Τσίγκας Μουζάκι Καρδίτσας

Το ασημένιο μετάλιο κατέκτησε ο συντοπίτης μας Χρήστος Γούλας στο ΤΑΝΓΚ ΣΟΥ ΝΤΟ

Στο Πανελλήνιο όμιλο πολεμικών Τεχνών *ΤΑΝΓΚ ΣΟΥ ΝΤΟ που διεξήχθη στο Διασχολικό και Αθλητικό Κέντρο Γλυφάδας την Κυριακή 7/5/2017, άλλος ένας νέος συντοπίτης μας ανέδειξε την περιοχή μας και τα παιδιά του τόπου μας στον αθλητισμό. Ο λόγος για τον Χρήστο Γούλα του Ηλία ο οποίος κατέκτησε την δεύτερη θέση και το ασημένιο μετάλλιο.

Το 2015 σε διαγωνισμό με διάφορους ομίλους πολεμικών τεχνών που διεξήχθη στο Ίλιον Αττικής, στο αγώνισμα **SEMI CONTACT κατέκτησε την πρώτη θέση και το χρυσό μετάλλιο!Συγχαρητήρια και καλή πορεία του ευχόμαστε.

Xristos Goulas 1

Xristos Goulas 2

Xristos Goulas 3

Xristos Goulas 4

Xristos Goulas 5 1
Εδώ με το χρυσό μετάλιο το 2015

*ΤΑΝΓΚ ΣΟΥ ΝΤΟ

ΙΣΤΟΡΙΑ: Το Τάνγκ Σου Ντο (Σου Μπακ Ντο) είναι η δεύτερη από τις τρεις πιο γνωστές κορεάτικες πολεμικές τέχνες (πρώτη είναι το Τάε Κβον Ντο και τρίτη το Χαπκίντο). Σύμφωνα με τα στοιχεία που δίνουν οι οργανώσεις του, φέρεται να έχει τις απαρχές του στην περίοδο από τον 7ο έως τον 10ο αιώνα μ.Χ., να γνώρισε μεγαλύτερη άνθιση στην περίοδο από τον 10ο ως τον 14ο αιώνα και να έγινε γνωστό εκτός Κορέας στον 20ο αιώνα και δη το 1945, όταν ο Μεγάλος Δάσκαλος Χουάνγκ Κι (1914- 2002) το παρουσίασε με την ονομασία Σου Μπακ (Τανγκ Σου) Ντο – Μου Ντουκ Κουάν. Στην Ελλάδα, εμφανίστηκε στις αρχές της δεκαετίας του 1970 (συγκεκριμένα το 1972) και σήμερα διαθέτει σχολές σε διάφορες περιοχές της χώρας.

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ: Στον ίδιο προσανατολισμό με το Τάε Κβον Ντο (και με τα ιαπωνικά συστήματα τύπου Καράτε), το Τανγκ Σου Ντο χρησιμοποιεί τεχνικές με τα χέρια και τα πόδια. Και εδώ θα δει κανείς τα ψηλά λακτίσματα που είναι σήμα κατατεθέν των κορεάτικων πυγμαχικών συστημάτων, καθώς και την εκπαίδευση μέσω φορμών (χιούνγκ –αυτών που στις ιαπωνικές τέχνες ονομάζονται «κάτα»), ενώ η ορολογία θα φανεί οικεία σε όσους έχουν δει Τάε Κβον Ντο ή έχουν ασκηθεί σε αυτό.

ΓΙΑΤΙ ΤΟ ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΜΕ (Ή ΟΧΙ): Ο βασικός λόγος που θα επέλεγε κανείς το Τανγκ Σου Ντο έναντι π.χ. του Τάε Κβον Ντο είναι ότι το Τανγκ Σου Ντο πλησιάζει περισσότερο τις λεγόμενες «κλασικές» πολεμικές τέχνες –ήτοι δεν δίνει τόση έμφαση στους αγώνες αλλά στην εκμάθηση της τέχνης για την ίδια την τέχνη, για ατομική ολοκλήρωση και για αυτοάμυνα. Όπως όλες οι πυγμαχικές τέχνες της Ανατολής έχει κάποιες απαιτήσεις ως προς τη φυσική κατάσταση και την ευλυγισία, όμως η έλλειψη υψηλών απαιτήσεων πρωταθλητισμού (αφού όπως είπαμε δεν υπάρχει έμφαση στους αγώνες), επιτρέπει στον ασκούμενο να οργανώσει την πρόοδό του όπως προτιμά εκείνος. Αν θέλετε να μελετήσετε την κορεάτικη πολεμική λογική, ανεπηρέαστοι από τον κόσμο των πρωταθλημάτων, ίσως μια ματιά στο Τανγκ Σου Ντο να σας φέρει πιο κοντά σε αυτό που ζητάτε.

ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΣ: Λευκή φόρμα τύπου καράτε (με ελαφρές παραλλαγές).


**SEMI CONTACT

ΙΣΤΟΡΙΑ: Το Σέμι Κόντακτ λανσαρίστηκε τη δεκαετία του 1960 στις Η.Π.Α., από τον Άλεν Στιν και άλλους δασκάλους τους λεγόμενου «Αμερικάνικου Καράτε». Το ζητούμενο ήταν να δημιουργηθεί μια μορφή πυγμαχικού αθλήματος, το οποίο να καλύπτει το ρεπερτόριο του Καράτε αλλά που να μη δεσμεύεται από το πολιτιστικό φορτίο των τεχνών της Άπω Ανατολής και που να είναι κάπως πιο ήπιο από το κικ μπόξινγκ, ώστε να απευθύνεται σε ένα ευρύτερο κομμάτι του κοινού. Ο χρόνος έδειξε ότι το πείραμα πέτυχε, και από τις διοργανώσεις του Σέμι Κόντακτ έχουν παρουσιαστεί κατά καιρούς πολύ γνωστά ονόματα, όπως οι Εντ Πάρκερ, Μάικ Στόουν, Τσακ Νόρις, Μπιλ Ουάλας κ.α. Υπάρχουν πολλές οργανώσεις που το προωθούν σε όλον τον κόσμο, ενώ στην Ελλάδα καλύπτεται από το 2000 από την Ελληνική Ομοσπονδία Γου Σου αλλά και από το 2004 από την Πανελλήνια Ομοσπονδία Κικ Μπόξινγκ.

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ: Το Σέμι Κόντακτ βασίζεται στη γενικότερη λογική των διαφόρων στιλ Καράτε και/ή «Κουνγκ Φου» (χρήση χτυπημάτων με τα χέρια και λακτισμάτων), με τη διαφορά ότι τόσο οι κανόνες (τα χτυπήματα δεν γίνονται με πλήρη επαφή), όσο και τα προστατευτικά που χρησιμοποιούνται από τους αθλητές, εξασφαλίζουν ότι οι αγώνες (αλλά και η προπόνηση) μπορούν να γίνουν με μια αίσθηση ρεαλισισμού μεν αλλά χωρίς την… εξολόθρευση του ασκούμενου.

ΓΙΑΤΙ ΤΟ ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΜΕ (Ή ΟΧΙ): Όπως και όλα τα άλλα αθλήματα που παρουσιάσαμε στις σελίδες αυτές, το Σέμι Κόντακτ απευθύνεται πρωτίστως σε νεότερους ασκούμενους, με διάθεση για συμμετοχή σε διοργανώσεις. Αυτό, βεβαίως, το καθιστά ιδιαίτερα απαιτητικό στην εξάσκησή του, κυρίως από πλευράς αντοχής, γεγονός που του προσδίδει και μια επιπρόσθετη αξία για όσους ενδιαφέρονται να ασκηθούν σε κάτι που θα έχει αξία και ως αεροβική γυμναστική, ενώ η εμπειρία του αγώνα, χωρίς τους κινδύνους της πλήρους επαφής, σίγουρα θα σας μείνει αξέχαστη!

ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΣ: Απλή αθλητική αμφίεση (φόρμα, σορτς, αθλητικά παπούτσια), προστατευτικά (παπούτσια, γάντια, μασέλα, κράνος, σπασουάρ, προστατευτικά κνήμης).




Total
0
Shares
Previous Article

Δημιουργία εξαγώγιμου προϊόντος & εξαγωγικές διαδικασίες

Next Article

Η Δημόσια Βιβλιοθήκη Μουζακίου υποδέχεται τους μαθητές με σεμινάρια καταλογογράφησης βιβλίων.

Related Posts