Τσίγκας Μουζάκι Καρδίτσας

Τεράστια η πολιτισμική κληρονομιά του Δήμου Μουζακίου, αλλά…..

karavidas giorgos

 

Αναμφισβήτητα, περιοχή με τεράστια πολιτισμική κληρονομιά ο Δήμος Μουζακίου. Και η πολύχρονη διαδρομή μου στα πολιτιστικά δρώμενα του χωριού μου (Οξυά), με σημαντική, θεωρώ, παρουσία και συναναστροφή και σ’ αυτά της ευρύτερης περιοχής και όχι μόνο, μου έχει δώσει την ευκαιρία  να διαπιστώσω από κοντά τον ανεκτίμητο πλούτο των στοιχείων πολιτισμού, ιστορίας και παράδοσης που το κάθε χωριό μας, είτε ορεινό είτε του κάμπου, διαθέτει, η παράθεση των οποίων εδώ θ’ απαιτούσε αρκετό χρόνο και χώρο.

Στοιχεία που μαρτυρούν τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της κάθε περιοχής και τα οποία κατάφεραν στο πέρασμα του χρόνου να διατηρήσουν σε ιδιαίτερα μεγάλο βαθμό την αυθεντικότητά τους, παρά τις αλληλεπιδράσεις που δέχθηκαν, ιδίως ως αποτέλεσμα του σύγχρονου τρόπου ζωής.

Και όλα τούτα διαμορφώνουν μια ιδιαιτέρως ενδιαφέρουσα, θεωρώ, αντιπροσωπευτική του τόπου μας «κουλτούρα», που, σε συνδυασμό με τη διοργάνωση και άλλων αξιόλογων πολιτιστικών εκδηλώσεων, για τις οποίες οι διοργανωτές τους επιλέγουν ή θα μπορούσαν να επιλέξουν τον τόπο μας, μπορεί όχι μόνο ν’ αναδείξει και να προβάλει το Δήμο μας αλλά και ν’ αποτελέσει έναν από τους πόλους έλξης ξένων επισκεπτών, προς υποβοήθηση και της αναπτυξιακής προοπτικής, που τόσο έχουμε ανάγκη.

Παρά ταύτα, ωστόσο, πολλοί, εκτιμώ, είμαστε εκείνοι που με ιδιαίτερη ανησυχία διαπιστώνουμε ότι τα τελευταία χρόνια όλος αυτός ο πολιτισμικός πλούτος ούτε «συντηρείται» αλλά ούτε και αξιοποιείται με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Και ακόμα χειρότερα διαπιστώνουμε όλο και περισσότερο σήμερα τον κίνδυνο επικράτησης στην περιοχή μας μιας άλλης, ιδιαίτερα επικίνδυνης για τον τόπο μας και τους ανθρώπους του – συμπεριλαμβανομένης της νεολαίας μας – «κουλτούρας», που όχι μόνο απέχει πολύ από το να χαρακτηριστεί συνέχεια της πολιτισμικής κληρονομιάς που παραλάβαμε αλλά οδηγεί και σε αλλοίωση της πολιτισμικής μας ταυτότητας.

Μιας «κουλτούρας» που, τόσο σε κίνητρα όσο και σε στόχους, σε τίποτα δεν υπολείπεται των πρακτικών και στόχων των εμπνευστών του «άρτος και θέαμα», στη διαμόρφωση δε της οποίας ουδόλως άσχετες είναι οι επιλογές των αρμόδιων φορέων και προσώπων του Δήμου μας.

Για παράδειγμα, τοπικά ήθη και έθιμα συχνότατα αντιμετωπίζονται με αδιαφορία και αξιόλογες γύρω απ’ αυτά πρωτοβουλίες και εκδηλώσεις παραμερίζονται, με τους διοργανωτές Συλλόγους και λοιπούς φορείς ν’ αφήνονται στη μοίρα τους. Σημαντικά μνημεία της περιοχής, που θα μπορούσαν να συμβάλουν και στην προσέλκυση επισκεπτών και στην ανάδειξη του τόπου μας, εγκαταλείπονται στο έλεος και στη φθορά του χρόνου. Μουσεία με σημαντικά εκθέματα, αποτέλεσμα επίπονων συλλογικών και ατομικών προσπαθειών, δε στηρίζονται ή και κλείνουν.

Και έναντι αυτών περισσεύουν τα ….σουβλάκια και τα λουκάνικα, συνοδεία μουσικών οργάνων και συναφών μουσικοχορευτικών ακουσμάτων (αμφισβητούμενων σε κάποιες περιπτώσεις για την ποιότητα του είδους τους), με τις …..τέντες να εγγυώνται (ανεξάρτητα από κόστος) γλέντια σε κάθε εποχή του χρόνου και με κάθε είδους καιρικές συνθήκες, κ.λ.π..

Ουδείς, βέβαια, μπορεί να αμφισβητήσει ότι και τα παραπάνω πρέπει ν’  αποτελούν, ιδιαίτερα σήμερα, απαραίτητο κομμάτι κάποιων εκδηλώσεων στο  Δήμο μας και ιδίως αυτών που σκοπό έχουν να προσφέρουν διασκέδαση ή κάποια ανακούφιση στους συμπολίτες μας. Άλλο, όμως, τούτο και άλλο η αλλοίωση της πολιτισμικής μας ταυτότητας και κληρονομιάς, που επέρχεται τα τελευταία χρόνια μέσα από τις αποφάσεις των υπεύθυνων του Δήμου Μουζακίου, στρεφόμενες σχεδόν αποκλειστικά σε αμφιλεγόμενης ποιότητας παροχές τύπου «άρτος και θέαμα», όπως ήδη ειπώθηκε, ή σε επιλογές που κάθε άλλο παρά τον πολιτισμό εξυπηρετούν.

Στην «Ενωτική Πρωτοβουλία για το Δήμο Μουζακίου», με επικεφαλής την υποψήφια Δήμαρχο Παρασκευή Ντούρβα, που από τη θέση της επικεφαλής της αντιπολίτευσης του Δήμου έμπρακτα έχει αποδείξει ότι τη διακρίνει η ευαισθησία αλλά και μαχητικότητα για τον πραγματικό πολιτισμό και τη διάσωση της πολιτισμικής μας κληρονομιάς, έχουμε την πρόθεση αλλά και την ικανότητα ν’ αλλάξουμε όσα χρειάζονται, προκειμένου και την πολιτισμική μας ταυτότητα να διατηρήσουμε, ν’ αναδείξουμε και να ενισχύσουμε αλλά και την ποιοτική διασκέδαση των δημοτών μας να εξασφαλίσουμε.

Και τούτο μπορεί να επιτευχθεί με την αξιοποίηση των ικανών και έμπειρων στελεχών του συνδυασμού μας, με τη χωρίς εξαιρέσεις και περιθωριοποιήσεις συνεργασία όλων των φορέων πολιτισμού του Δήμου αλλά και την ορθολογική διαχείριση των διόλου ευκαταφρόνητων σήμερα κονδυλίων για τον πολιτισμό, ώστε αυτά να χρησιμοποιούνται προς επίτευξη των προαναφερόμενων στόχων και την ανάδειξη του τόπου μας και όχι για την προβολή προσώπων και την επίτευξη αντίστοιχων προσωπικών επιδιώξεων.

Γιώργος Δ. Καραβίδας,

νομικός, Υποστράτηγος (ε.α.) Νομικού Σώματος Ε.Δ.,

υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος Δήμου Μουζακίου με το συνδυασμό «Ενωτική Πρωτοβουλία» της υποψήφιας Δημάρχου Παρασκευής Ντούρβα.




Total
0
Shares
Previous Article
TOURNOUA VOLLEY PASXA 2019 73

Με 60 αθλητές-τριες ολοκληρώθηκε η 1η ημέρα του Φιλανθρωπικού Τουρνουά Βόλεϊ στο Μουζάκι

Next Article

Πλαστικό χρήμα – Φορολοταρία