Τσίγκας Μουζάκι Καρδίτσας

Τα «αειφόρα έργα» (και οι υποστηρικτές τους) ξεγυμνώνονται…

aeras anemogenitrries

Πλούσιο σε εμπειρίες από την προσπάθεια ανάσχεσης των προωθούμενων στην περιοχή μας βιομηχανικών έργων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας (ΒΑΠΕ) και κυρίως των σχεδιαζόμενων αιολικών πάρκων και μικρών υδροηλεκτρικών ήταν το καλοκαίρι που πέρασε.

 Αναμφίβολα, σε τοπικό επίπεδο το ενδιαφέρον μονοπώλησε η – περιέργως – γεμάτη εμμονές προσπάθεια του πρώην Δημάρχου Καρδίτσας κου Φώτη Αλεξάκου να «ολοκληρώσει», με «διαγωνισμούς» και λοιπές αποφάσεις της Οικονομικής Επιτροπής του Δήμου και λίγες μόλις μέρες πριν την παράδοση της διοίκησής του,  την – ανεπιτυχώς, τελικά, και μέχρι στιγμής – προσπάθεια άλωσης των ιστορικών Αγράφων, κόντρα στις όλο και περισσότερο ευαισθητοποιημένες και συνεχώς αυξανόμενες αντιδράσεις της τοπικής – και όχι μόνο – κοινωνίας και των φορέων της. Ωστόσο, τα γεγονότα τούτα δεν ήταν τα μόνα που μας απασχόλησαν.

 Οι προσφυγές του Δικτύου και των φορέων που το απαρτίζουν καθώς και οι παρεμβάσεις τους προς όλους τους αρμόδιους φορείς και όλες τις αντίστοιχες Υπηρεσίες αλλά και η επαφή με τις τοπικές κοινωνίες συνεχίστηκαν και συνεχίζονται αμείωτα.

 Προσφυγές και παρεμβάσεις που επιφέρουν αποτελέσματα, τόσο σε επίπεδο Δικαιοσύνης ή σε διοικητικό, αξιώνοντας παντού την πλήρη εφαρμογή των νόμων και των αντίστοιχων Κανονιστικών διατάξεων, όσο  και στον τομέα της ενημέρωσης της τοπικής κοινωνίας και των φορέων της, που σχεδόν σύσσωμοι, πλέον (τοπικές οργανώσεις πολιτικών κομμάτων – πλην ΚΙΝΑΛ, Επιμελητήριο, Ένωση Πολιτιστικών Συλλόγων, και πολλοί ακόμα φορείς), τάσσονται στο πλευρό μας και ενάντια στην επιχειρούμενη, άσκοπη και ανώφελη, καταστροφή των βουνών μας.

 Τελευταία και σημαντικότατη αντίδραση αυτή των πέντε νεοεκλεγμένων δημάρχων (Καρδίτσας, Λίμνης Πλαστήρα, Μουζακίου, Αργιθέας και Αγράφων Ευρυτανίας), που έχουν δημόσια και με κοινή τους δήλωση ταχθεί ενάντια στην ανάπτυξη αιολικών πάρκων στις περιοχές Αγράφων και Αργιθέας.

 Από την άλλη, βέβαια, συναντούμε τις καλά στοχευμένες και απόλυτα κατευθυνόμενες προσπάθειες αποπροσανατολισμού και παραπληροφόρησης της κοινής γνώμης, που συνεχίζονται με κάθε δυνατό τρόπο και μέσο, κυρίως δε με την απόπειρα δημιουργίας εντυπώσεων και τετελεσμένων, που εμφανίζουν ως «τελειωμένη υπόθεση» την εγκατάσταση στην περιοχής μας πολλών από τα σχεδιαζόμενα αιολικά πάρκα και μικρά υδροηλεκτρικά, ώστε, θέλοντας και μη, να γίνουν αυτά αποδεκτά από την παντού, πλέον, αντιδρούσα τοπική κοινωνία.

 Ο δρόμος, ωστόσο, δε φαίνεται να είναι και τόσο στρωμένος για τους επίδοξους «επενδυτές», που, προφανώς, υπολόγιζαν σε απρόσκοπτους «περιπάτους» στα βουνά και στα ποτάμια μας  (ή έτσι τους διαβεβαίωναν κάποιοι, ως άλλοι κοτσαμπάσηδες και «άρχοντες» της περιοχής).

 Έτσι, ακόμα και η γνωστή, πλέον, απόφαση του ΣτΕ, που, αν και απορρίπτει την προσφυγή μας κατά της εγκατάστασης ανεμογεννητριών στις βουνοκορφές των Αγράφων (χωρίς, βέβαια, αυτό να σημαίνει και πως εξαντλείται και το νομικό μας οπλοστάσιο), θέτει, δεχόμενη ισχυρισμούς και στοιχεία που από εμάς αρμοδίως προσκομίστηκαν, αυστηρούς περιορισμούς (βλ., για παράδειγμα, την υποχρέωση για προσκόμιση και έγκριση υποχρεωτικών αλλά μη εγκαίρως κατατεθεισών μελετών εκ μέρους των ενδιαφερόμενων εταιριών), χωρίς την τήρηση των οποίων και όπως ρητά ορίζεται, ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ  η έναρξη οποιωνδήποτε αντίστοιχων εργασιών.

 Πολλά από τα σχεδιαζόμενα στην περιοχή μας μικρά υδροηλεκτρικά (π.χ. στην Οξυά, κ.λ.π.) θα είχαν ήδη υλοποιηθεί και θα λειτουργούσαν αν δεν υπήρχαν οι εκ μέρους του Δικτύου και των Φορέων του προσφυγές στη δικαιοσύνη και οι παρεμβάσεις σε αρμόδιες Υπηρεσίες.

 Οι εργασίες για το πολυδιαφημισμένο και πολυπόθητο για κάποιους αιολικό πάρκο της Δρακότρυπας (θέση «Αέρας – Αφεντικό» των Δήμων Μουζακίου και Αργιθέας), την νομιμότητα των οποίων εξ αρχής και με στοιχεία αμφισβητήσαμε  και αρμοδίως καταγγείλαμε, διακόπηκαν. Και προς τούτο διαθέτουμε, πλέον,  (ενώ συνεχίζουμε να ερευνούμε σχετικά) σημαντικά στοιχεία (όπως, για παράδειγμα, το με αριθμό 3314/2-9-2019 έγγραφο Δνσης Υπηρεσίας Δόμησης Δήμου Καρδίτσας και  το με αριθμό 19/95111/9-5-2019 έγγραφο του Συμβουλίου Αρχιτεκτονικής της Π.Ε. Καρδίτσας, κατά τα οποία δεν είχαν και ούτε έχουν εκδοθεί αλλά και ούτε καν ζητηθεί απαραίτητες για το συγκεκριμένο έργο άδειες, ή τη με αριθμό 51/2019 απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Αργιθέας – ΑΔΑ : ΨΦ57ΩΨ3-ΒΜΧ, που αναφέρεται σε «αυθαίρετες και ετσιθελικές συμπεριφορές» εκ μέρους της ενδιαφερόμενης εταιρίας, κ.λ.π.), που αφήνουν παντελώς έκθετους στην τοπική κοινωνία – και όχι μόνο – όλους εκείνους (όπως πρώην και νυν βουλευτές, πρώην δημάρχους και επικεφαλείς τοπικών δημοτικών παρατάξεων, τοπικούς «παράγοντες» αλλά και αρμόδιες τοπικές υπηρεσίες), που είτε υποστήριζαν και προωθούσαν μετά μανίας το συγκεκριμένο έργο ως «αειφόρα ανάπτυξη» («να ξεκινήσει αύριο», απαιτούσε από την ενδιαφερόμενη εταιρία συγκεκριμένη πρώην βουλευτής, σε δημόσια συγκέντρωση κατοίκων) είτε υπεραμύνονταν της νομιμότητάς του, αδιαφορώντας και κωφεύοντας σε σχετικές καταγγελίες μας.

 Εκείνοι, ωστόσο, που δεν πρόκειται να αδιαφορήσουμε σε όσα γύρω μας επιδιώκονται, με στόχο τα βουνά και τα ποτάμια μας, το φυσικό και υδάτινο πλούτο μας, που αποτελούν τη σημαντικότερη παρακαταθήκη για τις επόμενες γενιές, θα είμαστε εμείς, που ως Δίκτυο Φορέων και Πολιτών για την προστασία των Αγράφων και έχοντας στο πλευρό μας σχεδόν σύσσωμη την τοπική κοινωνία με τους φορείς της, θα επαγρυπνούμε και θα εργαζόμαστε, εξαντλώντας κάθε περιθώριο στα πλαίσια του νόμου, για την αποτροπή της άσκοπης, «αυθαίρετης» και «ετσιθελικής» καταστροφής (περιβαλλοντικά, οικονομικά, κοινωνικά) του τόπου μας.

 Έναν τόπο τον οποίο ορισμένοι, με όχημα συγκεκριμένες και, για διαφορετικούς λόγους, αμφισβητούμενες ανανεώσιμες πηγές ενέργειας (όπως αιολικά πάρκα, μικρά υδροηλεκτρικά, κ.λ.π.), επιθυμούν και επιδιώκουν να προσφέρουν βορά σε ιδιωτικά συμφέροντα, χωρίς – για λόγους που πολλές φορές δημόσια έχουμε αναπτύξει –  κανένα ουσιαστικό τοπικό ή εθνικό όφελος.

     Δίκτυο Φορέων και Πολιτών για την Προστασία των Αγράφων

Diktio agrafon


kataskevi aiolikou

kataskevi potami idroilektriko




Total
0
Shares
Previous Article
karkinos prostati slide

ΑντιμετωπίΖΩ τον Καρκίνο του Προστάτη-Ευρωπαϊκή ημέρα κατά του Καρκίνου του Προστάτη

Next Article
kozompolis

«Επικίνδυνα» για την οδήγηση είναι τα γυαλιά με κίτρινους φακούς