Τσίγκας Μουζάκι Καρδίτσας

Τιμή στους Ήρωες – Αντίσταση στη σκοπούμενη λήθη

Ειδική τιμητική επιβράβευση στον καθηγητή κ. Βλάχο για τη συγγραφή και κυκλοφορία του βιβλίου του «ΜΝΗΜΕΣ ΠΟΛΕΜΟΥ – ΥΨΩΜΑ 731»

Με την παρουσία πολλών συμπολιτών μας και με την εκπροσώπηση Αρχών και φορέων της πόλης και του νομού μας ετελέσθη στον Ι.Ν. της Ευαγγελίστριας από τον Σεβασμιότατο Ποιμενάρχη μας κ. Τιμόθεο, τρισάγιο υπέρ αιωνίας μνήμης και αναπαύσεως των ψυχών των ηρωικώς αγωνισθέντων και πεσόντων στρατιωτών του θρυλικού υψώματος 731 της Βορείου Ηπείρου τον Μάρτιο του έτους 1941 κατά την εαρινή επίθεση των Ιταλών φασιστών σε βάρος της εθνικής ακεραιότητας της πατρίδας μας.

Στη συνέχεια εντός του χώρου του Αστυνομικού Μουσείου, όπου φυλάσσονται ιστορικής μνήμης και αξίας κειμήλια περισυλλεγέντα από το 731, τιμήθηκε ο συμπολίτης μας καθηγητής κ. Νικόλαος Βλάχος για τη συγγραφή και κυκλοφορία του βιβλίου του «ΜΝΗΜΕΣ ΠΟΛΕΜΟΥ – ΥΨΩΜΑ 731» με ειδική τιμητική επιβράβευση, η οποία του επιδόθηκε από τον ιδρυτή του Μουσείου κ. Δημήτριο Καλλιαντζή, ο οποίος συνεχάρη το συγγραφέα και ευχαρίστησε τους συμπολίτες μας για τη συμμετοχή τους και την ποικίλη στήριξη των προσπαθειών που καταβάλει το Αστυνομικό Μουσείο για την καλλιέργεια και διατήρηση της ιστορικής μνήμης των νεοελλήνων από τη σκοπούμενη ιστορική αμνησία.

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους: ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης μας με τη συνοδεία του, ο Δήμαρχος Μουζακίου, ο Πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου και η Αντιδήμαρχος του Δήμου Καρδίτσας, ο Ανώτερος Στρατιωτικός Διοικητής Φρουράς Καρδίτσας, ο Αστυνομικός Διευθυντής Καρδίτσας, ο Διοικητής της Π.Υ. Καρδίτσας, Ανώτεροι Αξιωματικοί της Αστυνομίας και των Ενόπλων Δυνάμεων, ο Διοικητής του Τμήματος Τροχαίας, Δημοτικοί Σύμβουλοι, Εκπαιδευτικοί, η Πρόεδρος της Ενώσεως Επιστημόνων, Αστυνομικοί εν ενεργεία και αποστρατευθέντες και εκπρόσωποι των συνδιοργανωτών: ο Πρόεδρος και μέλη του Δ.Σ. της Ενώσεως Αποστράτων Αξιωματικών Στρατού, μέλη του Δ.Σ. της Ενώσεως Απόστρατων Αστυνομικών, ο Πρόεδρος και μέλη του Δ.Σ. του Συνδέσμου Εφέδρων Αξιωματικών, ο Πρόεδρος και μέλη του Δ.Σ. της τ.δ. Καρδίτσας της Διεθνούς Ενώσεων Αστυνομικών, μέλη της Ιεραποστολής Καρδίτσας και πολλοί άλλοι συμπολίτες μας.

Όλοι οι ανωτέρω ξεναγήθηκαν στις τρεις αίθουσες του Μουσείου και είδαν από κοντά την πληθώρα των εκθεμάτων, τα οποία συνδέουν επιτυχώς το χθες με το σήμερα και επιπλέον σηματοδοτούν την διαχρονική αξία και προσφορά των ενδόξων Σωμάτων της Ελληνικής Χωροφυλακής και της Αστυνομίας Πόλεων.

Για τους ηρωικώς αγωνισαμένους και πεσόντες, και ακόμη άταφους με τις πρέπουσες τιμές, νεκρούς έγραψε ο Γ. Σουρής τους παρακάτω ποιητικούς στοχασμούς:

«Μέσα σε βόλια και οβίδων κρότους,

έπεσαν νιάτα μέσα στον ανθό τους,

πάνε λεβέντηδες, πάνε κορμιά,

τάχατες τ’ άθαψαν στην ερημιά;

Κανείς δεν ξέρει που τα ‘χουν θάψει,

κανείς δεν πήγε για να τα κλάψει,

κανείς δεν έκαψε γι’ αυτά τα παιδιά λιβάνι,

κανείς δεν έπλεξε γι’ αυτά ΣΤΕΦΑΝΙ»

Στην ιερή μνήμη τους η τοπική μας κοινωνία οφείλει, ω ελάχιστο φόρο τιμής, να σηματοδοτήσει τη θυσία τους με την ανέγερση αναλόγου αξίας και μνήμης μνημείου και οι κυβερνώντες να υλοποιήσουν επιτέλους τη συμφωνία του έτους 2009, που έγινε με την Αλβανία, για την ανέγερση των πεσόντων Ελλήνων Στρατιωτικών και τη συγκέντρωση των λειψάνων στα υπάρχοντα Ελληνορθόδοξα νεκροταφεία της Βορείου Ηπείρου.

ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ
Καρδίτσα, 24 Μαρτίου 2016

vlaxos_1
φωτο: Απόστολος Φλωρίδης
vlaxos_3
φωτο: Απόστολος Φλωρίδης
vlaxos_4
φωτο: Απόστολος Φλωρίδης
vlaxos_5
φωτο: Απόστολος Φλωρίδης

Η ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ κ. ΝΙΚΟΛΑΟΥ ΒΛΑΧΟΥ

Βιβλίο Νίκου ΒλάχουΝ1
φωτο: Απόστολος Φλωρίδης
Βιβλίο Νίκου Βλάχου Ν2
φωτο: Απόστολος Φλωρίδης
Βιβλίο Νίκου Βλάχου Ν3
φωτο: Απόστολος Φλωρίδης



Total
0
Shares
Previous Article

Οι Απανταχού Καρδιτσιώτες τίμησαν την Επέτειο της 25ης Μαρτίου 1821

Next Article

8η Διεθνής Συνάντηση Σχολικών Χορωδιών - Από 31 Μαρτίου έως 16 Απριλίου 2016