Τσίγκας Μουζάκι Καρδίτσας

«Το μακρύ ταξίδι των ποιητών» στο Θέατρο Τεχνών

Την Παρασκευή 1 Απριλίου με την υποστήριξη της Περιφέρειας Θεσσαλίας

Την ερχόμενη Παρασκευή 1 Απρίλιου, στις 9 το βράδυ, το  «Θέατρο Τεχνών» Λάρισας, σε συνεργασία με την «Περιφέρεια Θεσσαλίας» εγκαινιάζοντας το πρόγραμμα «δραματοποίηση της λογοτεχνίας» θα παρουσιάσουν στην αίθουσα του «Θεάτρου τεχνών» Λάρισας (Τ. Βελησσαρίου & Πηνειού 9) σε θεατροποιημένη  μορφή την  παράσταση: «Το μακρύ ταξίδι των ποιητών», βασισμένη κυρίως  στα έργα των: Κ. Καρυωτάκη, Μ. Πολυδούρη, Μ. Αναγνωστάκη, Κ. Δημουλά.

Αξιοποιώντας τη δύναμη του στίχου με έξοχη θεατρικότητα οι ποιητές «συνομιλούν» μεταξύ τους για να μας μυήσουν στη διαδικασία γένεσης  του ποιήματος. Θέλουν να γράψουν ένα ποίημα για την πραγματικότητα, για το φόβο για τον έρωτα, για τη μοίρα (Κ. Αγγελάκη-Ρουκ) διερωτώμενοι  για το τι είναι τα ποιήματα (Ν. Καρούζος).

Δεν προδίδουν την ποίηση την ώρα του κατακλυσμού (Ν. Χριστιανόπουλος) και ανοίγουν τη πόρτα της (Γ. Παυλόπουλος) για να περιπλανηθούν σε ξεμοναχιασμένους δρόμους  και σε αρτηρίες όπου η ζωή χορεύει (Ν. Ασλανόγλου). συμπεριφέρονται ως άνθρωποι κατατρεγμένοι που βλέπουν  στην ποίηση τη μοναδική τους διέξοδο.

«..Σαν κάτι ξεχαρβαλωμένες κιθάρες» (Κ. Καρυωτάκης)  όμως  αδυνατούν να επιτελέσουν το ρόλο τους  και ίσως το μόνο που τους απομένει είναι η αγάπη έστω και σαν ανεκπλήρωτο συναίσθημα (Μ. Πολυδούρη).

Οι ίδιοι άνθρωποι θύματα ενός άδικου συστήματος των ισχυρών γίνονται «ποιητές» των δεινών και των παθών τους.  άνθρωποι και ποιητές γίνονται «ένα» προκειμένου να υπερασπιστούν τα δικαιώματά τους. μέσα στη δίνη των πολέμων διωγμένοι από την πατρίδα τους συναντούν αυτή την πατρίδα στο στόμα ενός καρχαρία (Ουαρσαν Σαιρ). αντιστέκονται όταν συναντούν τείχη  εξουσίας και ο αγώνας διαρκεί αφού αυτή η παρτίδα δεν έχει τέλος (Μ. Αναγνωστάκης). Η υπαρξιακή αγωνία είναι διάχυτη καθώς  το αναπάντητο του χρόνο, του έρωτα και του τέλους που φαντάζει αυτοσκοπός, αναγνωρίζει στον άνθρωπο την ανεπάρκειά του μπροστά στην απεραντότητα του σύμπαντος, την αίσθηση μιας έλλειψης, της ματαίωσης, της απώλειας, ενός κενού.

Μέσα σ’ αυτή την παρακμή και κρίση αξιών αναζητείται η κάθαρση και η λύτρωση (Κ. Δημουλά) η ποίηση γίνεται μια θεατρίνα που υποδύεται τα πράγματα όπως ακριβώς δεν είναι. ψάλλει το άδοξο, το ασήμαντο ακόμα και το γελοίο σα διαμαρτυρία που φτάνει στο σαρκασμό.

Ο στίχος μεταμορφώνεται σε θεατρικό ρόλο και οι ηθοποιοί ενσαρκώνουν αυτό που οι λέξεις νοηματοδοτούν. Το συναισθηματικό στοιχείο βρίσκει έκφραση μέσα από το κοινωνικοπολιτικό, το οποίο σημαδεύει τελικά το υπαρξιακό.

Τελικά ο απλός και αληθινός λόγος των ποιητών αγγίζει τον άνθρωπο που αισθάνεται και στοχάζεται σε κάθε εποχή, σε κάθε κοινωνία γιατί σέβεται το διαφορετικό και δείχνει έμπρακτα την αλληλεγγύη του στο συνάνθρωπό του. Η παράσταση είναι αφιερωμένη στην αντιπολεμική και αντιρατσιστική γεμάτη ανθρωπιά δράση των νησιωτών μας στο αιγαίο που δείχνουν σ’ όλο τον κόσμο την αξία της οικουμενικότητας απέναντι στη βαρβαρότητα. Οι ποιητές ταξιδευτές «διασώστες» της ανθρώπινης ψυχής σας καλούν σε συμπόρευση προς την ευαισθησία του μέσα και έξω βίου.

«Το μακρύ ταξίδι των ποιητών» 1

Οι συντελεστές:

Σύλληψη-σκηνοθεσία: Δημήτρης  Γιαλαμάς
Κινησιολογία: Αγγελική Σαρηόγλου
Εικαστικά: Κων/νος  Παπαργυρης
Κοστούμια: Βάνα  Καταραχιά
Σκηνικό: Γιάννης  Πέτρου
Μουσική επιλογή: Θανάση Παπακωνσταντίνου, Pink Floyd & Goran Bregovic

Ερμηνεύουν οι ηθοποιοί:

Στέλιος  Ντικούλης
Βάνα  Καταραχιά
Κατερίνα  Χατζημαρκάκη
Εύα Τριανταφύλλου
Σπύρος  Κέντρας
Γιάννης  Τσιάλτας

Παρασκευή:  1  Απρίλιου 2016 – ωρα: 9 μ.μ
πληροφορίες: τηλ: 2410-534313




Total
0
Shares
Previous Article

Εργασίες στο γήπεδο της Ελασσόνας

Next Article

Νέα γέφυρα στη Νίκαια κατασκευάζει η Περιφέρεια Θεσσαλίας