συμβουλευτικό Κέντρο στα ΜΜΕ και στο διαδίκτυο:

Παραχώρηση συνεντεύξεων από στελέχη του Κέντρου σε ραδιοφωνικές εκπομπές, και σε έντυπα ΜΜΕ σχετικά με το φαινόμενο της Βίας κατά των Γυναικών.

Δημοσιοποίηση των δράσεων του Κέντρου καθώς και θεμάτων που αφορούν στο φαινόμενο της βίας κατά των Γυναικών στην ιστοσελίδα του, στην επίσημη ιστοσελίδα του Δήμου Τρικκαίων, σε ιστοσελίδες ηλεκτρονικών ΜΜΕ καθώς και σε έντυπα ΜΜΕ.

Συνεργασίες

Διαρκής συνεργασία του Συμβουλευτικού Κέντρου με φορείς, πρόσωπα και αρχές, προκειμένου να υπάρξει ολιστική και αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση των αναγκών κάθε γυναίκας.

Κέντρο Συμβουλευτικής Υποστήριξης Γυναικών Θυμάτων Βίας του Δήμου Τρικκαίων

Διεύθυνση: Θεοδοσοπούλου και Τζουμαγιάς (απέναντι από τη ΔΕΗ)

 τηλέφωνο: 24310-27943

e-mail: skg@trikalacity.gr

http://supportwomen.trikalacity.gr/

https://www.facebook.com/supportwomentrikala.gr/

trikala kentro gynaikon 1




Total
0
Shares
Previous Article

Πρόγραμμα 1ης & 2ης Κινητής Αστυνομικής Μονάδας Καρδίτσας

Next Article

Συνεδριάζει το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Λίμνης Πλαστήρα