Τσίγκας Μουζάκι Καρδίτσας

Το αρχαίο δράμα στον Ευρωπαϊκό Κινηματογράφο

Με τις προβολές «Μήδεια» και «Οιδίπους Τύραννος» του Πιέρ Πάολο Παζολίνι ολοκληρώθηκε την Παρασκευή 27 Νοεμβρίου, η διημερίδα με θέμα: «Το αρχαίο δράμα στον Ευρωπαϊκό Κινηματογράφο».

Οι εργασίες της διημερίδας ξεκίνησαν την Πέμπτη 26 Νοεμβρίου 2015 με εισήγηση του φιλόλογου και συγγραφέα Θωμά Ψύρρα με θέμα την πρόκληση ερμηνείας για την τραγωδία του Ευριπίδη «Βάκχες». Ο κ. Ψύρρας εκτός από την ανάλυση της τραγωδίας αναφέρθηκε σε ευρωπαίους σκηνοθέτες που έχουν σκηνοθετήσει την τραγωδία «Βάκχες» του Ευριπίδη. Στη συνέχεια προβλήθηκε βιντεοσκοπημένη παράσταση «Βάκχες» σε σκηνοθεσία Σωτήρη Χατζάκη.

Την Παρασκευή ο Νίκος Αρτινός στην εισήγησή του αναφέρθηκε στον Πιέρ Πάολο Παζολίνι ως τον κατ΄ εξοχήν ευρωπαίο σκηνοθέτη που μελέτησε και σκηνοθέτησε πολλές από τις αρχαίες ελληνικές τραγωδίες, ενώ το μέλος της ομάδας έργου του ΕUROPE DIRECT ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ και προϊσταμένη του τμήματος ΟΔΕΠ του ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟΥ ΤΑΜΕΙΟΥ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ κα Ζωή Γιουρούκη απηύθυνε χαιρετισμό και ενημέρωση σχετικά με τις δράσεις του Κέντρου Πληροφόρησης ΕUROPEDIRECT.

Στη συνέχεια προβλήθηκαν δύο ταινίες «Μήδεια» με τη Μαρία Κάλλας και «Οιδίπους τύραννος» πάντα σε σκηνοθεσία Παζολίνι.

Η διημερίδα παρά τις υψηλές απαιτήσεις σε γνώσεις και επίπεδο θεατών, συγκέντρωσε και τις δύο ημέρες των εισηγήσεων και προβολών περίπου 150 άτομα.

Η εκδήλωση διοργανώθηκε από την ΑΜΚΕ “artfools” στα πλαίσια του Διεθνούς Κινηματογραφικού Φεστιβάλ Λάρισας, με τη συνεργασία του Περιφερειακού Ταμείου Ανάπτυξης Περιφέρειας Θεσσαλίας και του Γαλλικού Ινστιτούτου Λάρισας.

Το αρχαίο δράμα στον Ευρωπαϊκό Κινηματογράφο




Total
0
Shares
Previous Article

Εξετάσεις για την απόκτηση τίτλου σπουδών ενηλίκων

Next Article

11 νέες Θερμοκοιτίδες Εντατικής Θεραπείας στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Λάρισας