Τσίγκας Μουζάκι Καρδίτσας

Το Γυμνάσιο Λ.Τ. Μαγούλας στο πρόγραμμα Erasmus+KA229

 

Στα πλαίσια της υλοποίησης του Ευρωπαϊκού Προγράμματος Erasmus+KA229 με τίτλο «DYNAMIC CITIZENS OF EUROPE» και στόχο την ανταλλαγή καλών πρακτικών κατά τα έτη 2018-2020 μεταξύ ευρωπαϊκών σχολείων, το Γυμνάσιο – Λυκειακές Τάξεις Μαγούλας Ν. Καρδίτσας ως συντονιστικό σχολείο διοργάνωσε την πρώτη συνάντηση εργασίας και υποδέχτηκε στη Μαγούλα εκπαιδευτικούς από σχολεία δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης της Ιταλίας, της Ρουμανίας και της Τουρκίας. Ειδικότερα, από τη Δευτέρα 26 Νοεμβρίου έως την Παρασκευή 30 Νοεμβρίου 2018, 15 εκπαιδευτικοί από τα ευρωπαϊκά εταιρικά σχολεία που εδρεύουν στην πόλη Vasto της Ιταλίας-Istituto Comprensivo 1 Vasto, στην Rachita της Ρουμανίας -Scoala Gimnaziala Rachita- και στην πόλη Izmir της Τουρκίας -Ozel Oguzhan Ortaokulu- επισκέφτηκαν το σχολείο μας και συνεργάστηκαν με τη συντονιστική ομάδα των εκπαιδευτικών υπό την καθοδήγηση του Δ/ντή κ. Μόρφου Χρήστου και του συντονιστή κ. Χαλιμούρδα Κωνσταντίνου.

Σκοπός της πρώτης συνάντησης ήταν να γνωριστούν οι εταίροι και να καθοριστεί το πλαίσιο της συνεργασίας για την επιτυχή υλοποίηση του προγράμματος «DYNAMIC CITIZENS OF EUROPE» που στοχεύει στην ευαισθητοποίηση των μαθητών στα 4 ευρωπαϊκά σχολεία σχετικά με την ιδιότητα του ενεργού πολίτη και στην ανάπτυξη της γνώσης, της προοπτικής και των ικανοτήτων οι οποίες είναι απαραίτητες για την ενεργό συμμετοχή των πολιτών στις τοπικές κοινότητες. Οι μαθητές θα κληθούν να στελεχώσουν τις Λέσχες Ενεργών Πολιτών (Αctive Citizens΄Clubs) που θα οργανωθούν στα 4 σχολεία με σκοπό να σχεδιάζουν και να υλοποιούν τις δραστηριότητες στο πλαίσιο του έργου και να προωθούν τη συμμετοχή τους ως ενεργών πολιτών.

Με στόχο την αλληλογνωριμία, οι εταίροι παρουσίασαν δημιουργικές εργασίες με θέμα το σχολείο, την πόλη, και τη χώρα τους, καθώς και τη δομή και την οργάνωση του εκπαιδευτικού τους συστήματος. Παράλληλα, ξεναγήθηκαν στους χώρους του σχολείου, παρακολούθησαν ενδεικτικά μαθήματα και γνώρισαν το εκπαιδευτικό σύστημα της συντονίστριας χώρας. Είχαν, έτσι, την ευκαιρία να αντιληφθούν τα κοινά αλλά και τα διαφορετικά στοιχεία του πολιτισμού και της εκπαίδευσης των χωρών τους, που συνιστούν την έννοια της πολυπολιτισμικότητας στο πλαίσιο της Ενωμένης Ευρώπης.

Για την ενίσχυση των δεσμών μεταξύ των εταίρων και την προώθηση των στόχων του προγράμματος, πραγματοποιήθηκε επίσκεψη στο Δημαρχείο Μουζακίου, όπου ο Δήμαρχος κ. Κωτσός Γεώργιος τους υποδέχτηκε και αντάλλαξαν απόψεις για την έννοια του ενεργού πολίτη καθώς και για τη σημασία της συμμετοχής των πολιτών στο πλαίσιο των τοπικών κοινωνιών.

Παράλληλα, με την καθοδήγηση των εκπαιδευτικών του συντονιστικού σχολείου της Μαγούλας, καθορίστηκε το ακριβές περιεχόμενο και συμφωνήθηκαν οι άξονες των δράσεων που χρειάζεται να σχεδιαστούν ώστε να επιδιωχθούν τα αναμενόμενα αποτελέσματα του ευρωπαϊκού προγράμματος και να διαμορφωθούν οι μελλοντικοί ενεργοί και δραστήριοι πολίτες. Σε κλίμα αρμονικής συνεργασίας, οι εταίροι καθόρισαν τις λεπτομέρειες για τις επόμενες συναντήσεις καθώς και τα καθήκοντα και τις υποχρεώσεις που ο καθένας τους αναλαμβάνει.

Τέλος, οι εκπαιδευτικοί των εταιρικών χωρών της σύμπραξης Erasmus+ πραγματοποίησαν πολιτιστικές επισκέψεις και ξεναγήσεις στην πόλη των Τρικάλων και της Καρδίτσας, στα Μετέωρα και στον αρχαιολογικό χώρο της Βεργίνας. Είχαν, έτσι, την ευκαιρία να απολαύσουνε την ελληνική φιλοξενία και να γνωρίσουν την ανεξάντλητη πολιτισμική κληρονομιά, τα ιδεώδη και τις αξίες της χώρας που γέννησε τη δημοκρατία και διαμόρφωσε τις βάσεις της πολιτικής, κοινωνικής και πολιτισμικής οργάνωσης των σύγχρονων ευρωπαϊκών κοινωνιών.

Κατά την τελετή λήξης του προγράμματος  οι συμμετέχοντες εκπαιδευτικοί δήλωσαν την ικανοποίηση τους  για την υλοποίηση όλων των στόχων που είχαν τεθεί για την πρώτη συνάντηση εργασίας της συγκεκριμένης σχολικής σύμπραξης καθώς και για την άριστη διοργάνωση και φιλοξενία τους. Μέσα από την πολιτισμική αλληλεπίδραση της εκπαιδευτικής αυτής συνάντησης έγινε εμφανές ότι οι αξίες της αποδοχής και του αμοιβαίου σεβασμού που πρεσβεύουν τα προγράμματα Erasmus+ μπορούν να βελτιώσουν την εκπαιδευτική πρακτική και να θέσουν τις βάσεις για έναν καλύτερο κόσμο.




Total
0
Shares
Previous Article

Εορταστικό πρόγραμμα Χριστουγέννων στο MOUZAKI PALACE HOTEL

Next Article

Η κ. Λεοντάρη-Στρωματιά Μαρία στο συνδυασμό «ΠΡΩΤΑ Ο ΑΝΘΡΩΠΟΣ»

Related Posts