Τσίγκας Μουζάκι Καρδίτσας

Τρίκαλα: Πρώην αποθήκες μετατρέπονται σε χώρους πολιτισμού

.

Τρίκαλα:  Πρώην αποθήκες μετατρέπονται σε χώρους πολιτισμού

Με 1,9 εκατ. €, ο Δήμος Τρικκαίων δημιουργεί χώρους για μουσική και εικαστικά  

Ο πολιτισμός αναγεννάται στα Τρίκαλα. Με ακόμη ένα έργο που χρηματοδοτείται με σχεδόν 1,9 εκατ. €, ο Δήμος Τρικκαίων υλοποιεί τον σχεδιασμό του και αξιοποιεί τις αποθήκες του Δήμου (που ανήκαν στην ΕΑΣΤ), απέναντι από τον σιδηροδρομικό σταθμό.
Πρόκειται για ένα διπλό μεγάλο έργο ουσίας. Τιτλοφορείται «ΕΠΑΝΑΧΡΗΣΗ ΣΥΓΚΡΟΤΗΜΑΤΟΣ ΑΠΟΘΗΚΩΝ Δ. ΤΡΙΚΚΑΙΩΝ ΣΕ ΠΟΛΥΧΩΡΟ ΤΕΧΝΗΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ» και μετά από ενέργειες του Δήμου, με συγκεκριμένα βήματα, εντάχθηκε σε πρόγραμμα, στις 15 Ιουνίου 2018. Συγκεκριμένα, στον Άξονα Προτεραιότητας «Ανάπτυξη μηχανισμών στήριξης της επιχειρηματικότητας» του Ε.Π. «Ανταγωνιστικότητα Επιχειρηματικότητα και Καινοτομία», με απόφαση της Ειδικής Γραμματέως Διαχείρισης Τομεακών ΕΠ ΕΤΠΑ και ΤΑ κ. Ευγενίας Φωτονιάτα καια φούνο Δ¨ημος Τρικακίων είχε υποβάλλει το σχετιό αίτημα τον περασμένο Ιανουάριο. Η επανάχρηση των αποθηκών δημιουργεί δύο μεγάλους χώρους – άλλους δύο – στα Τρίκαλα: έναν για μουσική και έναν για εικαστικά. Οι αποθήκες, συνολικού εμβαδού 1.760 τ.μ., περιήλθαν σταδιακά – μέχρι το 2017 – στον Δήμο, ακριβώς με στόχο να υλοποιηθεί ο σχεδιασμός για επανεκκίνηση στην πολιτιστική παρέμβαση.

Το έργο είναι ουσιαστικά τρία έργα:
Α. Οριστική Αρχιτεκτονική, Στατική και Η/Μ Μελέτη 
Β. Επανάχρηση Συγκροτήματος Αποθηκών Δ. Τρικκαίων σε Πολυχώρο Τέχνης και Πολιτισμού, με όλες τις απαραίτητες εργασίες στις δύο αποθήκες.

Στη μία αποθήκη
, εμβαδού 830,06 μ2:

  1. θα γίνονται ποικίλες μουσικές εκδηλώσεις,
  2. δημιουργείται θεματική μουσική βιβλιοθήκη,
  3. δημιουργείται χώρος για τη μετεγκατάσταση και λειτουργία της Δημοτικής Φιλαρμονικής και της Συμφωνικής Ορχήστρας Νέων Τρικάλων,
  4. δημουργείται διαδραστικό μουσικό θεματικό εργαστήρι εκπαιδευτικού χαρακτήρα, studio ηχογράφησης και control room, τουαλέτες και αναψυκτήριο.

Η αίθουσα αυτή θα παραχωρείται από τον Δήμο σε θεσμοθετημένους φορείς της πόλης και των χωριών για την από κοινού τέλεση αντίστοιχων εκδηλώσεων.

Στη δεύτερη αποθήκη, εμβαδού 927,56 m2, δημιουργείται χώρος μόνιμης στέγασης των εκθεμάτων της Δημοτικής Πινακοθήκης που βρίσκονται διάσπαρτα σε κτήρια του Δήμου.

Γ. Ενέργειες προβολής και προώθησης του έργου 

Ολη αυτή η ανάπλαση πολιτιστικού χαρακτήρα από τον Δήμο Τρικκαίων:
– Δίνει έμφαση στη φιλοξενία των Τεχνών σε συγκεκριμένο χώρο

– Δημιουργεί νέα εστίες πολιτισμού

– Ενοποιεί τον χώρων των πρώην αποθηκών με τον Μύλο Ματσόπουλου

– Επεκτείνει τις δυνατότητες καλλιτεχνικής έκφρασης

– Δίνει στα Τρίκαλα τη βαρύτητα που τους αξίζουν σε μουσικό – και εκτός λαϊκής μουσικής – επίπεδο και στο επίπεδο των εικαστικών.

Ο Δήμαρχος Τρικκαίων κ. Δημήτρης Παπαστεργίου υπενθυμίζει ότι οι παρεμβάσεις για θέματα πολιτισμού, μετά το Μουσείο Τσιτσάνη και το μουσείο του Μύλου Ματσόπουλου, περιλαμβάνουν επίσης:

– το 1,9 εκατ. € για τις δύο αποθήκες

– τα 495.500 € από το «Πράσινο Ταμείο» για την πλήρη ανακατασκευή του «Λαογραφικού Μουσείου Τρικάλων»

– τα 913.000 €  από το ΕΠ-ΥΜΕΠΕΡΑΑ για τη μετατροπή του «Αρχοντικού Κυρνάσιου» σε “Σπίτι των Τρικαλινών δημιουργών”.

Και δηλώνει: «Ο πολιτισμός στα Τρίκαλα μπορεί να ελπίζει σε καλύτερες ημέρες!».

Από το γραφείο Τύπου του Δήμου Τρικκαίων




Total
0
Shares
Previous Article

Ξεκίνησε η 3η περίοδος του 4ου Θουκυδίδειου Τουρνουά ποδοσφαίρου στο Μουζάκι

Next Article

Πετρελαιοκηλίδα στον Λήθαιο