Τσίγκας Μουζάκι Καρδίτσας

Το υφεσιακό σοκ της ελληνικής οικονομίας

lappas spyros vouli

ΤΟ «ΥΦΕΣΙΑΚΟ ΣΟΚ» ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ 

Ας σταματήσει να παίζει την κολοκυθιά με τις εκτιμήσεις για την ύφεση η κυβέρνηση της ΝΔ και ας συνειδητοποιήσει επιτέλους την πραγματικότητα. Η αρχική της πρόβλεψη ήταν «κοντά στο 0», η επομένη πρόβλεψη ήταν «2%-3%». Στη συνέχεια, στο πολιτικό παιχνίδι συμμετείχε βεβαίως και ο διοικητής της ΤτΕ κ. Στουρνάρας ο οποίος πολύ εξυπηρετικά για την κυβέρνηση εκτίμησε στις 21 Απριλίου ότι η πτώση του ΑΕΠ θα είναι «4%» και στο πιο ακραίο σενάριο θα διαμορφωθεί στο «8%». Η ανακοίνωση της κυβέρνησης 30 Απριλίου ήταν για ύφεση «4,7%» ενώ στις  3 Μαΐου προέβλεπε ύφεση «7,9%». Στη συνέντευξη του ο κ. Μητσοτάκη στο CNN 4 Μαΐου, μίλησε για ύφεση «10%». Ο κ. Σταϊκούρας δήλωσε ότι στην Ελλάδα «η ύφεση θα έχει σχήμα V και η ανάκαμψη το 2021 θα είναι η υψηλότερη στην ευρωζώνη». Το «V», βέβαια, προϋποθέτει ότι όλοι όσοι έκλεισαν την περίοδο της υγειονομικής κρίσης θα ξανανοίξουν, ότι όλοι όσοι απολύθηκαν θα προσληφθούν και ότι επενδύσεις που ακυρώθηκαν ή αναστάλθηκαν θα υλοποιηθούν.

Αν και, η κυβέρνηση της ΝΔ, δεν μπορεί να κάνει μια σοβαρή πρόβλεψη για την ύφεση και δεν έχει σοβαρό σχέδιο για την ελληνική οικονομία, έχει όμως, σχέδιο για την «μεσαία τάξη». Έχει ανεπαρκή σχέδιο για τη στήριξη των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων. Των  επιχειρήσεων – ζόμπι, που ανήκουν σε χιλιάδες μικρομεσαίους. Επιχειρήσεις που μη έχοντας καμία πρόσβαση στον τραπεζικό δανεισμό οδηγούνται με μαθηματική ακρίβεια σε χιλιάδες λουκέτα ή συρρίκνωση. Σχέδιο να κλείσουν οι αδύναμοι, οι λεγόμενοι «μπαταχτσήδες» και το κενό να καλυφθεί από μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους. Σχέδιο που μετατρέπει την υγειονομική κρίση σε ευκαιρία υπέρ του πλούτου και των ημετέρων.

Η ΝΔ προεκλογικά υποσχόταν στην μεσαία τάξη ότι «θα τα επιστρέψει όλα όσα έχασε»! Όχι μόνο δεν τα επιστρέφει, αλλά κάτω από τις επιπτώσεις του Covid-19, αρνείται να την ενισχύσει, παρά τις δυνατότητες που υπάρχουν χάρη στο ταμειακό μαξιλάρι που άφησε ο ΣΥΡΙΖΑ και τους ευρωπαϊκούς πόρους. Όμως όλα αυτά τα  ξέχασε ή καλύτερα δεν τα πίστευε. Η επιλογή του κ. Μητσοτάκη, τώρα, είναι να σχεδιάζει πολιτικές, με άλλοθι την πανδημία, υπέρ των ολίγων και των ισχυρών. 

Η πολιτική της κυβέρνησης δεν εμπνέει ούτε σιγουριά ούτε εμπιστοσύνη.

Γι’ αυτό ένας σημαντικός αριθμός επιχειρήσεων δηλώνει ότι θα βάλει λουκέτο και ένας ακόμη μεγαλύτερος αριθμός δηλώνει πως θα προσπαθήσει να επιβιώσει με λιγότερο προσωπικό, δηλαδή κάνοντας απολύσεις.

Η χάραξη αυτής της πολιτικής από την κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη οδηγεί την Ελλάδα σε αδιέξοδο και τους πολίτες σε νέες περιπέτειες.  Και  εξαιτίας αυτών των επιλογών η Ελλάδα  θα είναι δυστυχώς η πρωταθλήτρια της Ευρώπης στην ύφεση και τις απολύσεις.

Λύση μπορεί να δοθεί μόνο με μία γενναία πολιτική στήριξης εργαζομένων και επιχειρήσεων, προκειμένου να κρατηθεί όρθια η οικονομία αξιοποιώντας το μαξιλάρι ρευστότητας των 37 δις ευρώ, που με περισσή προνοητικότητα δημιούργησε ο ΣΥΡΙΖΑ για μια ενδεχόμενη νέα κρίση. Το πρόγραμμα «Μένουμε Όρθιοι» του ΣΥΡΙΖΑ προβλέπει πακέτο 26 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 14 δισ. θα αφορούσαν άμεσες δημοσιονομικές παρεμβάσεις και τα υπόλοιπα 12 δισ. ενέσεις ρευστότητας μέσω εγγυήσεων δανείων ενισχύοντας τις επιχειρήσεις με κριτήριο τον τζίρο τους και τις θέσεις απασχόλησης που είχαν την προηγούμενη χρονιά. Χρειάζονται σοβαρά μέτρα αποτροπής της χρεοκοπίας και όχι το υποσχόμενο κυβερνητικό πακέτο για χορήγηση ευνοϊκών δανείων με κρατικές εγγυήσεις να είναι σχεδιασμένο έτσι ώστε να αφορά μόνον τους μεγάλους ομίλους και να αποκλείει τους μικρούς και μεσαίους επιχειρηματίες και αυτοαπασχολούμενους δηλαδή, τη λεγόμενη μεσαία τάξη.

Τα 533 ευρώ τον μήνα δεν είναι αρκετά για τους μισθωτούς. Τα 600 ευρώ για 1,5 μήνα δεν είναι αυτό που αρμόζει στους επιστήμονες. Η ελληνική οικονομία και η εργασία δεν στηρίζεται με ρυθμίσεις που αφορούν μεγάλα ιδιωτικά συμφέροντα και εξυπηρετήσεις (ιδιωτικές κλινικές, τηλεκατάρτιση σε ΚΕΚ), ούτε με ρυθμίσεις υπέρ των  κολλητών και γενικότερα «φίλων» (Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης), ούτε στηρίζεται με τις  φωτογραφικές ρυθμίσεις που έχουν γίνει «επιτελικός» κανόνας.

Η κυβέρνηση της ΝΔ λέει ψέματα ότι εφάρμοσε 14 δις δημοσιονομικά μέτρα για την αντιμετώπιση της κρίσης. Ας ενημερώσει τους πολίτες, που και πως χρησιμοποιήθηκαν τα χρήματα αυτά. Γιατί αν πήγαν σε εξυπηρετήσεις  των μεγάλων  και ισχυρών, τότε θα δούμε τον πραγματικό λόγο της φτωχοποίησης της ελληνικής κοινωνίας .

Η κυβέρνηση της ΝΔ στοχεύει στην  «ανοσία της αγέλης» στην οικονομία, στη λογική «του βλέποντας και κάνοντας» και αδυνατεί να συλλάβει την έκταση της βαθιάς και γενικευμένης  ύφεσης.  Θα πρέπει να αφήσει  τις ιδεοληψίες της και να δράσει ακόμα και τώρα, για να αποφύγουμε ερείπια και οικονομικά χαλάσματα, όσο πιο ανώδυνα γίνεται.

ΣΠΥΡΟΣ ΛΑΠΠΑΣ

ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΣΥΡΙΖΑ Ν.ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ

ΤΟΜΕΑΡΧΗΣ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ




Total
0
Shares
Previous Article
augenakis

Το φθινόπωρο οι εκλογές σε ΕΠΟ και ΕΟΚ μέσω νομοθετικής ρύθμισης

Next Article
sainz1

Επίσημο: Ο Κάρλος Σάινθ στη Ferrari!

Related Posts